Džez je muzika momenta

Džez gitarista Sašo Popovski sa svojim triom i gostujućim muzičarem Olivijem Samujanom sinoć u sklopu JAM-a predstavio kompozicije sa novog albuma

3461 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Jedan od najistaknutijih makedonskih džez gitarista i kompozitora Sašo Popovoski već je nekoliko puta nastupao u Crnoj Gori. Sinoć je imao priliku da sa svojim kolegama iz tria kontrabasistom Ivanom Bejkovim i bubnjarem Viktorom Filipovskim, kao i gostom, francuskim muzičarem Olivijem Samujanom nastupi u velikoj sali KIC-a Budo Tomović u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2023”.

Tom prilikom publici je prezentovao kompozicije sa novog albuma, koji će biti objavljen tek na jesen.

”Riješili smo da sinoć na koncertu sviramo upravo kompozicije sa novog albuma koji smo snimili kao trio, a na njemu imamo brojne goste. Jedan od gostiju na albumu bio je Olivije Samujan pa je ovo bila idealna prilika da u Podgorici zasviramo zajedno. Što se tiče albuma, ostalo je da se uradi još master. Srećni smo kako zvuči, zaista je u pitanju sjajan album. Objaviće ga jedna francuska izdavačka kuća, pa će zbog toga na njega publika čekati do septembra”, objašnjava u razgovoru za “Vijesti” Popovski.

Kako ističe, već neko vrijeme na nastupima sviraju materijal koji će se naći na albumu i reakcije publike su pozitivne, no, sinoć su pored novih kompozicija, svirali i one sa još aktuelnog albuma “Fallen Land”.

Kako već neko vrijeme sviraju kompozicije sa novog albuma, Popovski otkriva koliko su se iste mijenjale tokom tog perioda.

Džez je muzika momenta, tako da su naši koncerti uvijek različiti od onoga što snimimo u studiju. Čak nekad i sebe znam da iznenadim jer, džez nije poput ostalih pravaca, u pitanju je živa materija i zavisi od momenta i situacije”, objašnjava Popovski.

Od njega smo saznali da je na albumu napokon našla mjesto kompozicija koju je napisao 2017. godine.

”Tu kompoziciju smo svirali 2019. godine na jednom nastupu i Italiji, a iako smo od perioda kad je nastala snimili tri albuma, nikako nam se nije uklapala u koncepciju, pa smo je sve ostavljali za neki naredni. Prosto smo čekali pravi momenat da je objavimo. Međutim, dok smo radili ovaj album, Olivije je imao priliku da je čuje, dopala mu se i insistirao je da je snimimo, a mi smo ga poslušali. Ipak, većina materijala sa novog albuma nastala je tokom korone, jer sam bio kući, imao sam vremena da istražujem i komponujem”, ispričao je Popovski.

Ovogodišnja manifestacija “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2023 odvija se pod sloganom “Balkan France Jazz Connections”, a upravo to što je Olivije gost, Sašo Popovski i njegov trio uspjeli su da spoje Balkan i Francusku.

”Dugo vremena sam slušao jedan francuski kvartet gdje je u fokusu bila violina, pa sam želio da i ja sa svojim bendom tako zvučim. Olivije je prijatelj sa našim kontrabasistom Ivanom, radili su zajedno i upoznao nas je u Skloplju, odmah smo se složili jer govorimo isti muzički jezik ali na različitim instrumentima.

No, na ovom albumu, kao što sam već rekao imamo goste, pored Olivijea sa nama je svirao i klavijaturista Vasil Hadžimanov, Kiril Kuzmanov na saksofonu i Ratko Dautovski na perkusijama, dok su Ivan i Viktor standardni članovi tria”, napominje Popovski koji predaje džez gitaru na Muzičkoj akademiji Univerziteta “Goce Delčev” u Štipu. To što se organizuju brojne manifestacije posvećene džezu, ali i otvaraju odsjeci na akademija za ovaj žanr uticalo je na mlade da se bave ovom vrstom muzike.

”Mnogo se promijenila situacija posljednjih 15 godina. Recimo upravo je akademija u Štipu generator za mlade koji se odlučuju za ovaj žanr. Tu se edukuju, ne moraju više da idu u Grac, Sofiju ili Berkli. Druga bitna stavka za promociju džeza su i festivali. Bitno značenje ima i udruživanje džez muzičara, tako da je napravljena sjajna baza za džez muziku”, zaključuje Popovski.

Bonus video: