Film o grupi "Manitou" na festivalu u Zenici

"U pitanju je lijep osvrt na naš rad. U njemu sviramo uživo. Ko god je pogledao oduševio se, pa mislim da je u neku ruku to prava prezentacija benda," kaže član grupe, Marko Janjušević
122 pregleda 0 komentar(a)
Manitou Sea Dance, Foto: Filip Roganović
Manitou Sea Dance, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.09.2017. 17:39h

Kratki dokumentarni film o nikšićkom sastavu “Manitou”, jedno je od ostvarenja koja su se našla na repertoaru dokuMfesta, koji se od 20. do 23. septembra održava u Zenici. Nakon toga, ovaj hardcore/dub/grime bend će objaviti singl, a novi album publika će moći da čuje do kraja godine, najavio je njegov član Marko Janjušević aka Pass Manit

Pored filmova iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije, prostor na drugom Festivalu muzičkih dokumentaraca dobio je “Manitua mi”, ranije premijerno predstavljen na Rokumentarnim danima u Nikšiću.

Ostvarenje čiju režiju potpisuje “Bučan pas”, a produkciju Media Soultion (Vlado Cvijetić, Marko Ilić, Milan Ilić), Ground Loop (Ivan Pejović) i Bučan pas (Bojan Tešić, Dragan Lučić), tada su pogledali i članovi benda “Manitou”, a Janjušević je istakao da su i više nego zadovoljni prikazom njihove muzičke priče.

“Gledaocima u Nikšiću se veoma dopao. Mislim da će svima biti dobar i zanimljiv i jedva čekam da se prikaže ponovo našoj publici”, kazao je muzičar, koji pored Milivoja Kljajića, Luke Miličkovića, Miodraga Radovića i Tomaša Pejovića, čini “Manitou”.

“U okviru filma izvodimo tri nove numere, pa će poslužiti i kao najava za album, jer pjesme koje izvodimo će se naći na njemu”, otkrio je on, dodajući da će sačekati da dokumentarac “Manitua mi” bude dostupan crnogorskoj publici, pa tek onda promovisati novo izdanje.

“U svakom slučaju, veoma smo zadovoljni filmom, jer je u pitanju lijep osvrt na naš rad. U njemu sviramo uživo. Ko god je pogledao oduševio se, pa mislim da je u neku ruku to prava prezentacija benda i nešto što bi sigurno koristilo mnogim muzičarima”, smatra on.

Kada su u pitanju druge projekcije u Crnoj Gori, Janjušević nije siguran gdje biti film prikazivan, ali ističe da će publika sigurno imati priliku da ga pogleda.

“Mislim da će nakon prikazivanja u Zenici film 'Manitua mi' brzo biti dostupan na Internetu, pa će moći da se pogleda online”, pohvalio se on.

Fanovi nikšićkog sastava novi album mogu očekivati veoma brzo, jer je studijski dio već završen.

“Nadam se do Nove godine da će biti objavljen. U planu je novembar ili zima, ne znamo još uvijek tačno. U svakom slučaju je gotov”, tvrdi on, a potom otkriva još detalja.

“Kao najavu ćemo pustiti singl, treba brzo da radimo i spotove, nakon toga će biti dostupan i dokumentarac, a brzo zatim će biti objavljen i kompletan album”, pojasnio je Janjušević. Prema njegovim riječima, u istom periodu mogu se očekivati i koncerti, kao dio promocije novog materijala.

“Vjerovatno ćemo imati svirke kada krene prvi singl, a zatim imamo u planu organizovanje nekih promotivnih svirki, još nemamo detaljne informacije, ali sigurno će biti par nastupa”, obećava on.

“Trebalo bi da se do kraja godine aktiviramo i koncertno i sa novim materijalom”, zaključio je muzičar.

"Priča o inspiraciji, muzici i idejama koje brane svim srcem"

Jedan od autora ovog dokumentarca Dragan Lućić, prokomentarisao prikazivanje “Manitua mi” u Zenici, koje je na programu u petak, 22. septembra u 21.30.

“Drugo izdanje zeničkog DokuMfesta pored filmova o Brusu Dikinsonu i njegovoj sarajevskoj rok avanturi iz devedesetih godina prošlog vijeka, Buldožeru, Ogenju, novosadskoj alternativnoj sceni, Lutajućim srcima... ostavilo je prostora i za kratku prezentaciju crnogorske muzike”, istakao je on.

“Video je dvadesetominutna priča o nikšićkom sastavu Manitou, njihovoj inspiraciji , muzici i idejama koje brane svim srcem”, kaže on, a potom odgovara na pitanje gdje će sve biti prikazan dokumentarac nakon dokuMfesta.

“U pregovorima smo za još par regionalnih prikazivanja, a uskoro će se sav materijal naći i na Youtube kanalu Bučnog psa. Pošto Manitou uskoro objavljuje album, pokušavamo da postavljanje na Youtube iskoordinišemo sa njihovim aktivnostima, kako bi i to bio vid promocije njihovog novog materijala”, potvrdio je Lučić riječi i planove Janjuševića.

On je takođe istakao da je film snimljen na volonterskoj osnovi, “kao i većina projekata u Crnoj Gori”.

Bonus video: