Ko će u Kuću slavnih rokenrola: 14 muzičkih legendi bije bitku za prestižno priznanje

Misi Eliot, Vili Nelson, Kejt Buš, Ajron mejden, Sindi Loper, Šeril Krou i posthumno Džordž Majkl i grupa Saundgarden, samo su neka od slavnih muzičkih imena koja su zavrijedila nominaciju

5818 pregleda 4 komentar(a)
Foto: TREVOR LEIGHTON / AFP / Profimedia/Chris Radburn / PA Images / Profimedia/EPA-EFE/NINA PROMMER/SUZANNE CORDEIRO / AFP / Profimedia
Foto: TREVOR LEIGHTON / AFP / Profimedia/Chris Radburn / PA Images / Profimedia/EPA-EFE/NINA PROMMER/SUZANNE CORDEIRO / AFP / Profimedia

Misi Eliot, Vili Nelson, Kejt Buš, Ajron mejden, Sindi Loper, Šeril Krou i posthumno Džordž Majkl i grupa Saundgarden, samo su neka od slavnih muzičkih imena koja su zavrijedila nominaciju za ulazak u Kuću slavnih rokenrola.

Spisak od 14 nominovanih muzičkih imena i bendova za ulazak u prestižnu klivlendsku dvoranu odraz je bogatstva muzike i različitih žanrova, od kantrija, soula i hip-hopa, preko metala i granžda, do popa i rokenrola, saopštili su čelnici Kuće slavnih rokenrola, prenosi nova.rs.

Tu su još i bendovi Rage Against the Machine, The Spinners, A Tribe Called Quest, Vajt strajps, Joy Division/New Order, i Voren Zivon koji ulaze u trku za Roknerol hol slavnih za 2023. godinu.

"Ova nevjerovatna lista nominovanih reflektuje svu različitost umjetnika i muzike kojima Rokenrol hol slavnih odaje počast i koje slavi. Ovi umjetnici su napravili sopstveni muzički zvuk i uticali na generacije umjetnika koji su krenuli njihovim stopama", kazao je Džon Sajks, predsednik Fondacije rokenrol hola slavnih.

I osam imena od 14 nominovani su prvi put. To su: Šeril Krou, Misi Eliot, Joy Division, odnosno New Order, Sindi Loper, posthumno Džordž Majkl, Vili Nelson, Vajt strajps i Voren Zivon.

Zanimljivo je da su i Eliot i nekadašnji duo Vajt strajps dobili nominaciju čim su ispunili prvi uslov za kvalifikaciju za Rokenrol hol slavnih. Da bi neko bio uzet u obzir da bude nominovan za Dvoranu slavnih rokenrola neophodno je da prođe 25 godina od izlaska prvog profesionalnog snimka (singla ili albuma).

Neka od imena, tačnije bend A Tribe Called Quest i britanska kantautorka Kejt Buš bili su nominovani i prošle godine, međutim nisu dobili dovoljno glasova kako bi bili uvršćeni u Kuću slavnih rokenrola.

Prije 37 godina Elvis Prisli, Džejms Braun, Litl Ričard, Badi Holi, Rej Čarls, Fets Domino, Čak Beri, Sem Kuk, „Everli braders“ i Džeri Li Luis postali su prvi muzičari koji su ušli u novoosnovani Rokenrol hol slavnih. Ideja Ahmeta Erteguna, tadašnjeg direktora „Atlantik rekordsa“ i Jana Venera, osnivača časopisa „Rolingstoun“, bila je da Dvoranom slavnih rokenrola, sa sjedištem u Klivlendu, u američkoj državi Ohajo, odaju počast istaknutim umjetnicima i njihovim dostignućima kroz istoriju popularne muzike.

I od tada svake godine među muzičarima, a i u javnosti bije se bitka ko će postati novi član prestižnog Rokenrol hola slavnih.

O 14 nominovanih će odlučivati više od hiljadu umjetnika, istoričara i profesionalaca iz muzičke industrije. Takođe, mogu da glasaju i obični smrtnici onlajn, kao i u samom muzeju u Klivlendu.

Ko će od ovih 14 imena biti uvršćen u Rokenrol hol slavnih znaće se u maju, dok će svečana ceremonija ulask“ odabranih muzičara u klivlendsku kuću biti održana na jesen.

Bonus video: