Objavljena knjiga Lua Rida o taj čiju

Knjiga "The Art of the Straight Line" objedinjuje misli, razgovore i meditacije vođe njujorškog benda "Velvet Underground"

2245 pregleda 0 komentar(a)
Lu Rid, Foto: Shutterstock
Lu Rid, Foto: Shutterstock

Lu Rid, koji je preminuo prije deset godina, njujorška je rok legenda i pjesnik, ali je bio i ljubitelj taj čija, o čemu je započeo knjigu koju je nedavno završila i objavila njegova supruga.

"On je to započeo, mi smo htjeli da završimo", rekla je za Frans pres američka umjetnica i muzičarka Lori Anderson, koja je bila njegova partnerka i treća supruga tokom 20 godina.

Umjetnica je bila uz supruga do njegove smrti 2013. godine, u 71. godini.

Knjiga "The Art of the Straight Line" objedinjuje misli, razgovore i meditacije vođe njujorškog benda "Velvet Underground" poznatog po avangardnom i poetskom roku.

U knjizi se nalaze priče o 30 godina bavljenja taj čijem, koji se često opisuje kao spora gimnastika koja ublažava stres i anksioznost. Knjiga svjedoči o drugim stranama ličnosti muzičara, rođenog u martu 1942. u Bruklinu, a koji je umro u oktobru 2013. poslije komplikacija od transplantacije jetre.

Rid je sa svojim bendom bacio rokenrol u svijet savremene grafičke umjetnosti, a tekstovi su bili iz stvarnog života kroz drogu i seks.

Album "The Velvet Underground and Nico", objavljen 1967. u produkciji Endija Vorhola, kombinovao je pop art, sa čuvenom bananom na omotu ploče, i avangardni zvuk.

Od 1970. Rid je išao solo sa brojnim hitovima, kao što je ""Walk on the Wild Side"(1972), u produkciji takođe velikog umjetnika Dejvida Bouvija.

"Želim moć i milost koju nikada nisam imao priliku da naučim. Taj či te povezuje sa nevidljivom silom, univerzumom. To mijenja tvoju energiju i tvoj duh", rekao je Rid, sljedbenik meditacije.

Roker je dugo radio sa majstorom Ren Guang Jijem, učeći i vježbajući po nekoliko sati dnevno kada nije svirao.

Prema riječima Lori Anderson, Rid je počeo da vježba taj či 1980-ih kao zavisnik od droge, posebno od heroina, a čemu je napisao pesmu "Heroin".

Rid nije bio jedina rok zvijezda koja je praktikovala tu staru vještinu.

Njegova udovica se sjeća da je vidjela članove grupe "Metalika" kako rade taj či sa Ridom tokom njihove saradnje na albumu "Lulu" 2011. godine.

Tada 20 godina stariji od kalifornijskih hard-rok muzičara, "Lu je bio kao njihov velemajstor i mudrac", rekla je Lori Anderson.

Umjetnica, koja sada ima 75 godina, rekla je da sanja da Luovo djelo učini dostupnim široj javnosti i dodala da je zbog toga dovršila i objavila knjigu.

Bonus video: