Hit grupe ABBA finansira obrazovne programe u Gvatemali

"Mnogo je novca stiglo tokom godina jer se Chiquitita dosta puštala i strimovala i prodato je mnogo ploča"

1889 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprkos prodaji miliona primjeraka u više od četiri decenije, veliki hit grupe Abba iz 1979. godine, "Chiquitita", švedskoj popularnoj grupi ne donosi ni novčića.

„Dali smo autorska prava Unicefu. Mnogo je novca stiglo tokom godina jer se Chiquitita dosta puštala i strimovala i prodato je mnogo ploča. Tako da sam jako srećan zbog toga“, rekao je za BBC član Abbe, Bjorn Ulvaeus.

Napisana za Unicefovu Godinu djeteta, pjesma "Chiquitita" (djevojčica), bila je prva pjesma koju je Abba snimila na španskom jeziku i postigla je veliki uspjeh širom Latinske Amerike, podsjeća Hina.

„Mislim da je najhitnija stvar koja se može učiniti na ovoj zemaljskoj kugli osnaživanje mladih žena i djevojaka. To bi promijenilo naš svijet. Tako je tužno što postoje kulture i religije širom svijeta koje djevojkama jednostavno ne daju jednake šanse. Zato smo rano rekli Unicefu da želimo da tamo ide naš novac“, naglasio je Ulvaeus.

Osnovnoškolci pohađaju radionice o zdravlju i samopoštovanju u Udruženju prijatelja razvoja i mira (ADP), jednoj od najstarijih nevladinih organizacija u Gvatemali, koje su plaćene sredstvima od Abbine pjesme.

U 43 godine od objave, tantijemi hita "Chiquitita" korišćeni su za rješavanje nekih od najsloženijih problema Srednje Amerike – od ekstremnog siromaštva i generacijske kulture mačizma, porodičnog nasilja i silovanja do zloupotrebe alkohola u marginalizovanim, autohtonim zajednicama.

Bonus video: