Foto: Privatna arhiva

"Gru je tu": Lična priča za tri generacije

Film “Gru je tu” o pioniru repa na ovim prostorima uskoro će biti premijerno prikazan, a o ovom projektu pričaju autori Rene Miskolci i Bojan Vinulović

6208 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nakon godinu dana rada, priča o pioniru rep scene Daliboru Andonovu Gruu uskoro će pred publiku. Iza dokumentarca “Gru je tu” stali su režiser brojnih hip hop spotova Rene Miskolci i sportski novinar Bojan Vinulović. Preko 40 sagovornika pričala su anegdote o druženju sa Gruom, njegovoj muzici, rep kulturi, snimanju, koncertima, ekstremnim sportovima, Partizanu, košarci i antologijskim spotovima.

Rene i Bojan obuhvatiće biografiju Grua, ali će ovim filmom ispričati i priču o čitavoj jednoj eri muzike, duhu Beograda, rađanju rep kulture tih 90-tih godina kada je Dalibor počinjao karijeru. Nedavno je pušten i trejler za dokumentarac, a o reakcijama, snimanju i samom filmu Bojan i Rene pričaju za Vijesti...

Gru je tu
foto: Privatna arhiva

Kako ste došli na ideju da napravite dokumentarac “Gru je tu”?

Rene: Prije dvije godine smo se upoznali kod zajedničkog prijatelja Mikrija Mausa, ja sam radio jedan muzički spot za Prti BeeGee. Bojan je novinar, razgovarali smo na temu dokumentarnih filmova i praktično na dan upoznavanja smo se dogovorili da probamo da realizujemo dokumentarac o Gruu. Iza sebe imam tri dokumentarna filma koja su dobila nagradu u Mađarskoj, imao sam veliku motivaciju da napravim još jedan film. Odmah smo “kliknuli” i došli do ideje da napravimo film o Gruu.

foto: Privatna arhiva

Bojan: Sportski sam novinar, ali obožavam i muziku i baš te dvije ljubavi sam i spojio u ovom filmu o Gruu. Kako je Rene rekao, “kliknuli” smo i vidio sam da Rene ima taj entuzijazam da iznesemo ovaj film, koji je bio zahtjevan i zbog slojevitosti Gruove ličnosti, uticaja i velikog broja sagovornika. U prošloj godini sam na Sportal.rs baš realizovao košarkaški dokumentarni serijal “20 godina od Indijanapolisa” i taj serijal mi je dao dodatnu motivaciju za ovaj film. Urađen je praktično u našoj samostalnoj produkciji, uz neprocjenjivu podršku Gruove supruge Danice i prijateljice Gage Bugarčić. Od njih smo dobili sve sagovornike, naše je bilo da u moja kola spakujemo Reneovu opremu za snimanje i entuzijazam i da krenemo u akciju. Sada sve privodimo kraju i drago mi je zbog profesionalne deformacije što će sve takođe imati veliku dozu sportskog ugla. Naravno, primarno - nismo mogli da krećemo u projekat bez amina porodice. Sjeli smo “oči u oči” sa Gruovom suprugom Danicom, ukazala nam je povjerenje - nadam se da ćemo ga opravdati. I njoj i sagovornicima i gledaocima, koji su nas već dodatno motivisali svojim nestrpljenjem i pozitivnim reakcijama na trejlere. Uostalom, i vi ste se zainteresovali i to nam imponuje. Gru je inače dosta vremena provodio u Crnoj Gori, film će imati mali omaž i Nebi iz Montenigersa, Rene sarađuje sa momcima iz Who See i drago nam je i da su oni pokazali veliko interesovanje za ovaj film kao veliki poštovaoci Grua.

Rene Vi kao neko ko je prepoznat kao autor spotova za repere, jeste li imali priliku da sarađujete sa Daliborom, da ga upoznate?

Rene: Nažalost, nisam imao priliku da ga upoznam lično, ali vjerujem da bismo sarađivali da je bilo prilike, jer sam već radio spotove za mnoge izvođače sa scene. Ali, s obzirom na to šta smo sve “upili” i čuli od svih intervjuisanih sagovornika - osjećamo se kao da smo ga poznavali cio život.

Rene i Bojan sa Gazda Pajom
Rene i Bojan sa Gazda Pajomfoto: Privatna arhiva

A Vi Bojane, možda kroz sport?

Bojan: Nisam i jako mi je žao zbog toga. Radio sam priče sa mnogim ličnostima koje sam cijenio i obožavao, tu bih posebno izdvojio Nebojšu Glogovca kao jednu od ličnosti koja je ostavila najjači utisak na mene, ali nisam imao priliku sa Gruom i vjerujem da bi i on ostavio upečatljiv utisak. Detaljno smo ga upoznali kroz rad na filmu i mislim da su čak mnogi rekli neke stvari koje o njemu ne znaju čak ni bliski ljudi.

Autori filma sa Viktorom Savićem
Autori filma sa Viktorom Savićemfoto: Privatna arhiva

Pušten je trejler koji najavljuje film, kakve su reakcije?

Rene: Uglavnom pozitivne i donose nam dodatnu odgovornost da sve bude kako treba. Jedva čekamo da završimo film, da svi vide da je vrjedjelo čekati. Pokazao sam i neke sekvence urađenog filma prijateljima iz rep svijeta poput Smoke Mardeljana, Ajs Nigrutina ili Eufrata - svima je u tom trenutku oko 30 minuta odgledanog materijala djelovalo kao da su bili prikovani uz TV samo pet minuta. Proletjelo im je vrijeme i nisu ni primijetili - tražili su još i to je ono što i želimo da bude primaran utisak. Da film bude dinamičan, efektan i da “vozi”.

Ovo neće biti samo priča o Gruu kao začetniku rep scene, već i o rep sceni i Beogradu u vrijeme dok je živio i stvarao. Koliko je teško tu priču ispričati iz više slojeva, a da se sve perfektno uklopi?

Bojan: I teško i lako. Teško jer samo o cijeloj sceni može da se napravi ozbiljan dokumentarac, lako jer smo imali sagovornike koji su baš nosili taj početak scene i njihove priče se dovoljno prepliću - da ih ne imenujemo sve jer je dug spisak i da nekog ne zaboravimo, sve ćete već vidjeti. Primjera radi, samo o pjesmi “Stara škola nova škola” može da se napravi cijela jedna dugometražna epizoda.

Moramo da dodamo - posebnu zahvalnost dugujemo Bege Fanku, koji je kao živa enciklopedija repa iznio mnogo kvalitetnih sugestija i donio direktan doprinos dokumentarnom filmu. Praktično je zaslužan za uvodni dio filma.

Gru je tu
foto: Privatna arhiva

Imali ste preko 40 sagovornika za film “Gru je tu”, jesu li svi poznavali Grua, i hoće li ga publika upoznati na pravi način kad odgleda dokumentarac?

Bojan: Svi su ga poznavali, direktno sarađivali sa njim, družili se, to su ljudi iz djetinjstva, svijeta repa, muzičke industrije, DJ-inga, košarke, ekstremnih sportova... Vjerujemo da hoće. Da će i publika dobiti prilično ličan utisak kao što smo ga i mi dobili.

Gru je tu
foto: Privatna arhiva

Rene: Praktično smo i mi u ulozi gledalaca i slušalaca svojih sagovornika. Poseban kuriozitet je da nema naratora. Svi naši sagovornici su naratori i oni nose priču. Nismo željeli da štancujemo podatke i suvoparne činjenice koje možete pronaći i na guglu. Biće ovo lična priča u kojoj verujemo da će biti i suza i smijeha kod gledalaca.

Otkrićete i neke detalje iz Daliborovog života. Svi znamo da je volio muziku, bio porodičan čovjek, i da je obožavao ekstremne sportove. Šta Vi danas još možete da kažete o Gruu? Kako biste ga opisali?

Bojan: Iz perspektive snimanja - kao pionira repa, oca scene, mentora, šmekera, vječitog pozitivca, adrenalin džankija, velikog partizanovca, čovjeka koji je svima bezrezervno pomagao i koji nikada ni o kome ništa loše i ružno nije mogao da kaže. Iz lične perspektive - drago nam je što smo imali priliku da uradimo nešto što je zaslužio i film je urađen zapravo za tri generacije - Gruovu, generaciju nas koji smo ga gotivili kao klinci i za generaciju sadašnjih klinaca koji treba da ga dublje i ozbiljnije upoznaju.

Gru je tu
foto: Privatna arhiva

Film će sadržati i arhivske snimke, neki čak nikad nigdje nijesu prikazivani i puštani. Pretpostavljam da ste imali podršku njegove porodice, jeste li zajedno gledali i birali te snimke?

Rene: Dobili smo VHS kasete i snimke za koje je bilo potrebno ozbiljno “rovarenje” i skidanje prašine, sada se privodi kraju i digitalizacija. Neke smo dobili od porodice, neke od prijatelja.

Bojan:

Biće tu raritetni snimci prvih nastupa i rep koncerata u Srbiji uopšte, bilo nam je čak i neobično i smiješno jer smo od Gage pozajmili VHS plejer, a posljednji put sam ga koristio kad sam gledao Nindža kornjače ‘90-ih.

Gru je tu
foto: Privatna arhiva

Kad će publika imati priliku da vidi film “Gru je tu”?

Rene i Bojan: Ovog proljeća sigurno! Najkasnije u maju, jer ćemo dosta toga sigurno još dorađivati i dotjerivati, naročito kada kompletiramo svu arhivu.

Današnji reperi ostaviće traga u drugoj eri i na drugačiji način

Za razliku od perioda kad je zahvaljujući Gruu rep scena počela da se širi, danas se sve i svašta naziva repom i podžanrovima istog. Kako vi ocjenjujete muzičku scenu danas i ima li repera koji će ostaviti trag poput Grua?

Bojan: I sam slušam svašta, pa ne volim da morališem i pametujem - u eri smo interneta, ima svega i svačega, žita i kukolja, pa ko šta voli. U mojoj kolekciji ploča podjednako važno mjesto zauzimaju npr. prvi singl Sinana Sakića, Grandmaster Flash, Annihilator, Pantera i Jeff Beck. Rep čak ni ne slušam primarno, ali sam često tu onaj lik sa mima “me listening to songs about selling drugs and killing people on my way to a regular 9-5 job”. Najviše od pionirskih bendova sa naših prostora gotivim “Straight Jackin” zbog tvrđeg zvuka, do besvijesti bih vrtio Mikrijevu “Muziku za nos”, a najviše se aktuelno pronalazim u pjesmi Vojka V - “Evo me opet”, meni je to masterpiece, naročito zbog uleta sa Luisom. “Ispa’ sam iz đira, sve šta vole mladi, to se meni gadi, zamisli da ideš film Tenet pustit staroj babi, tako otprilike izgleda kad meni puštaju sve ovo novo, likovi mumljaju dida slabo čuje ne razumim niti slovo” su stihovi u kojima se potpuno pronalazim. Da li ima repera koji će ostaviti trag poput Grua - sigurno ima, ali će to uraditi na potpuno drugačiji način, u drugoj eri i drugoj dimenziji.

Rene: Današnja rep scena je interesantna jer na svim stvarima kažu da je rep, iako mnogo toga nema veze sa repom… Ali omiljeni reperi su mi iz mlađe generacije Bigru i Paja Kratak.

Bonus video: