"Polegli su, dolegli su dva bijela goluba" - pokazna vježba kako se pjeva

Tanja Šeter objavila još jednu numeru iz projekta „Podgorički etno triptih”

4674 pregleda 6 komentar(a)
Tanja Šeter, Foto: Nordpixels studio
Tanja Šeter, Foto: Nordpixels studio

Druga numera iz projekta “Podgorički etno triptih” crnogorske pjevačice Tanje Šeter je u etru, a odabrala je još jedan biser - “Polegli su, dolegli su dva bijela goluba”.

Ovu izvornu numeru jedina je snimila Ksenije Cicvarić, a prije 15-ak godina Šeter ju je prvi put čula. Riješila je da je kroz ovaj projekat popularizuje, a kroz drugačiji aranžman za koji je bio zadužen Peđa Nedeljković popularizuje kod mlađe publike.

”Pošto je nezasluženo u drugom planu, poželjela sam da joj dam život i video-spotom, a i meni je to omiljena Ksenijina interpretacija kojom je napravila pokaznu vježbu kako se pjeva. Vjerujem da će mnogi prvi put, nažalost, čuti ovu pjesmu, ali nije kasno, kad god da je usvoje to će biti znak da je čuvamo od zaborava”, kazala je u razgovoru za Vijesti Šeter.

Upravo za ovaj projekat koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Tanja je odabrala pjesme koje privatno najviše voli. Za razliku od ostalih crnogorskih pjesama, kao što je i naglasila, ova je jedna od najzahtjevnijih za pjevanje, a da li je odabirom numere “Polegli su dolegli su dva bijela goluba” željela da pokaže i raskoš svog glasa, odgovara:

”Hvala na konstataciji, prija mi, ali ovo je za mene, prije svega, bio izazov jer zaista je jako zahtjevna, a moram priznati da nije lako nakon Ksenijine interpretacije stati ispred publike i reći, ovo je moj način. Mnogi će sigurno upoređivati, ali nije to suština... Suština je prenositi je sa koljena na koljeno. Neka Ksenija bude prvo, ja sam drugo, a neka mlada umjetnica sjutra treće”, poručuje Šeter.

Obje pjesme koje je objavila u sklopu projekta “Podgorički etno triptih” dobile su nove aranžmane i dok je “Sejdefu majka buđaše” ambijentala, drugi singl je više prilagođen sevdahu i izvornoj muzici.

”Ova druga je tek počela da živi pa još ne znam prave reakcije, mada sudeći po prvim mogla bi da bude blizu ‘Sejdefe’, koja je zaista naišla na sjajan prijem. Dobro ste primijetili da je svaka pjesma noviji, moderniji aranžman, drugačiji nego što bi izvorna muzika zahtijevala, ali ne daleko od zahtjeva narodne muzike. Ja bih ovo nazvala bas pravim etno zvukom”, opisala je Šeter aranžman nove pjesme.

Ovim projektom sagovornica Vijesti nije željela da da omaž rodnoj Podgorici, već i Kseniji Cicvarić zahvaljujući kojoj su brojne izvorne pjesme očuvane od zaborava.

”Ksenija Cicvarić je iza sebe ostavila ogromno blago, desetine snimaka izvornih pjesama koji su joj obezbijedili vječni život. Sve to nije sačuvano samo u crnogorskim arhivima, premda njen talenat prevazilazi i balkanske okvire i ona mora biti svih nas podjednako, ali se bavila blagom sa teritorije Crne Gore i vjerujem da i mi moramo polagati pravo na naše izvorno blago... Ksenija je učinila jedan korak, sačuvala je blago kako je bilo najbolje u tom trenutku, i ne samo Ksenija, tu su i Branka Šcepanović, Hamdija Šahinpašić, Mirko Rondović i Božidar Ivanišević... Ja činim ovaj drugi, da nešto od tog našeg blaga bude ovdje u našem posjedu. Ksenijine pjesme će uvijek biti Ksenijine, ko god ih pjevao”, smatra Šeter koja će 18. marta objaviti posljednju numeru iz ovog projekta. Međutim, ne planira da njom stavi tačku na poredstavljanje publici starih i zaboravljenih pjesama.

”Treći dio, tačnije treću pjesmu predstaviću publici za osam dana. Reakcije na ovaj projekat dale su mi vjetar u leđa i podstrek su mi da nastavim i da snimim još desetak pjesama u drugačijim ritmovima i aranžmanima... Želim da malo raširim svoje polje djelovanja, pa razmišljamo da to bude neki Balkan etno muzički projekat. Ali, idemo polako, jer mnogo faktora utiče na brzinu realizacije. Peđa i ja znamo da napravimo promjene u posljednjem trenutku, pa da nešto što je zamišljeno na jedan način dobije neki drugi oblik. Svakako imamo plan, želje i volju da stvaramo”, poručuje Šeter.

Bonus video: