Vanja Radovanović: Publika je birala za koje ćemo pjesme raditi spotove

“To što televizije puštaju ili što se vrti na mejnstrim medijima, nikako ne može biti izgovor, već samo podstrek, naročito u sredini kao što je naša
51 pregleda 1 komentar(a)
Vanja Radovanović, Foto: Facebook
Vanja Radovanović, Foto: Facebook
Ažurirano: 18.09.2017. 14:26h

Crnogorski kantautor Vanja Radovanović protekle nedjelje snimio je dva spota i to za numere "Igra" i "Prvi pik" sa aktuelnog albuma "Svi životi moji", pa se tim povodom u razgovoru za “Vijesti” prisjetio snimanja, a otkrio je i da je publika bila ta koja je donijela odluku o pjesmama pjesmama koje će biti ekranizovane, te da je u planu još jedan spot.

"Tri spota su u pripremi, ne smijemo zaboraviti onaj za 'Tvrđavu' koji je djelo Miodraga Markovića, dok je kadrove za pjesme 'Igra' i 'Prvi pik' radila ekipa iz 'Mediataga', Ivan Mandić i Nebojša Perković”, pojasnio je on.

“Saradnja je bila sjajna, u svakom smislu, odmah smo se razumijeli u potpunosti, što će se vidjeti veoma brzo iz priloženog", otkriva Radovanović.

Iako je video za 'Tvrđavu' snimljen prvi, ovaj spot posljednji će biti prezentovan publici.

"U planu je da najprije izađe video za numeru 'Igra' i to krajem mjeseca, zatim ćemo 'Prvi pik' objaviti mjesec dana kasnije, dok će pred Novu godinu biti pušten onaj za 'Tvrđavu'”, priča Radovanović, koji nagovještava i kako zvuče pjesme, ali i kako će izgledati spotovi.

“'Igra' je malo brža i tvrđa stvar, pa samim tim i spot će biti veoma dinamičan i energičan. 'Prvi pik' je dijametralno suprotna, klavirska balada sa jakom porukom i drugačijom energijom, dok za 'Tvrđavu' spremamo nešto malo drugačije, što uz nju i takav tekst i ide. Nema puno smisla da otkrivamo detalje, uskoro nas očekuje premijera, pa da ne kvarimo doživljaj”, poručuje muzičar, koji je odluku o tome koje će pjesme sa albuma “Svi životi moji” biti ekranizovane, prepustio publici.

“Usudio bih se da kažem da je publika birala redosljed, jer je inicijalna ideja bila da snimimo sedam, osam spotova, što se albuma 'Svi životi moji' tiče. Album živi duže od singla i nekim pjesmama treba malo više vremena da se zavrte i izdvoje, pa i spotovi dolaze poslije radijske promocije”, smatra on.

“Na neke računaš unaprijed, neke te iznenade, ali 'Prvi pik' je kao favorit publike imala 'obećanu' video verziju rezervisanu za jesen. A o tome kako su ostale izborile svoje, nekom drugom prilikom", obećava Radovanović.

Sa ovim spotovima, kantautor je planirao da zaokruži priču promocije drugog albuma.

“Ovime završavamo plan, ali ko se danas još drži zacrtanog plana!? Moguće je da iznenadimo još ponekim, ali o tom potom. A što se koncertne promocije tiče, tome nikada nema kraja”, tvrdi on.

Promocija pjesama kroz spotove zahtijeva puno ulaganja, a o tome koliko se uopšte isplati danas snimati spotove s obzirom na to da televizije puštaju jedno isto, Vanja otkriva:

"Malo što se danas isplati, pa kada bismo gledali samo finansijsku stranu, teško da bi se išta i objavljivalo. Muzika je malo plemenitija i uzvišenija od suvih cifara na papiru, pa mislim da svako ko nešto stvara ima obavezu da to i objavi”.

Radovanović dodaje da je jedna od onih muzičara koji se drže parole “uvijek se nađe način”, pa ne smatra da je krivica na onima koji uređuju muzički program.

“A to što televizije puštaju ili što se vrti na mejnstrim medijima, nikako ne može biti izgovor, već samo podstrek, pogotovo u sredini kao što je naša. Publike uvijek ima i uvijek će je biti", smatra Radovanović.

Sin David glavni „krivac” za snimanje novih pjesama

Posljednji dan snimanja, ekipa je bila proširena, a društvo im je pravio Radovanovićev sin David . “ David je bio u Kulturno – informativnom centru 'Budo Tomović', na snimanju spota za 'Prvi pik'. Došao je da vidi kako to sve izgleda i odmah se samoproglasio za direktora projekta. Nije nas ništa pitao, prihvatili smo situaciju bez pogovora, ali se pokazao dobrim i prilično razumnim autokratom", prisjeća se ponosni otac.

O tome koliko Radovanovićeva djeca - sin David i kćerka Iskra slušaju tatinu muziku, sagovornik Vijesti otkriva:

“Iskru zanima sve što je glasno, dok David veoma voli da sluša cijeli album i dovodi nas do ludila, evo već treća godina, ako se ne varam, pogotovo kad smo u kolima. 'Hoću tvoje pjesme!!!' je rečenica koju nerado želim da čujem, jer poslije hiljadu slušanja, nisu mi više toliko zanimljive. Ali tu se ne pitamo ni Ivana, ni ja, pritisneš play i to je to. Ako se pitate zašto stalno izbacujem nešto, jedan od najiskrenijih odgovora je da bi u svojim kolima slušao nešto novo”.

Bonus video: