Počinje 73. Sanremo, simbol kancone i glamura

Festival će trajati do subote, 11. februara, kada se održava finalno veče

8325 pregleda 3 komentar(a)
Foto: RAI
Foto: RAI

Večeras počinje 73. izdanje Festivala italijanske kancone u Sanremu (Festival della Canzone Italiana di Sanremo), godišnje takmičenje pjesama koje se održava u Teatru Ariston, a organizuje i emituje nacionalna televizija RAI.

učesnici
foto: RAI

Festival će trajati do subote, 11. februara kada se održava finalno veče, a domaćin i voditelj je četvrti put zaredom Amadeus, koji je i umjetnički direktor takmičenja, a kovoditelj je čuveni pjevač Đani Morandi.

Đani Morandi i Amadeus
Đani Morandi i Amadeusfoto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Među poznatijim pjevačima ove godine će u takmičarskom dijelu nastupiti: Ana Oksa (pobjednica 1989. i 1999), Marko Menjoni (pobjednik 2013), Đorđa (pobjednica 1995), Levante, Ariete, Elodi… A među gostima festivala biće: Al Bano, Depeche Mode, Black Ayed Peas, Maneskin (pobjednici 2021) i mnogi drugi.

Ana Oksa
Ana Oksafoto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Sanremo se često koristio kao takmičenje za odabir italijanskog predstavnika za Pjesmu Evrovizije.

Pokrenuo je karijere nekih od najuspješnijih italijanskih muzičkih izvođača, uključujući Lauru Pauzini, Erosa Ramacotija, Andreu Bočelija, Đorđu, Il Volo, i Maneskin.

Festival italijanske kancone Sanremo jedan je od najstarijih i najznačajnijih festivala zabavne muzike u svijetu i Evropi, koji se svake godine održava u italijanskom gradu Sanremu.

Prvo izdanje festivala u Sanremu, održanog između 29. i 31. januara 1951. godine, emitovala je RAI-ova radio stanica Rete Rosa, a jedina tri učesnika bila su Nila Pici, Ahil Toljani i Duo Fasano. Počevši od 1955. godine, sva izdanja festivala direktno je prenosila italijanska TV stanica Rai 1.

Ricchi e Poveri na prošlogodišnjem festivalu
Ricchi e Poveri na prošlogodišnjem festivalufoto: Foto: Maria Laura Antonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia

Festival italijanske kancone dugo je vremena bio zvijezda vodilja trendova u zabavnoj muzici, ne samo u Italiji, nego i na čitavom Mediteranu, uključujući tu i Jugoslaviju.

Đana Nanini
Đana Naninifoto: Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Frančeska Rolanda, autorka knjige “Dvadeset četiri hiljade poljubaca”, o uticaju italijanske kulture na Jugoslaviju, piše da je 60-ih godina prošlog vijeka Italija odigrala ulogu posrednika između zapadnih kulturnih trendova i naše zemlje.

"Ja mislim da je Sanremo bio simbol popularne kulture. Nije slučajno da će se u Jugoslavij razvijati cijela infrastruktura festivala po uzoru na njega. Sanremo je bio pravi soundtrack za vrijeme jugoslovenskog otvaranja prema svijetu kao što je bila decenija 1955-1965", smatra Frančeska.

Laura Pausini
Laura Pausinifoto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Ona dodaje da je od druge polovine pedesetih godina jugoslovenska televizija počela da prenosi festival u Sanremu.

"Uskoro mu je i jugoslovenska štampa posvetila dosta prostora, uz neizostavno ubacivanje pratećih skandaloznih pojedinosti. Jugoslovenski dopisnici pratili su festival italijanske kancone, koji je u novom domaćem aranžmanu prenošen i preko radija. Već narednog dana po završetku festivala, najpopularnije melodije preplavile bi radio stanice u prepjevima najvećih domaćih izvođača tog doba, poput Ive Robića, Gabi Novak i Beti Jurković", zaključuje Frančeska Rolanda.

Posljednjih nekoliko godina neki od gostiju Sanrema bili su Novak Đoković i nedavno preminuli Siniša Mihajlović, a Zlatan Ibrahimović je čak bio u ulozi voditelja.

Siniša Mihalović i Zlatan Ibrahimović
Siniša Mihalović i Zlatan Ibrahimovićfoto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Prošlogodišnji pobjednici Sanrema bili su pjevači Mahmud i Blanko sa zajedničkom pjesmom „Brividi“. Finale festivala 2022. pratilo je 13.300.000 gledalaca. Bila je to najveća gledanost u posljednjih dvadeset godina.

„Da biste razumjeli Italiju, morate pogledati San Remo”, rekao je Romano Lupi, pisac knjige o ovom čuvenom festivalu. Bez sumnje, Sanremo je međugeneracijski fenomen.

Mahmud i Blanko
Mahmud i Blankofoto: Maria Laura Antonelli / Avalon / Profimedia

Čuveni Al Bano je do sada učestvovao čak 18 puta.

Jednom prilikom je i pobijedio sa čuvenom „Ci Sara“ u duetu sa tadašnjom suprugom Rominom Pauer , a njihov hit “Felicità” (Sreća) kojim su se 1982. godine našli na drugom mjestu, postao je takođe svjetski hit.

“Bez Sanrema se ne može. Nemoguće je da postanete uspješan pjevač, a da ne učestvujete na Sanremu”, kaže Al Bano.

Romina Pauer i AL Bano prošle godine na festivalu
Romina Pauer i AL Bano prošle godine na festivalufoto: Mely / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Bonus video: