Ebner nakon tri decenije riješio da pokrene samostalni projekat: Sad ne moram nikome da polažem račune osim sebi

"'Putujemo' je druga numera sa albuma koji će izaći nekada... ne žurim. Prvi singl je bio 'Krila anđela'. 'Putujemo' je sinteza analogije i digitale. Naime, smjer je elektropop. Ivan Dujmović i ja smo se referisali na trend koji vlada svijetom, a to je reciklaža muzike '80-tih...

3165 pregleda 1 komentar(a)
Ebner, Foto: Alen Morris
Ebner, Foto: Alen Morris

Muzičara Davora Ebnera publika prepoznaje kao frontmena grupe “Regina” gdje je proveo 30 godina. No, kako svemu jednom dođe kraj, tako je i Ebner odlučio da stavi tačku na saradnju sa Aleksandrom Čovićem gitaristom benda koji je jedini ostao u Regini od originalne postave, te pokrene vlastiti projekat- “Ebner”.

”Presudni moment je bilo vrijeme Covida, te preispitivanje moje uloge u svemu tome. Naime, poželio sam nešto drugačije raditi i u tome u potpunosti uživati, bez ikakvog stresa. Naime kada čovjek dođe u godine gdje mu realno ostaje u najboljem slučaju još trećina života na planeti, odluči se za neke promjene. One meni znače, da nema nervoze, stresa, te da nikome ne polažem račune osim samom sebi”, otkriva u razgovoru za Vijesti Ebner šta ga je motivisalo da nakon tri decenije na pozicije frontmena u grupi “Regina” započne solo karijeru.

Do sada je objavio dva singla “Krila anđela” prije nekoliko mjeseci i “Putujemo” koji je aktuelan svega tek nekoliko dana. Što se planova tiče još uvijek Davor nema jasne i zacrtane, već je odlučio da ovaj projekat gradi polako i bez velikih očekivanja.

”Reakcije i na prvi i na drugi singl su odlične, a planovi magloviti. Ima pred nama puno još puta koji moramo preći. Ebner nisam samo ja, tu su još Ivan Dujmović, Đurica Maksimović, Dino Ljuca i Ismir Musić”, napominje muzičar.

U vrijeme kad vlada hiperprodukcija i kad je došlo do smjene generacija, pa su u fokusu “neki novi klinci” i nije bilo lako odlučiti se za samostalni projekat.

”Vrijeme hiperprodukcije... Nemam neko izgrađeno mišljenje o tome, jer generalno ne pratim ex- Yu muzicku scenu. Tako da to nije uticalo na moju odluku. Novi klinci se pojavljuju, a tako i treba da bude. Međutim, smatram da će kvantitet izroditi i neki kvalitet”, siguran je sagovornik Vijesti.

Novi singl “Putujemo” koji je objavljen prije nekoliko dana a Davorov je omaž ‘80-tim godinama. U aranžmanu ima eletronike koja je negdje karakteristična za ‘70-te i ‘80-te godine prošlog vijeka. Na pitanje zašto baš omaž tim godinama, i smatra li da je tada muzika bila najbolja, kaže:

”’Putujemo’ je druga numera sa albuma koji će izaći nekada... ne žurim. Prvi singl je bio ‘Krila anđela’. ‘Putujemo’ je sinteza analogije i digitale. Naime, smjer je elektropop. Ivan Dujmović i ja smo se referisali na trend koji vlada svijetom, a to je reciklaža muzike ‘80-tih... Nismo dugo razmišljali, a i svidjeli su nam se ti retro aranžmani, naravno sa novom produkcijom. Mislim da treba pratiti svjetsku muziku jer ima sjajnih stvari koje se mogu čuti na Youtube servisu. Moramo pratiti trendove, što rade i mladi ljudi kod nas”, savjetuje Ebner.

Sa glasovnim mogućnostima kakve ima, Ebner može jednako dobro odgovoriti mnogim muzičkim žanrovima, a koliko je teško autoru da se pogodi njegovom senzibilitet i ukusu, a opet napraviti pjesmu koja će istaći Davorove glasovne sosobnosti, muzičar otrkiva:

”Ne mogu pjevati sve. Operu pjevam u horu NPS-a, pop rock mogu, ali recimo sevdalinku ne bih mogao nikako jer to nije muzika uz koju sam odrastao. Za pogoditi senzibilitet je potrebna, kao prvo, pjesma. Onda tek nastupa problem koji se zove određivanje intonacije. Ona je, naime, ključna u boji vokala. I naravno, ne smijemo zaboraviti to da li mi se pjesma da bih je snimio mora sviđati”, iskren je muzičar.

Danas je avangarda biti normalan

Stanje na muzičkoj sceni nije najsjajnije, a to traje već više od deceniju. Albumi se ne prodaju, a hitovi traju svega dvadesetak dana. Na pitanje izgube li se danas pravne vrijednosti i kvalitetna muzika u moru kiča i šunda s obzirom na to da nam je zahvaljujući internetu sve dostupno, Davor odgovara:

”Internet je sjajna stvar, jer daje svakome mogućnost da pokaže ono što zna raditi. Ne bih se usuđivao da proglasim sve šundom, jer ima i jako dobrih i pjesama i izvođača. Da je vrijeme brzo, jeste i da vijesti koje primamo kratko traju je činjenica kao što je činjenica da će ovaj intervju stajati na portalu nekoliko sati dok ga ne zamijeni druga vijest. S time moramo naučiti da živimo, te nas to ne treba sprečavati da se muzički i dalje izražavamo. Treba dodati da se muzikom moramo baviti čisto iz ljubavi, a ne zarad neke novčane koristi. Ako si istrajan u svome zvuku doći će i neka lova. Danas je avangarda biti normalan, a ja se upravo time ponosim”.

Bonus video: