Međunarodni karneval u Budvi od 28. aprila do 2. maja: "Zaplešimo skupa, da nam srce jače lupa"

U četiri dana programa, održava se tradicionalni Abrum, Velika karnevalska povorka koja će okupiti rekordnih 3.000 učesnika iz 60 zemalja svijeta, Dječiji karneval, karnevalski i maskenbal show i 25 koncerata i muzičkih nastupa 100 izvođača na četiri lokacije

1550 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TO Budva
Foto: TO Budva

Do sada najveći Međunarodni budvanski karneval, čijim se kvalitetom programa, brojem karnevalskih učesnika i muzičkih nastupa, na pravi način obilježava veliki, 20. jubilej, biće održan u periodu od 28. aprila do 2. maja na trgu ispred i unutar Starog grada pod sloganom „Zaplešimo skupa, da nam srce jače lupa“.

Karneval se održava u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva i NVO „Feštađuni“, saopšteno je iz te turističke organizacije.

U četiri dana programa, održava se tradicionalni Abrum, Velika karnevalska povorka koja će okupiti rekordnih 3.000 učesnika iz 10 zemalja svijeta, Dječiji karneval, karnevalski i maskenbal show i 25 koncerata i muzičkih nastupa 100 izvođača na četiri lokacije.

Karnevalske svečanosti počinju izvođenjem muzičke predstave, kantate „Apolon i Dafne“ (G.F. Handel) na trgu ispred Starog grada i jedinstvenim pozivom na karneval – abrumom, u petak, 28. aprila, kada će veseli karnevalisti defileom, igrom i pjesmom kroz Stari grad pozivati sve prisutne da im se pridruže, a lokalni ugostitelji poslužiti prolaznike autentičnim poslasticama.

Iste večeri, na više lokacija unutar zidina Starog grada nastupe će održati lokalni DJ-evi Nikola Šoć, Stefan Anđušić, Fix, grupa Priganitze, hip-hop kolektiv Radio Katakomba, kultni splitski hip-hop sastav TBF, zatim DJ duo Šćepine vragolije i Luton i svestrani muzičar Marko Milošević – MKDSL (koncept „Kluboslavija“) iz Beograda”.

Kako najavljuju, u subotu 29. aprila obilježiće se Velika međunarodna karnevalska povorka koja startuje od 19.30 časova od Glavne pošte, a nakon predstavljanja više od 60 grupa na trgu ispred Starog grada slijedi Karnevalski show, specijalni performans inostranih karnevalskih grupa.

Unutar Starog grada, na pjaceti kod kuće Ćekrdekovića, Trgu palmi i na platou ispred Jadranske straže, od 20 sati nastupiće regionalno sve popularniji i traženiji dvojac Buč Kesidi i novosadski DJ Runy uz podršku crnogorskih DJ-eva: Lazar & Vuk („Radio Zunzar“), Buba, Burkakke i John K, kao i lokalnih bendova Jack Lupino & Izi bejb i Priganitze. Treći dan programa biće posvećen najmlađima, Dječiji karneval odnosno Mala karnevalska povorka, koja će brojati preko 20 grupa, startovaće u 15.30 časova od Gradskog vrtića u nedjelju, 30. aprila.

Mališani će redom predstaviti svoje kreativne i pažljivo osmišljene maske na trgu ispred Starog grada, a uslijediće maskenbal show tokom kojeg će kostimirani animatori uz pratnju muzike zabavljati djecu do kasnih poslijepodnevnih sati.

Večernji dio programa u nedjelju počinje u 20 sati na velikoj bini ispred Starog grada kada će nastupiti bend u čijem su sastavu profesionalni klasični i rok muzičari, koji jedini u Crnoj Gori izvode irsku muziku, O'Konrads, nakon kojih će koncert održati primorski pop-rok sastav The Grupa.

U 22.30 časova na binu će izaći legendarna grupa iz Sarajeva, Letu štuke. Unutar Starog grada, na platou ispred Jadranske straže, iste večeri nastupaju Una Andrea & Anyushka iz Beograda, crnogorski DJ-evi Lerr & Straks i regionalna DJ atrakcija After Affair, naveli su iz TO Budva.

Ispred Starog grada 1. maja u 15 sati počinje muzičko-plesni program pod nazivom „Budva pleše“, dok će u večernjim časovima koncert održati Gradska muzika Budve i nesvakidašnji pop-rok bend „Tantra brothers“ u čijem su sastavu muzičari iz Rusije, Ukrajine, Izraela i Francuske nastanjeni u Budvi.

U 22.30 časova binu će preuzeti jedna od najvećih EX-YU muzičkih zvijezda, pjevač i kantautor, Vlado Georgiev.

Bonus video: