Evergrin i džez diva Beti Đorđević za Magazin: Upisana u galeriju važnih likova

Već više od pola vijeka srpska muzičarka Beti Đorđević opstaje na sceni i to najviše zahvaljujući vanvremenskim hitovima koje je snimila tokom svoje karijere

8996 pregleda 2 komentar(a)
Beti Đorđević, Foto: Privatna arhiva
Beti Đorđević, Foto: Privatna arhiva

Romantična muzika za uživanje - tako najčešće publika opisuje opus srpske evergrin i džez dive Beti Đorđević.

Iako na sceni opstaje 50 godina, Beti nikad nije pravila kompromise, te nije željela da se prilagođava publici, a pravila je pauze od po nekoliko decenija.

”Moj je život bio pun uspona i padova. Dotakla sam i dno života, ali sam uspijevala da se vratim. Primjer sam da ako nešto vrijedi, kad tad će isplivati na površinu”, opisuje svoju karijeru u razgovoru za Magazin Beti Đrođević, koja je za razliku od perioda kada je nije bilo na sceni, posljednjih godina diskografski aktivnija, pa s vremena na vrijeme obraduje publiku novom pjesmom.

Posljednja u nizu, “Posle svega tužan kraj” izašla je iz radionice DJ-a i producenta Milana Stankovića (SevdahBABY). No, stihove ove numere napisala je još prije 40 godina Spomenka Kovač, a čekali su pravi trenutak da dobiju adekvatnu melodiju. Taj zadatak Beti je povjerila SevdahBaby. Iako je sve ove godine izbjegavala da se prilagodi aktuelnim trendovima, ovaj put Beti i SevdahBaby pokazali su kako jedna numera može da zvuči i evergrin i moderno.

”Ne želim da zvučim prepotentno, i ne mislim na sebe, već uopšte, ali dobar pjevač treba da može da otpjeva razne melodije. Ne znam zašto je toliko čudna ta saradnja sa Milanom. I ranije sam snimala šlagere. Doduše, bila su druga vremena. Sad je ovo drugačije jedino kad je u pitanju aranžman. Drago mi je da se spoj svjetova i žanrova koje smo napravili u pjesmi ‘Posle svega tužan kraj’ dopao publici”, kaže Đorđević

Iako zahvaljujući aranžmanu donosi moderniji zvuk, Stanković je o melodiji posebno vodio računa, jer je ona napravljena tako da zvuči kao evergrin i numere po kojima je Beti prepoznatljiva. O tome zašto je baš njemu povjerila zadatak, otkriva:

”Milan i ja smo se upoznali 2018. godine na Beoviziji i imali priliku da pričamo. Nakon toga smo se na važnim nastupima srijetali, a dok čekamo u pauzama za probe imali smo priliku da popričamo o svemu i rekla sam mu da imam jedan divan tekst koji je romantičan, i možda nosi neke elemente koji su prevaziđeni poput slika i pisama. To danas, sa novim tehnologijama ništa ne postoji. No tekst je lijep, pravi za mene i sigurna sam da će se neki u njemu ipak pronaći. Njemu sam kao iz topa, jer dobro me služi memorija, izrecitovala tekst i pomislila ‘nema veze, ako bude nešto, bude’. Međutim, Milan je divan, tako je lijepo vaspitan, obrazovan, u svakom smislu sve pohvale za njega, ostali smo u kontaktu i vrlo brzo od tog trenutka se javio da kaže da je uradio pjesmu. Kad sam je čula melodija mi se na prvu dopala i brzo smo sve završili. Upravo ta numera našla se na mom CD-u”, pohvalila se Beti, te istakla da se stihova koje čuva decenijama poput ovih koje joj je Spomenta davno napisala nema više.

Nova saradnja sa SevdahBaby
Nova saradnja sa SevdahBabyfoto: Printscreen YouTube

Karijeru je počela krajem 60-ih godina. Najprije je sa suprugom Bobom i njegovim bendom nastupala u američkim klubovima u Zapadnoj Njemačkoj, nakon toga i u beogradskom hotelu “Jugoslavija”, a prvu singlicu je objavila 1974. godine. Na njoj su se našle pjesme “Kraj moje tuge” i “Noć je lepša s tobom”. Od tada do početka 80-ih godina objavila je još desetak pjesama, nastupala na festivalima...

”Počela sam da pjevam ‘72. i 73. godine, nastupala sa festivalima, radila sa tada najvećim hitmejkerom u ex-Jugoslaviji Aleksandrom Koraćem i to su do dan-danas pjesme koje su obilježili i mene kao pjevačicu, moju karijeru, ali i to neko vrijeme. Moja se karijera odvijala sa velikim prekidima. Imala sam 30-godišnju pauzu, a znate li šta to znači? Prosto sam bila zaboravila čak i da sam otpjevala numeru po kojoj me pamte ‘Počnimo ljubav ispočetka’. Nekako sam se oprostila od mikrofona i pjevačke karijere. Od tada do trenutka dok se nijesam aktivirala, sve te neke pjesme po kojima sam bila prepoznatljiva objavljivane su na raznim kompilacijama, i to se svih tih godina, kad ja nisam bila diskografski aktivna, slušalo i u kafićima, na radiju. Interesantno je da su te pjesme i pored aktuelnih trendova koje su vladali, našle same put do slušalaca. Nekom igrom slučaja, 2010. godine pozvali su me muzičari koji znaju šta su moji afiniteti što se muzike tiče da nastupam sa njima dolje po primorju i bilo je predivno”, ne krije Beti da su joj ti nastupi ostali u predivnom sjećanju, kao i kompletna turneja.

”Pjevam ja klupske pjesme i džez standarde, a iz publike dovikuju da pjevam ‘Ljubav ispočetka’”, prisjetila se ona.

Učestvovala je i 2015. godine u emisiji “Ja mogu sve” koja se emitovala na RTS-u.

”Pokrenuli su emisiju gdje su zvali muzičare koji vrijede, ali su zaboravljeni. To je išlo tri mjeseca nedjeljom, uživo je bilo pjevanje i nije moglo da prođe nezapaženo, te odatle nekako kreće i moj povratak muzici”, dodaje Beti, koja je i pored dugogodišnjeg muzičkog staža tek skoro objavila prvi album. Do tada je samo objavljen njen The Best Of sa pjesmama koje je pjevala na festivalima 2012. godine pod etiketom izdavačke kuće City Records.

”Već početkom 80-ih godina počela je najezda turbo folka. Šlager je kao forma bio potpuno bio aut. Baš te 1980. godine snimila sam EP koji je donio neke božanstvene pjesme, a kako je u to vrijeme i umro Tito, sve je prošlo nezapaženo. Ekspanzijom turbo folka mene i izvođača koji su gajili vrstu muzike kakvu sam pjevala, nigdje nije bilo. Zato do 2010. ništa i nijesam radila. Možda bih otišla do Njemačke, tu i tamo po nekom lokalu u Beogradu nastupila, stigla sam i do Čikaga, ali to je sve ništa u odnosu na to kako je bilo 70-ih godina. Eto, kad sam bila u snazi i u najljepšem životnom dobu, nisam imala priliku da pjevam, nikog to nije zanimalo”, priznaje Beti te ne krije da je zbog toga razmišljala da odustane od muzike.

”Bila sam očajna zbog toga, razočarana, ubijena u pojam. Nijesam mogla da shvatim da se ukus publike toliko promijenio, ali ne možete se boriti protiv toga. Tome su najviše kumovali urednici kojekakvi po radio-stanicama, a turbofolkeri su plaćali da budu puštani. Mada ni ja nijesam radila na tome da me bude u medijima” iskrena je ona.

”Žao mi je što je uspjeh došao sa velikim zakašnjenjem, ali eto pravda ako postoji je na neki način zadovoljena. Čovjek mora da bude zadovoljan u životu i sa malim i sa velikim stvarima. Bila sam skromna, mnogi mi to zamjeraju, ali to su karakterne osobine koje čovjek ne može da promijeni”, nastavlja Beti.

Sa ponosom ističe da je upravo njenu karijeru obilježila pjesma “Počnimo ljubav ispočetka” koja se i dan danas sluša, ne samo na radio-stanicama, već je čest izbor pjevača koji učestvuju na raznim takmičenjima. Kad je danas čuje, ne krije da naviru emocije i sjećanja.

”Ta pjesma uvijek mi budi sentimentalne asocijacije na neka druga vremena. Nijesam očekivala da će ta pjesma da bude slušana toliko decenija. Mislim da su njenom uspjehu kumovale upravo te kompilacije zahvaljujući kojima se ona nije svih tih godina zaboravila. Drago mi je što je ušla u antologiju naše zabavne muzike. Kad sam je snimila nisam očekivala niti sam se nadala da sam snimila pjesmu koja će živjeti toliko dugo. A zaista je i danas predivan osjećaj kad krenem da je pjevam na nastupima, uvijek je zaslužna za interakciju sa publikom. Nikad neću moći da se zahvalim Aleksandru Koraću koji mi je uradio tu kompoziciju. Eto, ja sam makar uspjela da uživam u njenoj slavi, a on nažalost nije”, priča muzičarka.

Tih 70-ih godina bukvalno nije bilo festivala na kojem Beti nije učestvovala i vratila bez nagrade.

”Svi ti festivali bili su garancija nekog kvaliteta, jer nijeste tek tako mogli da se pojavite na istima. Postojale su selekcione komisije koje su sve to preslušavale i odobravale koja će se pjesma pojaviti, a koja ne. Mi smo slali demo snimke, drugačije je vrijeme bilo”, prisjetila se Beti koja se 2018. zahvaljujući saradnji sa Rambom Amadeusom opet našla na festivalu - Beoviziji.

”Rambo mi je obećao da će mi uraditi pjesmu. Snimimo mi nju i pričali smo o tome da uradimo za istu spot, međutim odlučio je da je pošalje na Beoviziju. Eto i da me je pitao ne bih mu rekla ne, ali me je to iznenadilo. Rambo je veličina, poštujem ga i cijenim iznad svega. Eto zahvaljujući tom festivalu, počelo je i poznanstvo sa Milanom i vidite dokle smo došli”, kaže Beti, te ne krije da joj i poslije toliko vremena na sceni nagrade i dalje znače.

”Mislim da ta priznanja svakom izvođaču znače, bio on na početku ili imao iza sebe veliko iskustvo. To je priznanje za ono što ste voljeli da radite, što ste postojali, eto da to što je i vama značilo da su i drugi vidjeli u tome da zaslužujete nagradu. Predivno je da čovjek ima i takvu vrstu satisfakcije”, smatra ona.

Prošla godina joj je, tvrdi, bila veoma uspješna. Imala je važne nastupe, ali je i na najstarijem festivalu u Srbiji - Nišvilu pjevala na otvaranju i dobila nagradu za životno djelo.

”Imala sam i promociju CD koji je u izdanju Jugotona i PGP-a, veliki koncert u MTS dvorani, krajem godine sam dobila zlatnu značku od Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije za životno djelo. I eto, zahvaljujući svemu tome upisala sam se u galeriju nekih važnih likova”, kroz smijeh kaže Beti.

Veoma se raduje što će nastupiti u avgustu na džez festivalu u Herceg Novom, a tokom 2023. godine čeka je još nastupa, pa će tako već prvi u nizu imati 11. marta u Beogradu.

”Posebna mi je čast što ću 15. marta pjevati na Kolarcu i to za dan moje škole ‘Stanković’. Pozvali su me da im budem specijalni gost, rado sam se odazvala i tom nastupu se posebno radujem. To će biti divno, pjevaću džez standard i naravno ‘Ljubav ispočetka’ sa njihovim velikim Simfonijskim orkestrom”, pohvalila se te dodala da možda bude još pjesama.

”Posljednjih godina snimim makar singl godišnje, pa ako bude prilike možda napravim još nešto. Ne mogu snimati po svaku cijenu. Meni i treba sada nešto od mlađih kompozitora da urade pjesmu za mene, evo im otvoren poziv”, zaključuje Đorđević.

Bonus video: