Ništa nije teško kada postoji emocija i motivacija

Igor Đurović predstavio dvije pjesme - jednu posvetio Katunjanima, drugu Cucama

6968 pregleda 214 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Nebojša Medo Perković
Foto: Nebojša Medo Perković

Crnogorski muzičar Igor Đurović objavio je dvije pjesme u duhu izvorne muzike. Singlovi “Sastali se Katunjani” i “Cucka jeka” mogu se poslušati na njegovom Youtube kanalu, a želju da u svom opusu ima ovakve pjesme, dobio je, kako kaže u razgovoru za Vijesti nakon razgovora sa jednim prijateljem.

”Prilikom jednog od susreta sa mojim dragim prijateljem Migom Kosovićem iz Herceg Novog, pitao me je zašto od toliko lijepih pjesama koje sam snimio nijedna nije posvećena Katunjanima i Cucima. Podsjetio me je na njihovu slavnu istoriju i opisao ljepotu krajolika. To je kod mene probudilo emociju i želju da snimim pjesme i u njima opišem to što osjećam. Na moju sreću za tako veliku emociju bile su mi potrebne dvije pjesme, i uspio sam u tome, te jednu posvetih svim Katunjanima, a drugu Cucama”, otkriva Đurović kako su nastali njegovi novi singlovi.

Crnogorska muzička riznica prilično je bogata. U njima su pored određenih krajeva Crne Gore opisane i mnoge druge istorijske ličnosti i momenti, no pjesme o Cucama i Katunjanima za sad nijesu napravljene.

”Crnogorska riznica izvornih, narodnih i novokomponovanih pjesama je prepuna prelijepih muzičkih dijela. Ipak, Crna Gora, njene prirodne ljepote, krajolici i slavna istorija imaju toliko detalja koji još nisu opjevani, tako da daju veliku inspiraciju ljudima koji imaju talenta da ih u svojim pjesmama spomenu i samim tim dopune je. To je jako bitno zato što se kroz lijepu pjesmu može naučiti o određenim krajevima puno, a o tome smo svjesni i kroz muzičke primjere poput ‘Eh, da mi je, da me želja mine’, pjesma mog pokojnog oca opisuje i crmničko vino, i ceklinsku rakiju, i njeguški pršut i sir, a samim tim i sve te krajeve. Pjesma ‘Ivanova korita’ je učinila regionalno poznatim prelijep dio Lovćena. Pjesma ‘Leti, leti bijeli golube’ opisuje kroz ljubavnu pjesmu mnoge crnogorske gradove. Mnogo je ovakvih primjera, naveo sam samo neke iz kojih se može vidjeti koliko je bitno spominjati predjele i događaje u pjesmama”, napominje Đurović.

Za numeru “Sastali se Katunjani” pisao je tekst, dok je za “Cucku jeku” napravio muziku na stihove Rajka Joličića. Na pitanje koliko je teško napraviti novu pjesmu u duhu izvorne muzike, odgovara:

”Ništa nije teško kada postoji prava emocija i motivacija. Neko sam ko ne može po narudžbini ni da napiše tekst, muziku, a ni da otpjeva pjesmu. Jednostavno, to mora da se desi u meni. Posebno je bitno da takva pjesma bude u standardima izvorne - novokomponovane muzike koja je kvalitetna. U ovom slučaju sve se pogodilo i mislim da sam uz pomoć mojih stalnih saradnika tekstopisca Rajka Joličića i kompozitora i aranžera Peđe Nedeljkovića uspio da snimim dvije kvalitetne pjesme za koje sam uvjeren da će, posebno kad ih budem ekranizovao lijepim spotom naći put do publike i ostati da traju u narodu”, nada se Đurović.

Ranije je u Crnoj Gori postojao festival gdje su se prezentovale pjesme rađene u duhu izvorne muzike - “Cetinjefest”, pa su izvođači ovog žanra imali i motivaciju ali i mjesto da prezentuju pjesmu. Zbog toga je, ističe Đurović mnogo teže danas doći do mlađe publike.

”Festival narodne muzike bio je sjajna prilika da prezentujemo svoj rad publici. Samim tim što ga sad nema, put do slušalaca je dosta otežan. Ostaju nam TV i radijski mediji kao i časopisi i portali, ali bi pojava jednog kvalitetnog festivala poput onog koji se prije 15-ak godina održavao na Cetinju umnogome pomogao. Postoji u posljednjih nekoliko godina festival u Podgorici ‘Stare note, novi zvuci’, kvalitetan je, ali nije dovoljan”, smatra sagovornik Vijesti te ističe da mlađa publika je posebno uskraćena za ljepotu uživanja u dobroj i kvalitetnoj narodnoj muzici, bliskoj izvornim melodijama.

”Uvjeren sam da kada bi im se više prezentovala, u njoj bi podjednako uživali kao i u modernim pjesmama, ako ne i više”, zaključuje on.

Bonus video: