Baobab "među najboljim bendovima za koje niste čuli"

Osnivač benda Baobab koji za praznike nastupa u Podgorici - Mišo Petrović kaže da iako sastav postoji 30 godina, teško da može izaći iz sjenke

1882 pregleda 107 reakcija 0 komentar(a)
Mišo Petrović, Foto: Srećko Pantović
Mišo Petrović, Foto: Srećko Pantović

Ariljski bend Baobab imaće priliku da u utorak, 2. maja, zasvira pred podgoričkom publikom. Organizator njihovog koncerta je NVO MAK, a zajedno sa crnogorskim bendom Winged, Baobab će nastupiti u sklopu Garden rok festivala i promocije autorske muzike.

Tokom tri decenije, koliko postoje na sceni bend Baobab se dosta mijenjao, no na njihov rad uticale su i duge pauze koje su članovi pravili.

Prvi album “Pesme iz babine kuće” objavili su još 1998. godine, a na njihovo stvaralaštvo imala je uticaj muzika Boba Dilana, Nila Janga, The Banda, Wilca...

Iako zvanično postoje od 1993. godine, i dalje ih svrstavaju “među najbolje bendove u Srbiji za koje niste čuli”. No, sagovornik “Vijesti”, frontmen benda Baobab Mišo Petrović se ne nada da će se situacija promijeniti nabolje.

”Mislim da nećemo nikad izaći iz sjenke. Mi smo u sve većoj ilegali, tako da ništa od velikog proboja”, iskren je Petrović.

Sa svojim kolegama osnovao je bend ‘90-ih godina kada su bili popularni neki drugi muzički trendovi. Bez obzira na to što su se svih ovih godina ukusi publike mijenjali, bend Baobab je ostao vjeran gitarskom zvuku po kojem su prepoznatljivi. Na pitanje, koliko ih je koštalo to što se tvrdoglavo drže istog žanra i što za njihovu muziku ne postoje kompromisi, već sviraju isključivo ono što vole, Petrović odgovara:

”To je naš izbor. Kada bih morao da sviram ono što ne volim i ne osjećam, ne bih ni svirao, ako je to ta cijena nemam problem da je platim”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Danas se većina aranžmana snima zahvaljujući kompjuterskim programima, a kad neko snimi živi bubanj i bas to se posebno naznači. Teško da zvuk sa sintisajzera i korišćenjem ostalih programa može zamijeniti zvuk živih instrumenata po kojima su njihove numere karakteristične.

”Upotreba mašina i tehnologije može i jeste jako zanimljiva. Opet, to je samo alat, sredstvo… kao i kod ‘živih’ instrumenata ništa se neće desiti ako nedostaje ideja, neke subverzivnosti. Rokenrol mora da provocira”, objašnjava Petrović čiji bend kroz autorski rad njeguje žestok gitarski zvuk. Sem toga, otkriva što je još karakteristika benda Baobab:

”Mislim da je to iskrenost, angažovanost, svakako da bih izdvojio i srčanost. Zvuk se mijenjao, izražaj se mijenjao, mislim da je to nešto što je prisutno sve vrijeme”, smatra on.

Bend Baobab zadesila je i jedna tragedija. Naime, bubnjar Ljubiša Golubović je tragično preminuo, te je i to uticalo na njihov rad.

”On je proveo u grupi manje od tri godine, no bez obzira na to bio je upravo to najintenzivniji period benda. On nas je napravio boljim u svakom smislu”, kaže Petrović.

Ove godine bend slavi 30 godina na sceni, a na koji način će proslaviti jubilej, Petrović ističe:

”Baobab je nastao krajem aprila, baš negdje ovih dana prije 30 godina. Da, to izgleda kao bitan datum, ali mi smo pravili velike pauze kada je bend postojao samo u mojoj glavi. Posle prvog albuma bend se raspao na nekoliko godina, pa smo početkom 2000. počeli ponovo i to je trajalo nekoliko godina, ali kako nam se iskustvo sa snimanja prvog albuma nije svidjelo, pjesme koje smo tada svirali nismo ni snimali, tako da tu imamo dva, tri albuma koje smo svirali na koncertima. Onda je uslijedila još jedna velika pauza. Za mene je pravi početak 2010. godine. Sada smo u postavi Ivan Ikonić koji svira bubnjeve i ja. Ivan je jedan od osnivača, nije ga bilo u bendu preko 10 godina, a ove godine je odlučio da se vrati, tako da smo sada duo. Nekoliko godina početkom dvijehiljaditih smo svirali u toj postavi i to je bilo jedno potpuno oslobađajuće iskustvo, tako se osjećamo i sada. Ideja je da ove godine sviramo, snimimo novi album, pjesme su spremne. Zapravo nove pjesme su sve to i inicirale. Na svirci u Podgorici ćemo svirati kompletan taj novi album”, zaključio je Petrović.

Bonus video: