U svom romanu predvidjela okupljanje RHCP

Inžinjerka, književnica i pasionirana ljubiteljka dobre muzike Sonja Ražnatović za “Vijesti” otkriva koje pjesme pamti kao posebne ili ih smatra idealnima za određene situacije

7709 pregleda 3 komentar(a)
Sonja Ražnatović, Foto: Jelena Bujišić
Sonja Ražnatović, Foto: Jelena Bujišić

Vrlo istančanog i jasnog muzičkog ukusa, crnogorska književnica Sonja Ražnatović tačno zna u čemu uživa, ali i šta da preporuči. Jednom prilikom je za “Vijesti” kazala da se muzika provlači kroz svaki njen dan i sve što radi, pa tako nije čudno ni da ono što sluša pronađe put i do onoga što piše. Čitaoci njenih nagrađivanih rukopisa naići će na kvalitetnu muziku za sve prilike, na pravi i vječni rokenrol, a ona ističe da nikome ne nameće svoj ukus, već samo dijeli ono što voli...

Rođena je 1969. u Titogradu, Podgorici, gdje je 1995. godine diplomirala na Tehnološko-metalurškom, a zatim magistrirala na Ekonomskom fakultetu. Objavila je romane “Jana, samo privremeno u Bloku 9”, “Exit - Restart”, a nedavno i “Morbus Mundi” sa kojim je osvojila nagradu “Miroslav Dereta” za 2022. godinu.

Za “Vijesti” ovoga puta dijeli svoju plejlistu, otkriva šta najčešće pjevuši, koja je numera podsjeća na djetinjstvo ili porodicu, koji koncert pamti, a koji priželjkuje, koja je pjesma prava praznična, koja ljetnja, koja je za druženje, pisanje, a u koju staju sva razočaranja usljed nerealnih očekivanja koje svake godine uzalud gajimo, zavarani pretprazničnom euforijom... Sve to sa porukom na kraju: “You plant a demon seed - you raise a flower of fire”...

Prva pjesma koju pamtiš iz djetinjstva?

Jedna od prvih je definitivno “Pristao sam biću sve što hoće” “Bijelog dugmeta”. Pjesma o životnim kompromisima. Prati me kroz čitav život i usudila bih se da tvrdim da nisam jedina.

Prva ploča, kaseta ili CD koji si kupila zbog neke pjesme?

Ne sjećam se tačno, ali među prvima koje sam baš ja kupila bili su Springstinovi albumi “Nebraska” i “Born in the USA”, “Unforgettable Fire” U2, “Dok čekaš sabah sa šejtanom” “Zabranjenog pušenja” i “Haustorov” “Bolero”.

Najbolja pjesma za vrijeme posvećeno sebi?

”Cedar Wood” - U2. Govori o našoj prošlosti, koliko nas ona, zapravo, cijelog života određuje, ali i opterećuje i ograničava.

Pjesma uz koju pišeš?

Pisanje najbolje ide uz džez. Posebno prijaju klavir Telonijusa Monka, Dejva Brubeka, Herbi Henkoka i Bila Evansa, saksofon Stena Getza i truba Četa Bejkera.

Pjesma s najboljim tekstom?

”The River” Brusa Springstina iz 1980. Pjesma govori o dvoje tinejdžera koji odustaju od svojih snova jer je ona ostala u drugom stanju. Riječ je, zapravo, o životnoj priči Springstinove sestre Virdžinije. Iako se pjesma završava tužno - “rijeka je presušila”, Virdžinija je i danas udata za momka o kojoj pjesma govori.

Koju pjesmu smatraš najboljom prazničnom?

”Merry Christmas, I don’t want to fight tonight” “Ramonesa”. Odličan opis praznične histerije i svega što nam ona radi.

Pjesma idealna za 31.12. u 23:55?

”Auld Lang Syne”, novogodišnji tradicional, nastao od škotske narodne pjesme koja se pjeva prigodom opraštanja, bilo od stare godine, bilo od ljudi s kojima smo dijelili mnogo toga. Ovom pjesmom se i Evropski parlament prije dvije godine oprostio od Velike Britanije prilikom izlaska iz Evropske unije. Biram, naravno, pank verziju u izvedbi, recimo, “Paddy and the Rats”.

Pjesma za jutro ili buđenje?

”Modern Love” Davida Bowiea, nosi fantastičnu energiju, baš onakvu kakva nam je potrebna na početku radnog dana.

Pjesma koju rado puštaš na žurkama, druženjima?

”Do you remember Rock’n’Roll Radio” Ramonesa. Pokreće i razigrava.

Omiljeni ljetnji hit?

Ne volim ljetnje hitove, ali “Watermelon Sugar” Harry Stylesa je podnošljiv.

Idealna romantična pjesma?

”Danny’s Song” - Loggins&Messina - da se ne lažemo, svima nam je, na kraju dana, kad nas život izudara i izlomi, najvažnije da nam neko poseban kaže da će sve biti u redu.

Koja je pjesma najbolja za prvi ples na vjenčanju?

”Patience” - Guns’n’Roses. Mada i prvi ples spada u mučne momente jednog vjenčanja i ja bih ga uvijek izostavila iz protokola.

Pjesma uz koju je lako zaplakati?

Mene uvijek polupa Green Day i “Wake me up when September ends”.

Pjesma uz koju je lako oraspoložiti se?

”Deda Mraz je švorc” Kralja Čačka.

”Deda Mraz je mrtav pijan, Deda Mraz je švorc. Pod ledenom lipom valja se u snegu, traži kapu, rukavice, svoje misli i šal”.

Kratka pjesma u koju stanu sva naša razočaranja usljed nerealnih očekivanja koje svake godine uzalud gajimo, zavarani pretprazničnom euforijom.

Pjesma koju si najviše slušala na repeat?

U posljednje vrijeme “Carry me Home” “Red Hot Chili Peppersa”, mada su se, iskreno govoreći, oba njihova povratnička albuma u kojima smo uživali ove godine pošteno izlizala od slušanja. U to bjesomučno preslušavanje stale su sve godine nestrpljivog iščekivanja njihovog ponovljenog okupljanja koje sam lično predvidjela u svom romanu “Exit - Restart”. Da, vidovita sam...

Pjesma koju najčešće pjevušiš?

Trenutno je to “Do I love you? (Indeed I do)” Brusa Springstina, obrada hita Frenka Wilsona iz 1965. godine, sa njegovog novog albuma “Only the Strong Survive”. Zarazna pjesma koja lančanom reakcijom prelazi na svakoga ko je čuje.

Pjesma koju bi voljela da je tvoja?

”Atomic”, Blondie. Baš bih to moćno pjevala.

Pjesma koja te asocira na ljubav?

”For Emily (Whenever I may find her)” Simon & Garfunkel. Znamo mi koji volimo.

Koja pjesma te asocira na porodicu?

”She’s a Rainbow” “Rollingstonesa”. Objašnjenje nepotrebno.

Pjesma koja ti se sviđa, ali ne želiš da priznaš?

”Mamma mia”, ABBA... Pakao. Baš me sramota. Eto, to je “my guilty pleasure”.

Pjesma koju više ne možeš da slušaš?

Definitivno “Wind of Change” “Scorpionsa”. Posebno ono čeznutljivo zviždanje na početku i kraju.

Pjesma koju najčešće naručuješ u kafani?

Nazovite me kako hoćete, ali baš nikako ne volim kafansku muziku. Kad god mogu izbjegavam situacije u kojima se ona sluša. Ako bih baš morala da naručujem pjesmu u kafani, tražila bih “Oj, golube”, mada ona i ne spada u taj repertoar.

Bend koji priželjkuješ da čuješ uživo?

Bruce Springstin svira po Evropi narednog proljeća, pa ću ga, nadam se, gledati. “Depeche Mode takođe kreće na turneju, njih planiram za predstojeće ljeto.

Pjesma koju preporučuješ čitaocima?

”Bullet the blue Sky” U2, posebno u kontekstu aktuelnog rata i globalne boleštine u kojoj životarimo.

”You plant a demon seed - you raise a flower of fire”... Mislimo o tome.

Pola koncerta preplakala od uzbuđenja

Najbolji koncert na kojem si bila?

”Red Hot Chili Peppers” u Budimpešti. Pamtiću ga po izuzetno zanimljivoj i atraktivnoj scenskoj arhitekturi, tehnici i dizajnu, ali, naravno, prije svega po tome kako su momci moćno zvučali. Osjećala sam kao da sam prošla kroz portal koji vodi u drugu dimenziju, pola koncerta sam preplakala od uzbuđenja. Basista Fli je odlično opisao tu energiju koju su donijeli publici ove godine, i koja je definitivno isijavala i na ovom koncertu: smjenjuju se monsuni, uragani, cunamiji, mirne, otvorene osunčane poljane, kiše koje iznenada padnu a onda se sunce probije kroz njih, dakle, jedan fantastičan aglomerat svih mogućih osjećanja kroz koja prolazi jedan čovjek koji je svašta prošao i više ga ništa ne može obeshrabriti.

Bonus video: