Najviše obrada ima pjesma „Yesterday”

Mnogi se bendovi i izvođači oslanjaju na tuđe radove, prije nego nađu sopstveni stil

4321 pregleda 2 komentar(a)
Bitlsi, Foto: Shutterstock
Bitlsi, Foto: Shutterstock

U muzičkom svijetu obrade su uobičajene, ali često su ismijavane.

”Nisi mogao smisliti ništa svoje?” mogu se čuti komentari kritičara. Međutim, obrade su uvijek bile bitan dio evolucije muzike. Ne treba zaboraviti da su se “The Beatles” i “The Rolling Stones” oslanjali na bluz obrade u svojim počecima, prije nego što su pronašli samopouzdanje i vrijeme za svoje diskografske numere.

Obrade se često koriste za podizanje svijesti o manjim izvođačima i promociju različitih ukusa. Na primjer, početkom 2000-ih, Džoni Keš je svoju prepoznatljivu akustičnu crtu donio Depeche Modeovoj pjesmi “Personal Jesus” i Nine Inch Nailsovoj numeri “Hurt”. Ovim pjesmama je dao potpuno drugačiji vajb koji se inače ne bi mogao zamisliti. U međuvremenu, bilo je zanimljivo istraživati ​​opseg Kešovog ukusa u savremenoj muzici.

Danas se osvrćemo na deset najobrađivanijih pjesama svih vremena. Nije iznenađujuće da su Bitlsi pobijedili sa najpopularnijom pjesmom “Yesterday”. Izuzetno popularna balada iz 1965. godine objavljena je kao singl u SAD i zauzela prvo mjesto na Bilbordovoj listi Hot 100.

”Yesterday” se sada sigurno smatra jednom od najpopularnijih pjesama grupe. Pol Makartni je navodno komponovao cijelu melodiju i strukturu tužne balade jedne noći dok je spavao u kući svoje tadašnje prijateljice Džejn Ašer i njene porodice u Ulici Wimpole. Probudivši se, odjurio je do klavira da svira pjesmu i otpjeva nekoliko ranijih tekstova kako bi memorisao trenutak.

Uvjeren da je nehotice plagirao tuđi rad koji je poznat kao “kriptomnezija”, Makartni se oklijevao snimiti pjesmu.

”Mjesec sam išao okolo ljudima koji su u muzici i raspitivao jesu li to ikad čuli prije”, prisjeća se on u svojoj biografiji “Paul McCartney: Many Years from Now”.

”Na kraju je to postalo kao kad nešto što nađete, date policiji... mislio sam da ako niko ne kaže za nekoliko nedjelja da mu je melodija poznata, onda je to moja. Dakle, prije svega, provjerio sam ovu melodiju i ljudi su mi rekli: ‘Ne, lijepa je i sigurni samo da je potpuno tvoja’. Trebalo mi je neko vrijeme da dozvolim sebi da se kvalifikujem za njega, ali onda sam, kao istraživač, konačno priznao sebi: ‘u redu, ovo je moje!’”, prisjetio se muzičar.

Danas postoji više od 1600 snimljenih obrada numere “Yesterday” prema Ginisovoj knjizi rekorda. U međuvremenu, “Broadcast Music Incorporated (BMI)” je izvijestio da je pjesma izvedena preko sedam miliona puta samo tokom 20. vijeka.

Lista pjesama:

1. The Beatles - “Yesterday”

2. The Rolling Stones - ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’

3. Elvis Prisli - ‘Love Me Tender’

4. Majkl Džekson - ‘Billie Jean”

5. The Beatles - ‘Eleanor Rigby’

6. Frenk Sinatra - ‘My Way’

7. Simon and Garfunkel - ‘Bridge Over Troubled Water’

8. Bil Viters - ‘Ain’t No Sunshine’

9. Leonard Kohen - ‘Hallelujah’

10.The Beatles - ‘And I Love Her’

Bonus video: