Saradnja SevdahBaby sa Beti Đorđević: retro šlagerski prizvuk sa jasnim fank-džez usmjerenjem

U pjesmi “Posle svega tužan kraj”, iza koje je autorski stao producent SevdahBaby a izvodi je Beti Đorđević, napravljen spoj svjetova, generacija i žanrova

2674 pregleda 0 komentar(a)
Milan Stanković aha SevdahBaby, Foto: Privatna arhiva
Milan Stanković aha SevdahBaby, Foto: Privatna arhiva

Beogradski DJ i producent Milan Stanković, poznatiji kao SevdahBaby, u svojoj dugogodišnjoj karijeri imao je priliku da pokaže kako bi neki stari hitovi koji su bili popularni ‘70-ih i ‘80-ih godina prošlog vijeka zvučali danas.

No, novom numerom koju je radio za muzičku divu Beti Đorđević uspio je da spoji dva vremena, dvije generacije i više žanrova.

Naime, tekst za numeru “Posle svega tužan kraj” još prije 40 godina napisala je jedna od najcjenjenijih srpskih tekstopisaca Spomenka Kovač, a Beti je za njene stihove godinama čekala “pravu melodiju”. Iste je ponudila i Stankoviću koji je uspješno odgovorio na zadatak, a numera je već nekoliko dana u etru.

O saradnji i druženju sa Beti i novom zajedničkom singlu SevdahBaby priča za Vijesti...

Kako je došlo do saradnje sa Beti Đorđević?

Upoznali smo se na Beoviziji 2018. godine, bili smo u istoj garderobi i spontano ćaskali u svim pauzama takmičenja. A onda smo se nekoliko godina kasnije opet sreli na tonskoj probi za jedan korporativni događaj i kako obično biva u tim situacijama ima dosta čekanja, tehničkih problema i opet smo ćaskanjem prekraćivali vrijeme. I onda mi je Beti rekla: “A da ti i ja uradimo pjesmu zajedno? Imam jedan tekst od prije četrdeset godina, za koji nikada nisam dobila zadovoljavajuću muziku”. Onda mi je iz glave izrecitovala tekst pjesme “Posle svega tužan kraj” i meni je već to bila dovoljna inspiracija.

Kao što si već rekao, ovaj tekst Spomenke Kovač Beti je čuvala 40 godina. Je li i sama imala neke smjernice tebi kao autoru u kom pravcu treba da ide ovaj singl?

Beti mi je poprilično dala odriješene ruke za muziku i to se ispostavilo kao pun pogodak. Ja sam već posle nekoliko stihova shvatio da će ova pjesma morati da ima taj retro šlagerski prizvuk, ali sa jasnim fank-džez usmjerenjem.

Interesantno je da je ova numera rađena i u tvom, ali i Betinom fazonu s obzirom na to da je melodija ono što je mnogo bliže njoj, a aranžman tebi. Koliko je bilo teško uklopiti dva žanra, dvije različite generacije? Koliko ti je izazov bila ova saradnja?

Pa, po mom mišljenju je izazov uvijek bolja opcija od problema, tako da sam maltene u jednom dahu smislio i melodiju i osnovne akorde. Jednom smo se Beti i ja našli, probali nekoliko tonaliteta, da bismo bili sigurni koji joj najviše odgovara. I onda sam počeo da radim na aranžmanu koji je zaista spoj svjetova i generacija i žanrova, ali mi je sve nekako logično teklo, nije bilo ćorsokaka.

Numera je kratka, ne traje ni tri minuta. S obzirom na to da je upravo pravilo Eurosonga da numera mora biti do tri minuta i da si se sa Beti srijetao na srpskom izboru za Eurosong, jesi li, dok si radio pjesmu razmišljao o ovom takmičenju?

Nisam. Odavno sam rekao sebi da ću se na tim takmičenjima ubuduće pojavljivati samo ako mi neko plati.

Tekst je kratak, i nema određen i jasan refren. Koliko je zbog toga bilo teže postaviti melodijsku liniju?

Meni je zapravo uvijek lakše da radim kada imam manje teksta. Ok, možda bi bilo fino da je postojao tekst druge strofe, ali nismo htjeli da bilo šta dodajemo na originalni tekst Spomenke Kovač. Tako da je ostalo ovako kratko i slatko.

Čini mi se da bi ova pjesma bila odlična za vinil izdanje. Šta si konkretno imao u glavi, kakvu ideju dok si stvarao pjesmu? Da li je cilj bio samo da se svidi Beti?

Pa nije loša ideja, ali sam ja već i u ovo digitalno izdanje ubacio šum ploče, što je meni sasvim dovoljan omaž bivšim vremenima. Nisam fan vinila, prosto volim 21. vijek i nove tehnologije, ali ako bi neko imao ideju kako da se ovo izdanje približi i kolekcionarima vinila, ne bih imao ništa protiv. A moja ideja je bila, prije svega, da Beti i ja budemo zadovoljni. U drugom redu da budu zadovoljni poznavaoci muzike, uglavnom starija ekipa. A ako bi neki novi klinci prepoznali neku vrijednost u ovoj pjesmi, bio bih veoma srećan.

S obzirom na to da si se upravo na raznim događajima u bekstejdžu družio sa Beti, kakav je utisak ostavila na tebe?

Beti je prava džez diva, od glasa do pojave. Uvijek kada se nađemo, ili čujemo telefonom imam duboko poštovanje i poseban stav, kao ni prema kome iz moje generacije, što je valjda očekivano prema jednoj takvoj veličini.

Beti ima vanvremenski hit - Počnimo ljubav iz početka. Hoće li numera “Tužan kraj” obilježiti tek početak saradnje i kako bi njen najveći hit zvučao kada bi ga obradio poput pjesama “Tri poljupca”, “Izvini dušo, izvini”...?

Videćemo, ko to zna na ovim našim balkanskim prostorima. Sve to iziskuje dosta entuzijazma i manjak prepoznavanja od šire publike i medija. Bilo bi lijepo uraditi još nešto sa Beti, ali sam malo jačom podrškom institucija.

Bonus video: