Svakoj nagradi se radujem više nego djeca

Numeru “Zvijezda” otpjevao dvanaestogodišnji Budvanin Nikola Karadžić

4328 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Pored uspješne interpretatorske karijere, crnogorski muzičar Danijel Alibabić već godinama stoji iza mnogih hitova koje su otpjevali drugi. No, kako kaže, najviše uživa kada stvara melodije i tekstove za mališane, a upravo jedna takva numera “Zvijezda” donijela mu je i nagradu za najboljeg kompozitora na nedavno održanom festivalu “Zlatna pahulja”.

Mladi Budvanin Nikola Karadžić prvi put se pojavio na jednom festivalu i odmah odnio glavnu nagradu, koja je jednako značajna i njemu i Danijelu.

”Godinama komponujem za djecu i svaki put se iznova radujem kad stvorim melodiju i komentarišem sa ukućanima i bliskim saradnicima kako nisam bolju do sada iskomponovao. Što se tiče kompozicije za Nikolu izašla je vrlo brzo, jer sam imao viziju i želio da zablista naš mali Čola. Uvijek se svakoj nagradi radujem više nego djeca, ali se desilo to da je na dan festivala Nikoli bio rođendan, tako da se njegova radost sigurno ne može mjeriti ni sa čijom, jer je udvostručena. Mnogo mi je drago zbog Nikole, jer je ovo njegov prvi festival, a ujedno i posljednji dječiji, jer je uzrast za dječje festivale do 12 godina”, ispričao je u razgovoru za Vijesti Alibabić.

Ne krije da od kako je postao roditelj mnogo mu je inspirativnije da radi za najmlađe.

Mihailo će svakako biti moja vječita inspiracija. Analizirajući šta djeca u tom uzrastu vole da slušaju, planiram da se ozbiljnije posvetim YouTube kanalu na kojem će se emitovati muzika za bebe i djecu. O tome ću detaljnije nekom drugom prilikom”, otkriva planove sagovornik Vijesti.

Posljednjih godina kad su u pitanju ne samo pjesme, već i programi za djecu su granice pomjerene. Dječije pjesme često ni melodijom i tekstom ne odaju utisak da su rađene za najmlađe. Međutim, Danijel nema problema da napiše pjesmu za djecu koja je i po melodiji, ali i tekstu namijenjena klincima.

”Smatram da se bolje snalazim u komponovanju dječje muzike. Prednost je što poznajem soliste za koje komponujem i uvijek pogodim njihov senzibilitet i mogućnosti. Djeca danas imaju mogucnosti da slušaju i gledaju razne stvari, ali im interesantna dječja pjesma zadrži pažnju i to je nešto što me raduje. Jako su važni i tekstovi, poruke koje se šalju kroz dječje pjesme, a srećom imamo jako dobrih tekstopisaca sa kojim sarađujem, izdvojio bih Marijanu Kadić Bojanić i Nataliju Pavićević”, ističe Alibabić koji je i sam kao klinac učestvovao na festivalima namijenjenim najmlađima, te i danas voli da se vrati makar kao autor i na “Zlatnu pahulju”, ali i “Našu radost”.

”Moj prvi javni nastup desio se prije 28 godina i to baš na festivalu ‘Zlatna pahulja’. Sjećam se tog nastupa kao da je bio juče i nikada ga neću zaboraviti. Bio sam srećan, pomalo uplašen i bilo mi je važno da nađem pogledom majku u publici u toku nastupa i to mi je ulivalo sigurnost prilikom pjevanja. Sada na jubilarnom 30. festivalu pobjeđujem kao kompozitor. Za mene je to ogroman uspjeh i rezultat svega što sam do sada radio. Ova nagrada mi je možda i najznačajnija do sada u karijeri. Festivale inače ne propuštam, uživam u druženju sa djecom i kolegama. Nekad pomislim da sam i sam još uvijek dijete i vjerujem da će me ta energija zauvijek držati”, zaključuje on.

Veliki uspjeh za pjevače iz Danijelove školice

Sem Nikole Karadžića i ostali članovi Danijelove D moll školice pjevanja ostvarili su zapažene rezultate na rožajskom festivalu.

”Članovi škole ‘D moll’ su ove godine briljirali kao i uvijek do sada. Međutim, ovo je najuspješnija godina jer se desilo da se svi vraćaju kući sa nagradama. Nikola Karadžić je kao što znate pobjednik festivala, Asja Džogović iz Bijelog Polja je osvojila prvu nagradu za interpretaciju, Stefan Kovačević iz Podgorice nagradu dječjeg žirija, a njegova sugrađanka Lana Đurović je izvodila kompoziciju koja je nagrađena za najbolji tekst autorke Lare Šćekić, dok je Đorđe Barjamović iz Bara izvodio kompoziciju sa najboljim aranžmanom koji je za njega radio Dejan Božović. Ovo je veliki uspjeh za našu školu i jak vjetar u leđa da radimo još bolje i jače”, smatra Alibabić.

Bonus video: