NEOBIČNO IZVOĐENJE

Pogledajte vezu između tehnike i kulture: Robot diriguje, Andrea Bočeli pjeva

Robota je bilo "izuzetno teško trenirati", govori Kolombini o pripremama. Sedamnaest sati rada je bilo potrebno da "YuMi" nauči da diriguje šest minuta muzike. Šef orkestra zadovoljan je rezultatom
0 komentar(a)
Andrea Boćeli, robot, Foto: Screenshot (YouTube)
Andrea Boćeli, robot, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.02.2019. 13:57h

U teatru Verdi u toskanskoj Pizi, "YuMi" na svojoj svjetskoj premijeri zamahuje rukama kako bi vodio filharmoničare iz Luke.

Robot kojeg je razvio švajcarski koncern ABB diriguje sa podesta, Andrea Bočeli pjeva "La Donna è Mobile", poznatu ariju iz Rigoleta Đuzepea Verdija.

"Dirigent" nešto niži od jednog metra, uvježbao je i "O Mio Babbino Caro", Đakoma Pučinija, koju izvodi solistkinja Marija Luiđija Borsi.

Pritom imitira pokrete stvarnog dirigenta Andrea Kolombinija. To neobično izvođenje je u sklopu prvog međunarodnog festivala robota, kojim organizatori nastoje da ostvare vezu između tehnike i kulture.

Teške pripreme

Robota je bilo "izuzetno teško trenirati", govori Kolombini o pripremama. Sedamnaest sati rada je bilo potrebno da "YuMi" nauči da diriguje šest minuta muzike. Šef orkestra zadovoljan je rezultatom.

"Ima iste pokrete kao ja i veoma je fleksibilan". Kolombini smatra da su sposobnosti robota "YuMi" znatno veće nego što su bile robota "Asimo", koji je 2008. godine dirigovao pred simfonijskim orkestrom Detroita (DSO).

"Robot nema dušu, nema srce"

Ipak angažman "YuMi-ja" je veoma ograničen, ne samo zbog zahtjevnih priprema: robot ne može da improvizuje, niti da ima interakciju sa muzičarima. Ne može ni sa taktom da varira. "Nemoguće je da zamijeni osjećajnost jednog dirigenta, jer robot nema dušu", kaže Kolombini. "To je samo ruka, bez mozga, bez srca". To pokazuje da je čovjeku potreban robot, ali isto tako i da je robotu potreban čovjek.

Ljudski dirigenti suvišni?

Dirigovanje je dugotrajan proces, kaže profesor Harald Jers agenciji DPA. On je dirigent i profesor na muzičkoj akademiji u Manhajmu. Dirigent reaguje na sviranje orkestra i onda smišlja sljedeće korake. Članovi orkestra pri sviranju prije svega posmatraju dirigentov izraz lica. Dakle mimika je veoma važna, ističe Jers. Pokreti ruku se registruju više usput. "Zato u narednih četrdeset, pedeset godina ne vidim šansu da bi robot mogao da zamijeni pravog dirigenta."

Na pitanje kako je Bočeli, koji je slijep, mogao da reaguje na robota, Jers objašnjava da pjevači generalno obraćaju pažnju prije svega na harmoniju orkestra.

Preporučujemo za Vas