"Ođila" 17. januara u Nikšiću

„Ođila” je nastupala u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslaviji, a ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svjetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gdje je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe „Gipsy Kings”

4472 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kultna jugoslovenska grupa „Ođila” održaće koncert u Nikšićkom pozorištu u utorak, 17. januara, sa početkom u 20 časova. Biće to prilika da publika uživa u romskoj muzici koju grupa izvodi od osnivanja, oslanjajući se na tradiciju teatra „Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova „Cigani lete u nebo”, „Moja slatka umiljata zver”...

“Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su ‘Ođilu’ predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svjedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike. Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem je zabilježena muzika iz filmova ‘Tamna strana sunca’, ‘Drugi čovek’ i ‘Osmi dan u nedelji’, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. U istom periodu, ‘Ođila’ je osvojila i nagradu ‘Orfej’ za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pjesmu (Solniška) na takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi”, stoji u najavi za koncert.

„Ođila” je nastupala u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslaviji, a ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svjetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gdje je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe „Gipsy Kings”.

“Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. ‘Ođila’ se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka. Ljetos su održali nekoliko fenomenalnih koncerata među kojima se ističe koncert u okviru BELEF-a u Kapetan Mišinom zdanju pred rekordnim brojem posjetilaca”, stoji u najavi.

Ulaznice za koncert, po cijeni od deset eura, mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, a za informacije i rezervacije dostupni su telefoni: 067 932 646, 069 490 198.

Bonus video: