Tivat World Music festival: Kulturni i gastro praznik u Boki kotorskoj

“Festival je edukativnog, kulturnog i zabavnog karaktera, jer imamo priču koja će na neki način da podstakne domaće muzičke autore da se malo više pozabave našim melosom i da komuniciraju sa njim u smislu nekog savremenog izražaja," kazao je idejni tvorac festivala, Dalibor Ševaljević
201 pregleda 0 komentar(a)
Tivat World, Dalibor Ševaljević, Foto: Boris Pejović
Tivat World, Dalibor Ševaljević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.09.2017. 14:20h

Organizatori Tivat World Music festivala, Turistička organizacija Tivat, ispred koje je pričala Tamara Krstović i idejni tvorac Dalibor Ševaljević, na konferenciji za medije u Podgorici, najavili su detaljan program ove manifestacije.

Krstović je iskoristila priliku da se zahvali Ševaljeviću na ideji za koju su, kako je kazala, u TO Tivat imali sluha.

“Veoma nas raduje što se ovaj festival održava baš u Tivtu, zato što na taj način pokazujemo inovativnost, jer je to manifestacija koje do sada nije bilo, ne samo u Tivtu, već i u Crnoj Gori. Na taj način smo željeli da promovišemo turizam i damo mu neku novu crtu, proširimo ponudu grada i naravo da produžimo sezonu”, ispričala je ona o festivalu koji će početi sjutra, a trajaće do nedjelje, 24. septembra.

“Septembar u Tivtu je nešto drugačiji ove godine, jer ćemo na ovaj način promovisati i kulturu. Radi se o muzičkom festivalu, dok će u pozadini biti i gastro ponuda zemalja iz kojih muzičari dolaze”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, ideja je bila da se u programu nađu izvođači sa tri kontinenta, iz tri zemlje regiona i isto toliko iz Crne Gore.

“I da naravno da kroz etno melos predstave neobične instrumente i muziku iz svojih krajeva, kao i gastro priču tih zemalja, pa bih ovom prilikom istakla da će 22. taj dio biti u održan u hotelu Roš, a 24. u restoranu Biblos u Porto Montenegru”, pojasnila je Krstović, koja se nada da će festival postati tradicionalan.

Detalje o izvođačima i njihovim instrumentima podijelio je Ševaljević, koji je otkrio i da će program festivala čiji je slogan “Feel it. Taste it”, sve tri večeri počinjati u 20 sati na gradskoj rivi Pine.

“Festival je edukativnog, kulturnog i zabavnog karaktera, jer imamo priču koja će na neki način da podstakne domaće muzičke autore da se malo više pozabave našim melosom i da komuniciraju sa njim u smislu nekog savremenog izražaja. Jer to je naša autentičnost i nešto po čemu možemo biti interesantni u svijetu. Dakle da ne bježimo od našeg etna, kakav je - takav je, nije kao makedonski, ali ima svoje kvalitete”, poručio je u šali Ševaljević.

“Upravo većina muzičara iz svijeta dolazi sa tim konceptom, pa imamo Veja iz Hrvatske koji je istarski bend sa par interesantnih instrumenata, između ostalog tu su gajde i instrument, koji koliko sam shvatio nema ime, a liči na gitaru”, objasnio je on.

“Vasil Hadžimanov je poznat svima, Divanhana iz BiH je sevdah, pa su tu harmonika i drugi karakteristični isntrumenti. Iz Španije nam dolazi Barcelona Gipsy balKan Orchestra vrlo interesantan bend koji je postao veoma popularan u Evropi u posljednje dvije godine, jer spajaju zvuk Španije, romski zvuk i malo Balkana, a kontrabas svira čovjek porijeklom iz Crne Gore”, kazao je on, podsjećajući da će pored pomenutih biti i izvođači iz Maroka i Indije, te iz Crne Gore Šule Jovović i Sanja Raičković, Etno grupa Zora i biseri narodne muzike sa orkestromm Žutog Serhatlića i sedam vokalnih solista.

Konferenciji za medije prisustvovala je i Raičković, koja je otkrila kakav repertoar publika može očekivati od nje i Jovovića.

“Gostovaću sa par pjesama i mislim da će svi uživati, jer će biti pjesama i za đuskanje, a i nekih sentimentalnih, sve u našem crnogrskom duhu. Naša etno muzika nije iskorišćena dovoljno, a ovi aranžmani su zaista prelijepi, pa ćemo predstaviti Crnu Goru u najboljem svijetlu”, obećala je ona.

Na pitanje “Vijesti” da li je i gastro ponuda besplatna za posjetioce, te hoće li imati priliku i da nauče kako se prave određena egzotična jela, Krstović je odgovorila:

“Ponuda je otvorenog tipa, pa će posjetioci moći da uživaju u, recimo, zvucima iz Indije, a potom da isprobaju i hranu te zemlje. Što se tiče edukativnog karaktera neće moći na licu mjesta da nauče kako se šta pravi, ali je to dobra ideja za neku narednu godinu”.

Ona je odgovorila i na pitanja novinara koliku posjetu očekuju, s obzirom na to da se festival održava van turističke sezone.

“Osvrnula bih se na poziv koji smo imali prije par dana, od grupe turista iz Mađarske koji su izrazili želju da plate koliko god treba da dođu da čuju pojedine bendove, pa su se dodatno obradovali kada smo im rekli da je besplatno”, ispričala je Krstović, koja ipak nije željela da precizira cifru.

Prema riječima Ševaljevića, organizovanog prevoza neće biti, jer se “program završava u jedan iza ponoći, kada još ima redovnih autobuskih linija”, ali su određeni ugostitelji, odlučili da snize cijenu noćenja na deset eura tokom trajanja festivala.

Bonus video: