Teme tekstova su odraz društva i civilizacije

Reper Necke najavljuje novi mikstejp, koji će uskoro objaviti studio Radio Katakomba

1960 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Studio Radio Katakomba već više od deceniju pomaže crnogorskim reperima, a uskoro pod njihovom etiketom izlazi treći mikstejp. Prema riječima repera i producenta Nemanje Đorđevića Neckea zamišljen je kao pružanje mogućnosti nekim novim izvođačima iz Budve i Crne Gore da dobiju priliku da snime i objave pjesmu uz saradnju sa starijim kolegama koji im pružaju tehničke uslove. Pored prve petorke Radio Katakomba koju čine Dobbla Galiot, Jollanda i Necke na novom mikstejpu mogu se čuti i podgorički reper Sivilo, El, Canguroz, Forsè, a uskoro će ova etiketa ostvariti saradnju sa Sky Wikluhom iz kultne grupe Bad Copy, kao i Vukom Jovanovićem Tespianom, Markom Luisom i Randomom.

”Prethodna dva mikstejpa su, shodno uslovima u kojima su stvarani, prošli dobro na nekom lokalnom nivou, ali mislim da sa ovim trećim definitivno dižemo igru na viši nivo”, kaže za Vijesti Necke koji je zadužen za matrice i produkciju, te otkriva koliko je danas teško kroz bit na koji repuju hip-hoperi donese nešto novo:

”Bacio sam se na sve strane. Pišem pjesme, snimam, produciram, takođe se bavim i DJ-ingom pored repovanja. Pravljenje bitova je krenulo uporedo sa pisanjem tekstova još u srednjoškolskim danima, i moram priznati da i dalje uživam u tome iako sam muzički samouk. Sad učim da sviram bas gitaru, a pomalo i akorde na klavijaturi jer želim da što više eksperimentišem u muzici koja mi je jedno veliko polje magične mogućnosti. Tako da mi je u svakom pogledu prioritet originalnost u odnosu na praćenje trendova”, napominje on.

Posljednjih godina rep scena u Crnoj Gori raste, a iako je tokom korone bilo i zatišja Necke najavljuje “neke nove klince”.

”Oni su oslobođeni prepreka koje smo mi imali po pitanju opreme koja je dostupnija. Moram da napomenem ekipu Kmower2 Run iz Podgorice koja je iznjedrila neke nove repere-trepere, i digla produkciju na zavidan nivo. Za kvalitet je potreban kontinuitet i prostor na festivalima, kao i prostor u medijima. Nažalost, mislim da i sami reperi moraju da shvate da je potrebno da se uloži puno rada i truda, kako u same pjesme tako i u spotove i marketing”, savjetuje Necke. Osvrnuo se i na to što posljednjih godina repere zamjenjuju treperi.

”Trep je podžanr repa i ne bih ga posebno odvajao. Muzika evoluira, miješaju se razni pravci i svidjelo se to nama ili ne toga će uvijek biti. Ako se okrenemo unazad, isto tako se pričalo za pank, da nije muzika i da nije rokenrol, pa se na kraju ispostavilo da itekako jeste. Kod nas su i rap i trap i dalje alternativa, dok su u cijelom svijetu mainstream muzika, pa se tako i mediji odnose prema njima. Uporedo sa svim ovim imamo i balkaton-trep-regeton-turbofolk koji se super primio. E, to već ne bih komentarisao”, iskren je Necke.

Početkom 90-tih kada je rep kao pravac zaživio kod nas, teme u pjesmama bile su ubistva, mafija, dok danas se u trep/rep pjesmama pominju skupa kola, opijati i slično.

”Teme tekstova su odraz društva i civilizacije. Od repa se nekad očekivala društvena kritika, danas je igra prebačena na hvalisanje skupim stvarima. Za mene je uvijek bila važna poruka koju pjesma nosi, mada rep je i poziranje - koje više kul, ko je veća faca. Ne mogu da osuđujem tu potrebu da se dokazuje dok god je zanimljiva, sarkastična i mami osmijeh. Ipak puko nabrajanje skupih auta i garderobe je postao manir prepoznat kao “FAKE IT TILL YOU MAKE IT”. Ali to nikad nije bila moja šoljica čaja. Uvijek sam više volio pričanje priče i dobre lirike. Ima dosta primjera gdje su jake emocije i duboke teme došle do širokog dijela publike tako da bih rekao da svaka roba ima svoga kupca”, zaključuje Necke.

Bonus video: