Sevdah sve popularniji u svijetu

Članovi Divanhane - Selma Droce i Neven Tunjić priznaju da su počastvovani što su se našli u nominaciji časopisa Songlines za najbolji bend 2023. godine

3741 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Iako su najmlađi među bosanskohercegovačkim izvođačima koji kroz svoje stvaralaštvo njeguju tradicionalnu muziku i sevdah, bend Divanhana iza sebe ima veliki broj nagrada.

Najprestižniji world music časopis svijeta Songlines iz Velike Britanije već petnaestu godinu dodjeljuje svoje godišnje muzičke nagrade Songlines Music Awards, te na taj način promoviše muziku i umjetnike sa svih krajeva planete. Divanhana se često nalazi na njihovom spisku, a ovoga puta nominovani su u konkurenciji za najbolji bend svijeta u 2023. godini.

Ko će osvojiti nagradu u ovoj konkurenciji znaće se tek na jesen, a u razgovoru za “Vijesti” članovi Divanhane - vokal Selma Droce i klavijaturista Neven Tunjić priznaju da su počastvovani što su se našli u takvoj konkurenciji.

Magazin “Songlines” nominovao je Divanhanu za najbolji bend svijeta u 2023. godini. Koliko Vam sama nominacija znači?

Selma Droce: Prije svega smo jako počašćeni i obradovani. Magazin “Songlines” je zaista prestižan svjetski mediji kad neko takav prati vaš rad, te vam za to oda priznanje zaista, onda je to dokaz da ste na dobrom putu i snažna motivacija za dalje.

Prošle godine upravo je bosanskohercegovački umjetnik Damir Imamović osvojio jednu od nagrada ovog magazina i to baš za najboljeg umjetnika Evrope. Koliko su upravo nagrade i izvođači koji su u ovim konkurencijama bili prije, zaslužni za to što se sevdah scena Bosne i Hercegovine mnogo više prati?

Selma Droce: U posljednjih desetak godina sevdah je odvažnim korakom krenuo prema svjetskoj muzičkoj sceni i to u okviru pravca koji se danas naziva “World Music”. Cijeli taj proces približavanja svjetskom tržištu otpočeli su, najprije Mostar Sevdah Reunion sa svojim zvukom i interpretacijom sevdaha, zatim kasnije Amira Medunjanin, Damir Imamović te nekako kao najmlađi u toj sevdah “gardi” Divanhana. Kad se na ovakav način sagledaju stvari, jasno je da je svako priznanje bilo kojeg umjetnika, odnosno sastava bitno doprinijelo razvoju sevdah scene, kako u Bosne i Hercegovine, tako i internaciolano. Jedni bez drugih, teško da bismo mogli postići sve to, a na uspjehe našeg dragog i poštovanog Damira smo i više nego ponosni.

foto: Privatna arhiva

Upravo je aktuelni album “Zavrzlama” koji ste objavili u jeku korone bio proglašen u “10 best albums of 2022”. Ipak, Divahana je konertni bend. Koliko je bilo teško doći do publike tokom pandemije?

Selma Droce: Nakon što smo shvatili da je zbog pandemije cijeli svijet zastao, te da zbog mjera predostrožnosti zadugo nećemo moći koncertirati, potražili smo neke druge načine kako da i u tim teškim vremenima budemo ono što jesmo. Na svu sreću, kompletan audio materijal za “Zavrzlamu” smo usnimili prije korone, pa smo to vrijeme zatvorenosti iskoristili za dodatne korekcije, mix i mastering albuma. Takođe, uradili smo i nekoli koobrada u Quarantine verziji, svako iz svoga doma, te ih i objavili na našim društvenim mrežama, Youtube-u i Bandcamp platformi. Na taj način smo ostali povezani sa svojom publikom u danima kad nam je svaka povezanost, kao i svim ljudima cijelog svijeta jako značila. Kasnije smo radili koncerte za ograničen, manji broj ljudi, a u tom je, na svu sreću, pandemija završila.

Koliko će upravo zbog ove nominacije i pjesme sa albuma “Zavrzlama” biti više u fokusu?

Selma Droce: Odmah po objavljivanju albuma, nestrpljivo smo započeli i “Zavrzlama Tour” s namjerom da svojoj publici i poštovaocima sevdalinke poklonimo ono na čemu smo vrijedno i s puno ljubavi radili. Tekuću godinu će, takođe, obilježiti koncerti u okviru istoimene turneje i to je bila naša namjera, nezavisno od svih nominacija i priznanja koja su kasnije uslijedila. Ipak, koliko će u nekoj budućnosti “Zavrzlama” i njene pjesme biti u fokusu, to u ovom trenutku ne možemo znati, to će odrediti publika i vrijeme.

Muzika preostala tri izvođača koja su se našla sa Divanhanom u konkurenciji je potpuno drugačija, svi negdje donose svoje kulturno nasljeđe. Koliko je zbog toga teže ocijeniti muziku i šta je to što u ovakvim situacijama presuđuje?

Neven Tunjić: Da, upravo to i jeste ljepota World Music scene - što slušajući muzike svijeta otkrivate neke nove inspiracije, kulture, jezike. Biti u konkurenciji sa izvođačima iz Senegala, Burkine Faso, Velike Britanije govori o tome koliko je sevdah na dobrom putu da postane planetarno poznat muzički izražaj, svojevrsni trademark naše zemlje. Iskreno, svi izvođači koji su se našli sa nama u kategoriji “Best group” su na sebi svojstven način posebni i genijalni da ne bih bio u koži onoga ko odlučuje o najboljem. Svakako da će, ko god osvoji ovo priznanje, biti najbolji među najboljima. Svakako predlažem vašim cijenjenim čitaocima da posjete stranicu Songlines magazina i zavire u magični svijet svjetske muzike, gdje će sasvim sigurno otkriti pregršt radosti za svoje srce .

Jedan Vaš kolega tvrdi da onaj ko ima mnogo nastupa ne može uvijek da prizove emociju, već da se u takvim trenucima oslanja na zanat zahvaljujući kojem emociju budi kod drugih. Imate dugogodišnje iskustvo, šta je teže - prenijeti emociju, ili je u trenucima kad vam se ne svira, a sigurno ima takvih momenata, osloniti se na zanat i probuditi je kod publike?

Selma Droce: Možda se mi nismo našli u istoj situaciji kao naš kolega zato što smo mi sastav i naprosto tako funkcionišemo. Vrlo je moguće da se na nekom koncertu neko od nas ne osjeća potaknuto i taj koncert bi vjerovatno odsvirao zanatski, ali tu dolazi timski rad i činjenica da će, s druge strane, energija benda ili nekog drugog člana benda na tom koncertu potaknuti i ostale. Mada, ako govorimo o emociji i energiji, publika takođe ima jako bitnu ulogu, ona može biti i kočnica, ali i zaista strašan pokretač za magične koncerte. Nije nužno da smo sve emocije kod publike mi prizvali, neke gradove i neku publiku ćemo vječno pamtiti upravo zbog emocija koju su oni nama darovali.

Eto već godinu i nekoliko mjeseci album “Zavrzlama” je u etru. Jeste li zadovoljni kako je prošla kod publike?

Neven Tunjić: Jako smo zadovoljni jer primjećujemo da na koncertima koje realizujemo širom regije i Evrope, publika nerijetko sa nama pjeva “Ćilim” ili “Lolu”, naše autorske pjesme koje su samo dio šarenog mozaika “Zavrzlame”. Velika je sreća kada vaša muzika uđe u srca i duše ljudi, kada im na neki način popravi dan, oplemeni svakodnevnicu. To su radosti zbog kojih stvaramo i svim srcem širimo sevdah.

Brzo po objavljivanju albuma Šejlu Grgić zamijenila je nova pjevačica - Selma Droce. Je li to i u kojoj mjeri uticalo na promociju pjesama i kakvu je energiju donijela Selma?

Neven Tunjić: Apsulutno ne. Selma Droce je fantastičan muzički radnik i veliki profesionalac. Godinama je cijenjen umjetnik i muzički pedagog u našoj zemlji gdje pored rada u Muzičkoj školi u Mostaru i Muzičkoj akademiji u Sarajevu, ima i jako aktivnu karijeru kao vokalni solist i pijanist/korepetitor. Sretni smo i zahvalni kada kao kolektiv možemo privući ovako divne, talentovane i mlade ljude koji sa istim žarom i željom žele da šire ljepotu i bude samo ono dobro u ljudima, u ova pomalo siva vremena.

Kakvi su planovi, ima li Crne Gore na koncertnoj mapi Divanhane?

Neven Tunjić: Kako je koleginica Selma pomenula Divanhana je već uveliko u koncertnoj promociji novog albuma “Zavrzlama”, te smo do sada sa sevdahom obišli mnoge gradove regiona i Evrope. U maju nas očekuju mnogobrojni koncerti u regiji; 12.05. Beograd, 13.05. Zrenjanin, 14.05. Velika Plana, 19.05. Sarajevo i 20.05. Banja Luka. Mnogo smo srećni da ćemo na ovom putovanju moći obići sve te divne gradove i u sevdahu se sastati sa našom dragom rajom. Svakako da je Crna Gora nezaobilazna destinacija na našoj sevdah karti, te ćemo sasvim sigurno ubrzo širiti sevdah sa dragom rajom u crnogorskom komšiluku.

Bonus video: