Foto: Mislav Žabarović

Ne volim okvire, kutije i granice

Hrvatski muzičar Tomislav Marić alijas ToMa svakom pjesmom se trudi da istraži svoje i autorske i izvođačke mogućnosti, a posljednji singl “193” i bez spota odlično prošao kod publike

4216 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Mislav Žabarović
Foto: Mislav Žabarović

Hrvatski kantautor Tomislav Marić koji muzičku karijeru gradi pod imenom ToMa svojim pjesmama već nekoliko godina uspijeva da donese potpuno nov, svjež i svjetski zvuk. Tako je i sa najnovijom pjesmom iz njegove radionice - “193”. No, razlika je što je ovoga puta video izostao, jer je ToMa želio da, i pored toga što se danas muzika više gleda nego sluša, kao u starim dobrim vremenima prvo pusti pjesmu na radiju, i na taj način oslušne kako na istu publika reaguje.

”Prije svega, složiću se s konstatacijom da se muzika danas više gleda nego sluša. Spotovi diktiraju trendove ujedno i pravce u kojima se kreće muzika. Ali, uprkos svemu tome može se često naići na jako kvalitetne muzičke priče kod dosta mojih kolega muzičara. Ovaj put odlučio sam pjesmu prvo pustiti na radio-stanice, da konkretno dođe do ljudi, a da spot bude nadogradnja cijele te priče. I zapravo se to isplatilo i pokazalo kao odličan potez, jer je pjesma u prvoj sedmici svojeg života na radijima postala jedna od 20 najvrćenijih i najprihvaćenijih pjesama u hrvatskom radijskom eteru. Reakcije su fenomenalne, i zapravo većina ljudi sad s nestrpljenjem čeka spot... Lijepo smo ih teasali...”, kaže u razgovoru za Vijesti kroz smijeh ToMa koji i ovoga puta potpisuje muziku i tekst za singl “193”. Kad piše za sebe ToMa voli da melodijom istakne svoje vokalne sposobnosti, te mu je lakše da karijeru gradi kao kantautor.

ToMa
foto: Mislav Žabarović

”Sad već s jakom sigurnošću i dobrim samopouzdanjem plivam u kantautorskim vodama. Dogodio mi se klik u glavi kad sam shvatio da je propuštena prilika držati svoje tekstove i melodije u ladici, a pjevati tuđe. Ovo su moje priče, ovo su moje emocije - samo ih ja mogu otpjevati onako iskonski kako su i nastale. Isto tako tuđe tekstove i tuđe emocije ja ne mogu u potpunosti interpretirati kako ih je autor zamislio. Smisao pjesme se promijeni dok prođe kroz filter moje interpretacije. I baš iz tog razloga da sebi olakšam muzičku iskrenost sam odlučio objavljivati kantautorske pjesme”, iskren je on.

Svaka numera koju je objavio do sada bila je drugačija od prethodne, te se ToMa uspješno igra sa žanrovima. Na pitanje da li je to zbog toga što se još uvijek traži ili pak želi da pokaže da se jednako dobro snalazi u svim žanrovima, odgovara:

”ToMa ne voli okvire, kutije i granice. ToMa je svestrani muzičar, umjetnik, nazovite me kako hoćete. Igram se sa muzikom, mijenjam zvukove i pristupe pjesmama, ali u svakoj se čuje moj pečat i u svakoj čuvam dio sebe. U tome i jest neka ljepota - nikad ne znaš šta tačno od mene očekivati... Volim izlaske iz komfor zone, volim učiti nove stvari i usvajati neke nove vještine. Oduvijek sam bio takav, pa se to prirodno nastavilo i u mojoj muzici”, tvrdi ToMa koji je u svijet muzike ušao rasterećen, ali je već sa prvim singlom postigao uspjeh. Danas je zbog svega toga mnogo veća odgovornost kad bira ili piše pjesme za sebe jer ne krije da svakim novim singlom želi da opravda prethodni uspjeh.

”Odgovornost je ujedno i najveći teret i problem. Svaki muzičar će reći da stvara iz srca duše i da pjesmu ne objavljuje da bi ugodio publici, nego da bi ispustio svoje emocije. To je 99 odsto istina. Taj jedan odsto je pritisak publike, njihovog ukusa, pritisak struke i njihovog ukusa... Pjesma, koliko je moja, toliko je i svačija onog trenutka kad je objavim. Pa samim time moram i publici ugoditi. Tako da više nisam rasterećen, nego sad imam puno više stavki o kojima moram razmišljati gradeći karijeru ako želim postići neke veće stvari”, iskren je ToMa koji je svoj prvi nastup imao na hrvatskom izboru za Eurosong - “Dori” prije dvije godine. Numeru “Ocean of Love” publika je brzo zavoljela, a i prošle godine ToMa je pokušao da sebi izbori mjesto na ovom muzičkom takmičenju. No, ove godine riješio je da pauzira kad je “Dora” u pitanju, a o tome kako mu se sviđaju ovogodišnji predstavnici njegove zemlje - grupa “Let 3” i njihov hit “Mama ŠČ” otkriva:

”Apsolutni sam podržavalac grupe Let3. Hrvatska godinama pokušava dokazati Evropi i svijetu da imamo kvalitetne pjevače, pjesme u rangu svjetskih trendova i nikad nas nisu prihvatili kao takve. E, pa došlo je vrijeme da se malo rugamo sa svime. Ali mi smo uspjeli rugati se na kvalitetan, muzički i umjetnički način. To može doći samo iz mozga totalnih eksperata, umjetnika i iskusnih osoba koje čine grupu Let3. Obožavam ih! Samo naprijed. Jako sam ponosan na ovaj izbor”.

foto: Mislav Žabarović

ToMa je nekad bio prvo lice informativne emisije - Dnevnik, dok ga je danas zabava, muzika, šoubiz odvukli od “važnih vijesti”.

”Moj medijski put krenuo je kroz informativu, politiku, vijesti. Zapravo, do današnjeg posla na radiju koji obožavam sam došao putem koji baš nisam volio. Politika nije moj đir. To nije moj svijet. Zato sam danas presrećan jer radim u medijima, ali okružen muzikom, kreativnošću i zabavnim ljudima. Preko trnja do zvijezda”, našalio se ToMa.

Bonus video: