Sto1k snimio duet sa Katarinom Bogićević: Kontrast ideji da smo svi prebitni i preposebni

...Život je kratak i nemilosrdan. Ako želimo da uradimo nešto treba da budemo efikasni i istrajni, a ne da trošimo vrijeme na samosažaljenje i izgovore
434 pregleda 3 komentar(a)
Sto1K, Katarina Bogićević, Foto: Privatna arhiva
Sto1K, Katarina Bogićević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.09.2017. 15:33h

Duo iz Herceg Novog “Sto1k”, koji čine Dragiša Boca i Stanko Jančić, predstavio je svoju prvu pjesmu, koju je snimio sa mladom crnogorskom pjevačicom Katarinom Bogićević. Numera nazvana “Perfect” može se poslušati na servisu Youtube.

Članovi dua “Sto1k” za “Vijesti” su otkrili kako je nastao njihov sastav, ova pjesma i kako je došlo do saradnje sa Bogićević.

“Sviramo po nekoliko instrumenata (gitara, bas, bubnjevi, klavijature, pjevanje) više od decenije. Bili smo u raznim bendovima, a 'Sto1k' je kulminacija svih tih iskustava. Imamo vrlo sličan muzički ukus i često ne moramo ni da pričamo naglas dok radimo”, pojasnio je Jančić.

“Fokusirani smo na različite aspekte muzike i nadopunjujemo se dok pišemo. Cjeli proces je vrlo zabavan. Svijet elektronske muzike i produkcije nam je relativno nov, ali konačno smo uspjeli da produkciju podignemo na nivo gdje možemo da radimo samostalno, što nam je bio jedan od glavnih ciljeva”, nadovezuje se Boca.

Muzički saradnici slažu se u konstataciji da je “gotovo nemoguće naći dvoje ili troje sličnih ljudi i raditi u harmoniji”.

“To je obično agonija jedne ili druge vrste pa smo se okrenuli radu sa mašinama. Oboje smo tehnička lica (programer i mašinac) pa nam je to i blisko i komforno”, pojasnili su oni, a zatim otkrili kako je došlo do naziva dua.

“Ime 'Sto1k' (čita se Stoik) smo izabrali kao kontrast modernim trendove glorifikovanja svega i svakoga. Ideje da smo svi preposebni i prebitni. Nismo. Život je kratak i nemilosrdan. Ako želimo da uradimo nešto treba da budemo efikasni i istrajni, a ne da trošimo vrijeme na samosažaljenje i izgovore”, priča Boca.

“Stoik kao pojam potiče iz stoicima, grčko-rimskog filozofskog pokreta. Danas se taj pojam koristi kao sinonim za nekoga ko je miran, tih i ozbiljan. Nekog ko proživljava duboga osjećanja, ali ih ne iskazuje javno i nekontrolisano.

Nekog ko je disciplinovan i staložen. Nekog ko prihvata svaki trenutak onakvim kakav jeste i ne pokušava da ga neurotično kontroliše”, pojašnjava Jančić i dodaje da je svaki trenutak poseban.

“Moramo da naučimo da su bol, patnja i nelagoda sastavni dio naše egzistencije. Ništa se neće desiti kada se pojave. Na duge staze upravo je to ono što će nas načiniti jačim i boljim. Tvrđim. To naravno ne znači da treba da svjesno idemo ka njima, već da ih prihvatimo i junački istrpimo kada su neizbježni”, istakao je on.

"Namjeravamo da objavimo desetak pjesama do ljeta, obavezno pratite naš Youtube kanal”

Članovi sastava “Sto1k” kažu da su trenutno u procesu otvaranja studija, te da planiraju da objave još numera u narednom periodu.

“Namjeravamo da objavimo desetak pjesama do sljedećeg ljeta tako da obavezno zapratite naš Youtube kanal, ako želite da budete u toku. Žanrovi će varirati, ali će sve pjesme pratiti moderan trep vajb”, poručili su Novljani, uz opasku da ne žele da se učaure u jednom pravcu i tako postanu “još jedan bend”.

“Pustićemo inspiraciju da se razvija organski i posmatraćemo gdje nas to vodi”, zaključuje Boca, koji otkriva da neće sve ostati na saradnji sa Bogićević.

“U sljedećih mjesec-dva planiramo da završimo i objavimo dvije pjesme sa Ivom Kostić. Ona je nevjerovatno talentovana pjevačica koju mnogo volimo i sa kojom saradnja teče vrlo glatko”, ispričao je on o koleginici koja je nedavno radila i sa popularnom kotorskom klapom Who See.

Na pitanje kako je došlo do snimanja pjesme sa Bogićević, Jančić kaže da im je saradnja sa njom “lakše pala nego dogovor za kafu”.

“Stigli smo u studio, pokazali joj par matrica, odabrala je pravu i krenuli smo s radom. Već nakon jednog dana rada sa njom imali smo idejno i aranžmanski gotovu stvar. Pjevanje je bio najlakši dio posla, ne zbog tehničkih stvari, već njoj nije bio potreban dvocifren broj 'take-ova'. Samim tim ovakve saradnje i daju ovakve rezultate, sigurno neće ostati samo na 'Perfectu'”, obećao je on.

„Izašli smo na piće i odmah zatim počeli da radimo”

“Upoznali smo se preko moje kume Ive Kostić. Izašli smo jednu noć na piće i odmah se skapirali, krenuli u studio i počeli da radimo. Sve je bilo nekako spontano i neočekivano. Kad sam čula pjesmu mnogo mi se svidjela, sjeli smo i krenuli da zapisujemo šta nam dolazi i, eto, u jednom došlo je do toga 'She is Perfect'”, objasnila je Katarina Bogićević kako je upoznala članove dua “Sto1k”.

“Tekst za ovu numeru smo napisali Dragiša i ja. Počeli smo da pišemo bukvalno tokom slušanja muzike. Sve je teklo veoma spontano i mislim da mi nikad lakše nije pao proces pisanja teksta”, kazala je ona.

Mlada pjevačica se pohvalila i da ovo neće biti jedina numera koju će snimiti sa Novljanima, jer je planu još nekoliko njih.

“Spot ćemo snimiti najvjerovatnije za neku sljedeću numeru. Dobar smo tim, pravimo kompromise, imamo sličan muzički ukus... Imala sam veliku sreću da ih upoznam i ostvarim saradnju sa njima”, poručila je ona.

Bonus video: