Konstrakta za "Vijesti": Nije moguće raditi na pjesmama dok si u biznis modu

U sklopu 54. Praznika mimoze u Herceg Novom će biti Konstraktin prvi solo nastup u Herceg Novom, zbog čega ga ljubitelji njene muzike ne smiju propustiti

9554 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Jedan od najupečatljivijih prošlogodišnjih hitova i pjesama sa Eurosonga koja je osvojila svijet “In corpore sano” Ane Đurić Konstrakte imaće priliku da uživo čuje i njeni fanovi u Herceg Novom.

Naime, 25. februara u sklopu 54. Praznika mimoze u Herceg Novom Konstrakta će održati koncert kao glavna zvijezda Winter Flower žurke. No, neće samo pjevati numere koje je objavila pod umjetničkim imenom Konstrakta, već će publiku podsjetiti i na autorski opus iz perioda kad je bila dio benda Zemlja gruva.

Pored nje iste večeri nastupiće i jedan od najtraženijih umjetnika svjetske house scene - Claptone, a programu se pridružuju i crnogorska pjevačica Katarina Bogićević Kejt, kao i DJ-evi P.S. i Bodzie, koji će nastupiti u zajedničkom setu.

Konstraktine hitove pjevaće i publika u Herceg Novom
Konstraktine hitove pjevaće i publika u Herceg Novomfoto: EXIT Promo

Ovo će biti Konstraktin prvi solo nastup u Herceg Novom, zbog čega ga ljubitelji njene muzike ne smiju propustiti. Protekle godine Konstrakta je bila koncertno aktivna, te je imala nekoliko nastupa u Crnoj Gori. Sve je to usporilo rad na njenom prvijencu, no ne žali jer je zahvaljujući pomenutoj pjesmi dobila veliki broj priznanja.

O svemu tome Konstrakta priča za Vijesti...

Uskoro nastupate u Herceg Novom u okviru Praznika mimoze. Šta to publika može da očekuje od ovog druženja i zašto ne bi trebalo da ga propusti?

Vjerujem da i sam Exit donosi neki novi duh u ovaj lijepi festival, koji sam po sebi ne treba propustiti ako imate priliku da ga posjetite. Što se našeg nastupa tiče, u pitanju je festivalski nastup sa probranim pjesmama za ovu priliku, na tragu onoga što smo već i radili u prethodnom periodu.

Krajem prošle godine stiglo je još jedno priznanje. Naime, pratioci zvaničnog naloga “Eurosonga” su glasali za Vas da ste imali najbolji tekst. S obzirom na to da ste i na samoj Evroviziji dobili priznanje za najinovativniji nastup, znače li više nagrade kad ih dodijeli “stručni žiri” koji takođe glasa shodno svom ukusu, ili publika?

Bili smo nominovani u tri kategorije, od kojih smo u dvije pobedili - najbolji tekst, i najbolja koreografija. Drago mi je što su baš ovi slojevi našeg nastupa prepoznati kao nešto vrijedno nagrade. Što se tiče koreografije, ona je konceptualna i lagana, tako da je bilo malo diskusija oko toga da li zaista zaslužujemo pobjedu u ovoj kategoriji, budući da ne pravimo spektakl i akrobacije po sceni. Ali ipak je prepoznata duhovitost naše statične postavke i diskretnih pokreta.

Dobili smo i dosta drugih nagrada, ne samo od Evrovizije.

Bili ste u procesu snimanja albuma kada se dogodila Vaša pobjeda na takmičenju “Pesma za Evroviziju”. Koliko je sve što je uslijedilo nakon pobjede i učešća na Eurosongu usporilo rad na istom?

Usporilo je u potpunosti. Zapravo, stala sam sa radom na muzici i prebacila se na neke druge aktivnosti. Nije moguće raditi na pjesmama dok si u biznis modu. Rad na novim pjesmama tek slijedi.

foto: EXIT Promo

Izabrani ste, zajedno sa bendom KoiKoi da nastupate krajem januara u Groningenu, na festivalu Evrosonik. Kakve utiske nosite sa istog s obzirom da je isti trebalo da traje oko 45 minuta?

Festival Eurosonik ima za cilj da muzičkoj industriji predstavi izvođače iz čitave Evrope. Za nas je, prije svega, bio izazov kako da u naš svijet uvučemo ljude koji ne razumiju tekst, a naša muzika se dosta oslanja na tekst. Uspjeli smo da napravimo dobar koncert, uspjeli smo da održimo pažnju prisutnih, a šta će dalje biti - ne znam. Teško je izaći van granica našeg govornom područja kada pjevaš na maternjem jeziku.

Rijetko se dešava da se evrovizijski nastup jednog izvođača toliko pamti i da dugo intrigira javnost. Kada ste osmišljavali pjesmu i nastup, jeste li i mogli da pretpostavite koji su to sve stihovi za koje će se “publika uhvatiti”?

Sigurno ne bih povjerovala u to da bi, recimo, svatovi na svadbi uglas pjevali “uvećana slezina nije dobra, nije lepa”! Nadrealno. Ali život može biti zabavan, treba rizikovati ponekad. Djeca su u busu pjevala na latinskom, repliciralo se u skupštinama sa “i šta ćemo sad”, guglalo se o tamnim kolutovima oko očiju, ulazilo se na fudbalske utakmice sa pjesmom…šta ćeš više!

Upravo Vam je prošla godina bila veoma uspješna. Imali ste veliki broj solističkih nastupa. Sada, iz ove perspektive kada je najveći teret na Vama, koliko ste često poželjeli da se vratite projektu “Zemlja gruva”?

Najveći teret za mene lično je količina komunikacije i broj upita, potraživanja, utisaka, izvještavanja, na koje je teško odgovoriti. Nisam navikla na to, a nisam ni sigurna da li je to uopšte potrebno u jednom životu. Iako je i lijepo u isto vrijeme. Samo da se svede na neku manju mjeru.

Jeste li na tim nastupima popularizovali i pjesme benda Zemlja gruva? Koliko su publici bile poznate?

Izvodimo pjesme Zemlje gruva čiji sam i ja autor između ostalih. To su moje pjesme. Pa ja i nemam neki otklon od njih. Publika se više fokusirala na ono što je objavljivano kao Konstrakta, ali i sve pjesme Zemlje gruva su dobile više pažnje u tom paketu.

Konstrakta, Ana Đurić Konstrakta
foto: Boris Pejović

Objavljene su numere za ovogodišnje takmičenje “Pesma za Evroviziju”. Jeste li ih preslušali i na koga tipujete da će ove godine predstavljati Vašu zemlju?

Dosta toga zavisi od načina na koji će izvođači spakovati svoj nastup. I naravno kako će iznijeti pjesmu. Sviđa mi se Luke black, Filip Baloš, Džipsi, Egret, Ivona…

S obzirom na to da vlada vrijeme virusa, kako se umjetnica koja je svojom porukom da “mora biti zdrava” zaludjela svijet, bori sa istima?

Virusi su dio ovog svijeta, kao i mi. Prihvatimo ih.

Bonus video: