NESLAGANJE SA BREGOVIĆEM PRESUDILO

Bebek: Pjesma na albanskom najavila razlaz sa Dugmetom

Pjevač je za srpski Nedeljnik prvi put ispričao pričao zašto je napustio tada najpopularniju jugoslovensku grupu
88 pregleda 1 komentar(a)
Željko Bebek, Foto: Facebook
Željko Bebek, Foto: Facebook
Ažurirano: 03.02.2019. 11:49h

Mnogi misle da nakon odlaska Željka Bebeka Bijelo dugme nije snimilo ništa vrijedno pažnje, a sa tim se izgleda slaže i nekadašnji pjevač benda. On je za srpski Nedeljnik prvi put ispričao pričao zašto je napustio tada najpopularniju jugoslovensku grupu i kazao da mu se nije svidio smjer u kojem su krenuli. 

"Promjena se desila kada je Goran (Bregović) napisao pjesmu na albanskom. To jeste bio prekrasan tekst koji su napisali prvaci albanskog pozorišta iz Skoplja i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam rekao Goranu: 'Ovo ti je sad prošlo i neće više'", rekao je  Bebek.

Na pitanje da li mu je smetao politički kontekst koji bi donijela pjesma na albanskom snimljena dvije godine poslije demonstracija na Kosovu, on je odgovorio: "Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želio da se unese moderni kulturni duh, odjednom ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali".

On je ispričao da ga nije "Kosovka" odvela iz "Dugmeta", već "ta pjesma kao proba nakon koje je bend počeo da mijenja stav".

"I to toliko da se od grupe i od svega što smo dotada napravili, stvori otklon u  ispolitizovanom smislu. Bez obzira na poruke, da li se ja slagao ili ne s njima. Nije moje da ulazim u neki drugi teatar gdje treba da igram novu ulogu za koju nisam spreman. Zato se razilazimo na Jahorini u trenutku kada se sprema novi album gdje na pitanje "Da li bi ti to pjevao?" odgovaram "Ne bih". Rekao sam to na prošlom albumu kada se snimala "Kosovska" u Skoplju. Da je to prvi i posljednji put. I tako je i bilo. Ne mislim da je "Kosovska" bila marketinški trik Bregovića, ali zbog svoje sumnje rekao sam da neću dalje", kazao je Bebek.

Preporučujemo za Vas