Novi album Mostar Sevdah Reuniona

Pjesme na ovom projektu donose priče o usamljenosti, starenju, neželjenom braku, željama, snovima...

5524 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Bosanskohercegovačka muzička senzacija - sastav “Mostar Sevdah Reunion” predstavila je novi, dvanaesti studijski album. Projekat nazvan “Lady Sings the Balkan Blues” biće uvertira za novu turneju pomenutog sastava.

Priča o Mostar Sevdah Reunionu počela je još 1993. godine kada je Dragi Šestić, producent i bivši član benda, snimio ansambl audio kasetu sa nekoliko numera koja je distribuirana u ograničenom izdanju među njegovim prijateljima.

To su bila ratna vremena na Balkanu i povod za snimanje je bio samo bijeg epizoda da na jedan jedini trenutak zaborave sve ono ružno što se u tom trenutku dešavalo. Zatim su dali obećanje da će “cijeli svijet znati za sevdah” - jednog dana kada dođe do kraja rata.

Ispunili su obećanje i snimili prvi album “Mostar Sevdah Reunion” 1998. godine. Od tog dana fasciniraju svoju publiku gdje god da dođu.

Pjesme na novom albumu “Lady Sings the Balkan Blues” govore o usamljenosti, djevojci koja “usamljena liježe i usamljena ustaje”, o starenju dok čekamo tu voljenu osobu, o “prvom koji joj je zapao za oko”, neželjeno dogovorenom braku, željama i snovima… o dubokoj ljubavnoj želji i čežnji.

Posljednja pjesma na albumu “Kad muzika prestane” snimljena je u znak sjećanja na pokojnog pjevača i prijatelja Milutina Sretenovića Sreta, sa kojim je trebalo da snime novo izdanje.

Na albumu je radila stalna postava benda u sastavu Mišo Petrović (solo-gitara), Sandi Duraković (ritam-gitara), Senad Trnovac (bubnjevi), Vanja Radoja (violina), Gabrijel Prusina (klavir) i Marko Jakovljević (bas).

Specijalni gosti bili su Boris Vuga (harmonika), Ivan Sušac (truba) i Orhan Maslo (udaraljke). Dama koja je svojim glasom oživjela ovaj album je Antonija Batinić.

Antonija je djevojka iz Kupresa, koja je postala popularna pjevajući rok, džez i bluz, a sa Mostar Sevdah Reunionom nastupa na koncertima širom regiona i svijeta.

Bonus video: