"Vrpca": Nova pjesma je osvrt na realnost i svakodnevicu

“Ova pjesma u suštini govori da kad god smo okruženi ljudima, nismo sami. To su neke naše svakodnevne skretnice. Grubo rečeno - valjda je dobro što smo živi”, pojasnio je frontmen sastava, Milenko Subotić Braco
140 pregleda 0 komentar(a)
Vrpca, Garden fest, Foto: Filip Roganović
Vrpca, Garden fest, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.09.2017. 17:49h

Crnogorski sastav “Vrpca” obradovao je svoju publiku numerom “Svaki dan”, koja je objavljena gotovo na godišnjicu od puštanja u etar prethodnog singla “Podgoričanos”.

Jedan od članova ovog sastava Milenko Subotić Braco u razgovoru za “Vijesti” je podijelio više detalja o numeri, ali i o daljim planovima “Vrpce”, koju čine i Zarija Pavićević, Miloš Pejović i Danilo Pendo.

“Pjesmu 'Svaki dan' snimili smo u dva kućna studija ili da bolje kažem u kućnoj radinosti. Za produkciju je bio zadužen Filip Ferdinandi, a muziku i tekst potpisuju članovi 'Vrpce'”, pojasnio je on, ističući da se autorski tim sastava ne dijeli, već sve rade zajedno.

Na pitanje kako je došlo do saradnje sa Ferdinandijem, članom benda “Antonio Sanchez i kurvini sinovi”, Braco pojašnjava da je zapravo u pitanju nastavak saradnje.

“On je naš dugogodišnji prijatelj i naš saradnik od numere 'Podgoričanos', jer smo kod njega tada snimali vokale, pa se saradnja nastavila, a on zaista ima smisla za produkciju”, pohvalio je muzičar kolegu.

Pjevač “Vrpce” je istakao da je nova numera dosta različita od prošle, ali da se nada da će jednako dobro biti prihvaćena kod publike.

“Ima dosta promjena u tempu pjesme, posljednji dio je energičan, ali su strofe dosta emotivne. U pitanju je osvrt na realnost i svakodnevicu, bilo ovdje ili u Njujorku”, pojasnio je Braco, a zatim se složio da ipak ima sličnosti kada je u pitanju tematika.

“Ova pjesma u suštini govori da kad god smo okruženi ljudima, nismo sami. To su neke naše svakodnevne skretnice. Grubo rečeno - valjda je dobro što smo živi”, pojasnio je on.

Iako priznaje da bi volio da pjesma naiđe na dobar prijem kod publike kao “Podgoričanos”, koja se na svirkama izvodi i po dva puta, Braco smatra da će trebati više vremena da do toga dođe.

“Volio bih da to bude slučaj i sa njom, ali malo je zahtjevnija, jer do tog energičnog dijela treba proći kroz te strofe. Starim fanovima će biti poznato. To je u suštini priča koja daje smisao bavljenju muzikom u Crnoj Gori”, opisuje muzičar, uz akcenat na to da su članovi “Vrpce” u godinama iza sebe prolazili kroz druge bendove.

Kako ističe, to je poruka prema kojoj muzičar treba da razmišlja slobodno da bi se osjetila emocija, te da se mora voljeti posao kojim se bavi.

“Kada se dobro posluša tekst, jer je dosta razgovjetno, osjetiće se poruka o kojoj pričam”, kazao je Subotić.

“Nama je misija bila da pjesma dopre do uha onog istinskog slušaoca, kako muzike tako i fana 'Vrpce' ili stare 'Qtere', da osjeti taj vremenski presjek kroz tekst”, zaključio je on.

Kada je u pitanju promocija nove numere, Braco konstatuje da je posljednja svirka bila u Klubu boćara krajem juna u Podgorici, te da je od tada prošlo dovoljno vremena.

“Ko voli, čeka”, uz smijeh kaže muzičar, a zatim u šali pravi poređenje sa publikom u svijetu.

“Kao što se čekaju izvođači u velikim gradovima, da ne kažem veliki izvođači, jer oni ne postoje. Imaš samo ponudu i potražnju. U ostatku svijeta postoji potražnja, ali ovdje ne”, konstatuje on i dodaje da će svirka “Vrpce” i izvođenje numere “Svaki dan” uživo, biti u jesenjem periodu.

Nema se kad poći od Crne Gore, vezani smo zonom sumraka

Upitan zašto “Vrpca”, u alternativnim krugovima jedan od najcjenjenijih bendova glavnog grada, pjesme daje “na kašičicu”, odnosno zbog čega češće ne počaste fanove studijskim snimcima svojih numera, Braco kratko odgovara da “nema publike”.

“Generalno, nema publike i onda raditi izdanje bukvalno je gubljenje vremena, ali apsolutno. Treba da se desi osvešćenje”, njegova je poruka, nakon čega dodaje da nije svrha ni u traženju publike van Crne Gore.

“To je stara priča. Nema se kad poći od Crne Gore, jer smo vezani nekakvom zonom sumraka ovdje”, smatra Subotić, koji se nada da će se uskoro ostvariti želje da “Svaki dan” bude i ekranizovana.

Nije sve u zapadu, i Balkan je prilično respektabilan

Milenko Subotić Braco je takođe član sastava “Beatz&Rhymes”, sa kojim je nastupio i na Festivalu internacionalnog teatra u Kuslevovoj kući u nedjelju veče.

On kaže da mu nije problem da istovremeno bude angažovan na dva projekta.

“Ogromna posvećenost, godine rada i truda”, ključ su uspjeha po njemu.

“Važniji su časovi rada od novca, jer tek preko puno rada se otvaraju opcije za materijalno i zaradu. Ne treba odustajati”, poruka je muzičara, koji otkriva i kako je došlo do ideje da se osnuje još jedan bend u kojem radi sa Bojanom Đukovićem, Vladimirom Zaputovićem i Markom Grgurevićem.

“Smatram da sam muzički potkovan i treba ljudima pružiti osjećaj da nije sve u zapadu, već je i Balkan prilično respektabilan”, odgovorio je on.

Bonus video: