Značaj rokenrola nikad nije bio veći

Naime, asocijacija “Neki rok” se od 2001. godine bavi očuvanjem i promocijom rokenrola, kulture, umjetnosti i sporta, pa su članovi iste i u 2022. godini nagradili one koji istrajavaju u rok stvaralaštvu na maternjem jeziku

3475 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Radoslav Milovanović
Foto: Radoslav Milovanović

Karijere domaćih rok bendova i izvođača praćene su i prethodne godine od strane asocijacije “Neki rok”, pa su nedavno dodijeljene i nagrade najboljima u ovoj oblasti.

Naime, asocijacija “Neki rok” se od 2001. godine bavi očuvanjem i promocijom rokenrola, kulture, umjetnosti i sporta, pa su članovi iste i u 2022. godini nagradili one koji istrajavaju u rok stvaralaštvu na maternjem jeziku.

”Kada smo prije dvije decenije osnovali “Neki rok” za logo smo odabrali palac nagore, što je tada značilo na život, a ne like, i dizajnirali ga kao violinski ključ. Taj logo i natpis “Neki rok” sa prvog sajta smo ostavili i na redizajniranom sajtu. Danas se taj sajt naziva portal i mi smo najstariji rok portal u Srbiji. Naše udruženje se bavilo promocijom aktivnosti koje su za cilj uvijek imale kvalitet života svakog pojedinca ukazujući na probleme koji nas okružuju. S obzirom da smo svi rokeri, rok je bio naš alat za ostvarivanje tih ciljeva, a lično sam bio promoter mnogih akcija. Sajtom smo željeli da stvorimo i prostor za nove bendove da imaju gdje da objave vijest o spotu, albumu i koncertu”, podsjeća osnivač asocijacije Goran Šobić Sirano.

Prema njegovim riječima, više od dvije decenije uspješno organizuju demo festivale, koncerte, a dvije godine vodili su radio emisiju o ljubavi i rokenrolu. Takođe pod etiketom ove asocijacije objavljivane su kompilacije i knjige i dodjeljivane nagrade za rok stvaralaštvo i opšti doprinos rok kulturi.

Neki Rok
foto: Radoslav Milovanović

Prošle godine ne samo Baklan, već čitava Evropa pjevala je stihove “Umjetnica mora biti zdrava” iz Konstraktine pjesme “In corpore sano”, pa i ne čudi što je upravo ovaj singl proglašen pjesmom godine.

Za spot godine proglašen je video koji prati jedan od najvećih hitova tokom 2022. godine - “Rokenrol posle rokenrola” koju izvode Artan Lili ft. Cane.

”Ova nagrada ide u našu vitrinu onako sa zadovoljstvom. Mogu sigurno da kažem da je ovo najbolje organizovana dodjela nagrada na kojima sam ja prisustvovao”, tvrdi Bojan Slačala frontmen benda Artan Lili i autor pomenute numere.

Neki rok
foto: Radoslav Milovanović

Publika je dugo čekala na novi album “Nojeva varka” hip hopera Marčela, a on je već prvim najavnim singlom skrenuo pažnju. Zato i ne čudi što je upravo Marku Šeliću pripala nagrada za album godine.

”Hvala u ime mnogoljudstva koje je radilo na ovom albumu, želim nam svima da budemo vidljiviji”, poručio je Marčelo.

Neki rok
foto: Radoslav Milovanović

Tokom svih ovih godina asocijacija “Neki rok” dodjeljuje nagrade i za koncert godine, a ovo priznanje pripalo je Nikoli Vranjkoviću za onaj na Feliks Romulijani.

Neki rok
foto: Radoslav Milovanović

”Mogao bih da vam pričam kako je tekao taj koncert, do koga možda ne bi ni došlo, mi smo se odlučili da ga održimo deset minuta prije, cio dan smo imali kišu i jako loše vrijeme. Zahvalio bih se najviše Vujadinu Miloševiću i Lilićima iz Niša koji su nas podržali sa razglasom i u nenormalnim uslovima uspjeli da urade sve ono što smo mi zahtijevali da bi taj koncert u tom ambijentu bio jednom u životu. Mislim da smo u tome uspjeli i zato mi je ova nagrada posebno draga”, prisjetio se ovog događaja Vranjković.

Knjiga Duška Antonića “Kako (ni)je propao rokenrol” nagrađena je za knjigu godine.

”Ovo su dvije knjige u jednoj, kako nije propao rokenrol u Srbiji i kao dokaz tome 100 najboljih albuma od raspada SFRJ. Među tih sto večeras su prisutni oni koji su osvojili 1. mjesto, 6. mjesto, 45. i 94. mjesto. Značaj rokenrola nikad nije bio veći zato što nam je propala kultura i rokenrol je na braniku kulture, moralnosti i ljudskosti i ako mi popustimo onda ode sve i zato je svaki trud dobrodošao, pa i ovo što vi radite”, poručio je Duško Antonić.

Vladimir Janković Džet nagrađen je za ukupan doprinos rokenrol kulturi

”Drago mi je da sam ovdje, ljudima u mojim godinama je uvijek drago da smo bilo gdje. Za rokenrol se borim od svoje dvanaeste godine i jako mi je drago ovo priznanje”, istakao je Janković.

Bonus video: