Let3 raste i na kladionicama i na trendingu

Sa pjesmom “Mama ŠČ” hrvatski predstavnici na Eurosongu već danima izazivaju reakcije, neki očekuju diskvalifikaciju

6126 pregleda 4 komentar(a)
Sa nastupa na Dori: Let3, Foto: Printscreen Youtube
Sa nastupa na Dori: Let3, Foto: Printscreen Youtube

Nastup hrvatskih predstavnika na ovogodišnjem Eurosongu benda Let 3 sa Dore u manje od dva dana dostigao je više od 1,6 miliona pregleda na YouTube-u, a trenutno je i na prvom mjestu na YouTube trendingu u Hrvatskoj.

Ovogodišnji predstavnici Hrvatske su odmah, radi svog spektakularnog performansa, a kasnije i radi pobjede izazvali mali skandal na društvenim mrežama. Reakcije su varirale od oduševljenja pa sve do potpunog zgražanja (kod nas i vani) pa čak i “zahtjeva” za diskvalifikacijom.

Osnivač i bas gitarist Leta 3, Damir Martinović Mrle je objasnio kako pjesmu “Mama ŠČ” uopšte nisu radili za Doru niti za Eurosong, nego za Let 3.

”Pjesma je tipična naša, ali s obzirom na antiratni duh i tematiku mislili smo da bi je bilo dobro prezentirati na Dori”, rekao je na konferenciji za novinare u Opatiji nakon pobjede na Dori.

Otkrili su da dosad nisu osjećali potrebu da nastupe na Dori, no kako je umjetnički poriv ovoga puta bio previše jak. Istakli su da je pjesma antiratna i da su htjeli da dođe do šire javnosti. Priznali su da nisu očekivali pobjedu.

”S obzirom na to koliko smo truda napravili, imali raznih aktivnosti kod promocije pjesme, ali i dobar odjek kod publike, shvatio sam da jesmo favoriti. Hvala svima koji su glasali za nas, ovo je dominanta pobjeda. Mi smo vrijedni i marljivi i daćemo sve od sebe da u Liverpulu napravimo spektakl. Nadam se da ćemo ući makar u finale’, kazao je frontmen benda Zoran Prodanović Prlja.

Na kladionicama se Hrvatska od subote popela s 28. na 25. mjesto od njih 37. Prvo mjesto i dalje zauzima Ukrajina s pjesmom “Heart of Steel” dua Tvorchi, a na drugom je mjestu Švedska, iako još nema predstavnika. Norveška je treća, s pjesmom “Queen of Kings” Alessandre Mele.

Bonus video: