Foto: Dragan Ristić

Dovoljno sam star da se ne osvrćem na nametnute trendove

Nekadašnji frontmen benda “Kristali” Dejan Gvozden u razgovoru za Vijesti priča o novom singlu, proljeću, predstojećem albumu, ali i aktuelnoj muzici

2185 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Dragan Ristić
Foto: Dragan Ristić

Pandemija koja je bila glavna tema prethodnih godina, mnoge muzičare je podstakla da rade nove pjesme. Jedan od njih je i Dejan Gvozden koji je u tom trenutku u nedostatku koncerata sa matičnim bendom “Kristali” odlučio da pokrene solo karijeru. Januar 2021. obilježio je singl “Svjedok jutra”, a istim je Gvozden ozvaničio početak solo karijere, gdje ne želi da se predstavi samo kao pjevač i autor, već i producent kompletnog materijala.

No, iako je bilo planirano da solo prvijenac bude objavljen tokom 2021. godine, rad na istom se odužio, a Gvozden je u međuvremenu publici predstavio numere “Život je lijep” i “U tvojim očima”. Posljednji u nizu “Lebdimo” tek je pušten u etar, a Gvozden se nada da će uskoro kompletan materijal prezentovati publici.

”Nije samo korona usporila rad na albumu, ovog puta radim potpuno sam, što znači da sam radim snimanje, produkciju, pravljenje teksta i muzike u svom studiju. Da bi sve bilo profesionalno urađeno potrebno je malo više vremena”, otkriva Gvozden razloge zašto album još nije objavljen.

Danas muzička scena funkcioniše tako što većina izvođača prije nego što album bude zvanično objavljen, pušta singl po singl. Sagovornik Vijesti priznaje da nije oduševljen ovakvim načinom prezentacije pjesama, no da se mora prilagoditi načinu na koji većina njegovih kolega to radi, te je i sam do sada neplanirano objavio pomenuta četiri singla kojima najavljuje album.

”Taktika ‘singl po singl’ je nastala pojavom mp3 muzike. Nisam oduševljen takvim načinom predstavljanja materijala, ali to je današnji trend. Malo je neobično jer ja sam iz vremena kada su se slušali albumi i to daje posebnu dimenziju, ipak trudim se da idem u korak sa vremenom”, naglasio je Gvozden.

Aktuelnim singlom “Lebdimo” želio je da proslavi dolazak proljeća. No, nova pjesma govori o ljubavnom odnosu. Na pitanje zašto ga proljeće asocira na ljubav, odgovara:

”Proljeće je simbol buđenja, novog početka i naravno ljubavi, a i ja sam proljećno dijete”.

Muzičar se osvrnuo na najveći problem kad je muzička scena danas u pitanju, a to je - hiperprodukcija pjesama čiji je kvalitet je upitan. No, iako se mnogi izvođači prilagođavaju trendovima, Gvozden je i kroz solo karijeru kojoj je posvećen od 2020. godine ostao vjeran zvuku koji je radio i u periodu benda Kristali. Ne krije da ne bi mogao da prenese iskrenu emociju kada bi se bavio nekim drugim žanrom koji mu nije blizak.

”Tokom cijele karijere se trudim da pravim isključivo autorsku muziku. Zato što je poštenije da prenosim isključivo svoju emociju koju pokušavam što iskrenije da predstavim. Sada kada se nakupilo toliko pjesama, to mi je postao i izazov”, priznaje sagovornik Vijesti.

U novom singlu “Lebdimo” koji je već nekoliko dana u etru u jednom dijelu pjesme kaže “Samo je važno da imaš svoj san”, te otkriva koliko je i on uvijek slijedili svoje snove i koliko su isti bili realni:

”Mislim da je to patern za život, uvijek biti iskren i juriti za svojim snovima”, savjetuje Gvozden koji je za ovo vrijeme od kako je posvećen solo karijeri objavio i numere “Život je lep”, “Svedok jutra” i “U tvojim očima”. To što je vrijeme nekih novih muzičkih trendova, nije spriječilo pomenute pjesme da nađu svoju publiku.

”Zadovoljan sam kako su prošle, dok radim na pjesmama ujedno i napredujem u studijskom radu. Sve tri numere imaju svoju emociju i priču, a izlaskom albuma dobiće novu dimenziju. Dovoljno sam star da se ne osvrćem na nametnute trendove, trudim se da stvaram pjesme koje se, prije svega, meni sviđaju”, zaključuje Gvozden.

Kristali slave tri decenije na sceni

Kada je počinjao solo karijeru na samom početku pandemije, Gvozden je tvrdio da su “Kristali” koncertni bend te da se bavi solo karijerom u nedostatku nastupa koji su otkazani zbog iste. O tome kakvo je danas stanje i da li će se ozbiljnije posvetiti karijeri ili će i dalje raditi na dva fronta otkriva:

”Solo album je projekat koji želim da ostvarim, prije svega zbog samostalnog studijskog rada. Bend je tu za svirke uživo i susret sa publikom, ove godine je 30 godina od osnivanja benda i tom prilikom izlazi i reizdanje albuma ‘Dolina ljubavi’ na ploči pod etiketom izdavačke kuće ‘Menart’, tako da nas čeka puno svirki tokom godine”, otkriva planove Gvozden.

Bonus video: