Edo Maajka predstavio video za "Moj put": Najemotivnija pjesma sa albuma

"Nakon nekoliko dana poslušao sam gotovu pjesmu, konačno gotovu, izaš’o na balkon, zapalio cigaru i progut’o knedlu u grlu. Kakva pjesma… Motaj kablove. Emotivna, jako lična pjesma, teško mi je za slušat’, teško za repovat’. Čišćenje, to je to, zbog ovog radim ovo što radim", rekao je Edo Maajka

4171 pregleda 3 komentar(a)
Edo Maajka, Foto: Promo
Edo Maajka, Foto: Promo

Nakon što je prošle godine objavio album "Moćno", reper Edo Maajka predstavio je i video za numeru "Moj put", koju su upotpunili Đorđe Miljenović i Rade Šerbedžija.

O pjesmi, koja se našla na njegovom sedmom po redu studijskom albumu, Edo je izjavio kako bi mogao "napisati kratki roman". "Moj put" nastala je kao i ostatak albuma u vrijeme pandemije, na proljeće 2021. godine, kroz koje se on bavio pisanjem skica o odrastanju i izbjeglištvu u Hrvatskoj i prisjećao se različitih životnih situacija.

Odabir saradnika za pjesmu bio je poprilično logičan, što je i sam reper potvrdio. Prvi od njih je Đorđe Miljenović, poznatiji pod umjetničkim imenom Sky Wikluh, ali i kao član hip hop grupe Bad Copy:

"Kad mi je Koolade poslao taj beat, za noć sam napisao i pjesmu. Beat je takav da izvlači sve iz tebe. Znao sam da je to pjesma koja će zatvoriti album i da mi na njoj treba Đorđe. Đorđe je svojim dijelom u potpunosti promijenio aranžman pjesme, ali ju isto tako i proširio", prisjetio se Edo Maajka.

Drugi muzičar i glumac koji je učestvovao na pjesmi je Rade Šerbedžija.

"Znao sam da to treba biti neki govor, recital, spoken word, istina koja će emotivno protresti i istresti iz gaća sve nas… Rade Šerbedžija… Pronašao sam njegov broj, nije bilo lako nazvati takvog giganta, znam i koliko je zauzet. Poslao sam mu mejlom pjesmu i svidjela mu se. Tražili smo odgovarajući tekst, bacali jedan drugome neke prijedloge. Nešto moje, nešto njegovo, nešto tuđe, nikako da kliknemo obojica s ‘to je to’. A onda je Rade samo javio da je poslao pjesmu Jergoviću i da je on rekao ‘nema frke’, napisaće tekst za njega, za nas. Ovo će biti plafon! To mi je bila prva pomisao. Volim Jergine knjige, on je majstor, jedan od najvećih. Poslao nam je tekst koji smo vrlo malo prilagodili za Rada. To je bio kraj koji smo trebali, novi vrhunac pjesme i albuma na njegovom samom kraju", prisjetio se Edo Maajka.

"Moj put" je spoj Edovih koraka životnog i umjetničkog puta, ali i izazova s kojima se po tom putu susretao.

"Nakon nekoliko dana poslušao sam gotovu pjesmu, konačno gotovu, izaš’o na balkon, zapalio cigaru i progut’o knedlu u grlu. Kakva pjesma… Motaj kablove. Emotivna, jako lična pjesma, teško mi je za slušat’, teško za repovat’. Čišćenje, to je to, zbog ovog radim ovo što radim", rekao je Edo Maajka.

Na "Moćnom" se nalaze mnoge saradnje, kao što su one s Dinom Šaranom, Tiborom i Burkyjem, Alejuandrom Buendijom, Magellanom i Filipom Tkalčićem, ali saradnja s Miljenovićem i Šerbedžijom je bez premca, najemotivnija i najsirovija.