Žare "S.A.R.S." za Vijesti: Teme ne treba tražiti, svuda su oko vas

„Za muzičara je značajno doprijeti muzikom i do jedne osobe, a kamoli do stotinu hiljada. Živimo u digitalnom vremenu i prisustvo na svim relevantnim sajtovima za promociju muzike je važno za bilo koji bend“, smatra muzičar
170 pregleda 0 komentar(a)
S.A.R.S., SARS, Foto: Vuk Nenezić
S.A.R.S., SARS, Foto: Vuk Nenezić
Ažurirano: 10.09.2017. 15:31h

Popularni beogradski sastav „S.A.R.S“, nedavno je dobio priznanje Jutjub platforme, a razlog je dostizanje cifre od stotinu hiljada fanova koji su se pretplatili na zvanični kanal tog benda. Do momenta kada je priznanje u fizičkoj formi stiglo do članova „S.A.R.S-a“ (Žarko Kovačević Žare, Sanja Lalić, Aleksandar Luković Lukac, Nenad Đorđević Đole, Tihomir Hinić, Boris Tasev i Nebojša Pavlović Neca) ta brojka skočila je za još 20 hiljada.

Frontmen i vokal sastava, Žarko Kovačević poznat kao Žare, pričao je o tom, ali i drugim priznanjima, a u intervjuu se osvrnuo i na posljednji singl „Diploma“, kao i na nedavna dešavanja na ulcinjskoj Adi kada je presušio desni rukavac rijeke Bojane, a kojoj je „S.A.R.S“ svojevremeno posvetio i istoimenu pjesmu.

Na početku razgovora za “Vijesti”, Žare je otkrio da su članovi sastava pomno pratili rast fanova na Jutjubu, koji je veoma značajna platforma za muzičare modernog doba.

„Od 2011. godine, kada je otvoren naš zvanični Jutjub kanal, pa sve do danas, pomno pratimo šta se sve dešava na njemu, jer nam je Jutjub jedan od najbitnijih kanala promocije benda i našeg rada“, priznaje on.

“Primijetili smo, naravno, za ovih šest godina konstantan porast pregleda i pratilaca, ali se nismo mnogo opterećivali ciframa. Drago nam je bilo da vidimo da bend raste i da ljudi u sve većem broju prate naš rad i vole našu muziku“, ističe član sastava čije najpopularnije numere “Lutka” i “Perspektiva” na Jutjubu broje 36, odnosno 23 miliona pregleda.

“Ta famozna brojka od 100.000 pratilaca je ostvarena prije nekoliko mjeseci, a ubrzo potom smo i saznali da nas očekuje priznanje od Jutjuba u vidu srebrnog dugmeta. Stupili smo u kontakt sa njima i nakon par mjeseci, pošiljka je stigla na našu adresu“, kaže Kovačević koji je svjestan da je osim muzike za to zaslužna i publika.

„Zahvalni smo ljudima koji nas prate i koji su doprinijeli tome da dobijemo ovakvo priznanje“, poručuje on, a zatim odgovara na pitanje koliko im je to priznanje značajno, naročito u današnje vrijeme, kada se muzika sve više sluša na internetu.

„Za muzičara je značajno doprijeti muzikom i do jedne osobe, a kamoli do stotinu hiljada. Živimo u digitalnom vremenu i prisustvo na svim relevantnim sajtovima za promociju muzike je važno za bilo koji bend“, smatra muzičar.

Ipak, ovo je samo jedna od nagrada koju je „S.A.R.S.“ dobio tokom svoje 11 godina duge karijere, a među njima su i one iz 2008. godine koje su dobili od TV Metropolis i te publike portala Popboks, ali i MTV-a „Best Adria Act“ koja je stigla prošle godine.

Žare, u ime cijele “S.A.R.S” grupe otkriva koja im je najznačajnija.

“Upravo ta nagrada od MTV-a 'Best Adria Act' nam je i najdraža. Prvo, zato što se za nagradu nadmeću muzičari iz cijelog regiona, a drugo, zato što pobjednika određuju glasovi publike“, odgovara on i dodaje da je nagrada stigla u pravom momentu.

„Pored svega toga, nagradu smo dobili u godini kada smo proslavljali prvu deceniju postojanja, pa nam je zbog toga još draža“, tvrdi pjevač “S.A.R.S-a”.

Nakon ovog priznanja, koje je stiglo nakon objavljivanja albuma, članovi sastava nisu usporili, već su objavili nekoliko numera i spotova, a među posljednjima je “Diploma”, koja se dugo držala na top listi “Domaćica”, a sa kojom je “S.A.R.S” nastavio da se u pjesmama bavi društvenim problemima sa kojima se susreću mnogi na Balkanu.

Upitan da li se takve takve teme treba tražiti ili se same nametnu, Žare objašnjava da nije potreban veliki trud.

“Teme ne treba tražiti, dovoljno je samo da se osvrneš oko sebe i eto tema koliko hoćeš“, smatra on, a zatim otkriva kako stoje članovi “S.A.R.S-a” sa fakultetskim diplomama.

“Što se tiče diplome, ja sam svoju skoro dobio i postao strukovni inženjer elektrotehike i računarstva. Što se tiče ostalih iz benda, prateći vokal Sanja je završila master studije na Muzičkoj akademiji, trubač Nebojša je takođe završio master studije na Akademiji lepih umetnosti i gitarista Aleksandar je trenutno na doktorskim studijama na Geološkom fakultetu“, otkriva on, a potom ističe da se njihove diplome ipak razlikuju od onih koje su opjevali.

“Svi smo mi naše diplome dobili pošteno, dok pjesma govori o onim ljudima koji su do svojih diploma došli na druge načine“, poručuje muzičar.

“Diploma” nije prva numera u kojoj se članovi ovog sastava bave društvenim i socijalnim problemima, a upravo su se zahvaljujući takvoj („Buđav lebac“) probili na scenu Srbije, a potom i Crne Gore i regiona.

Sa druge strane, “S.A.R.S” ćesto umije da obraduje fanove i romantičnim numerama, a sagovornik “Vijesti” otkriva ko je najzaslužniji za taj segmenat benda, odnosno ko najviše doprinosi stvaranju romantičnih pjesama.

“Pošto tekstove uglavnom piše moj brat Dragan, on je jedan od glavnih krivaca za romantiku, a i za ozbiljnije teme u našim pjesmama”, ističe on.

Da nisu ozbiljni samo u okviru pojedinih numera, članovi “S.A.R.S-a” pokazali su i izdavanjem albuma simboličkog naziva “Poslednji album”, nakon kojeg su istakli da se njihove karijere ne završavaju, već da se ime odnosi na objavljivanje pjesama u tom formatu.

I zaista, nakon više od godinu novi album nije ni u planu, a Kovačević tvrdi da će u toj odluci ostati dosljedni.

“Ne mijenjamo odluku i posljednji album je zaista posljednji. Od sada ćemo izdavati isključivo singlove”, podsjetio je on.

Na radost njihovih fanova, Žare je otkrio i kakvi su planovi “S.A.R.S-a” po pitanju objavljivanja novog materijala.

“Planiramo da do kraja godine izdamo jedan singl, a ako budemo vrijedni možda i dva. Uskoro ulazimo u studio i radićemo na novim pjesmama”, obećava on, a zatim otkriva da li publika u Crnoj Gori može očekivati njihov nastup u skorijem vremenu.

“Potvrđenih koncerata ima dosta do kraja godine, ali, nažalost, nijedan u Crnoj Gori“, kazao je on.

"Plaši me trend popularizacije Ade Bojane kao turističke atrakcije"

Kovačević je često u razgovoru za crnogorske medije isticao da često posjećuje Adu Bojanu, a tom dijelu Velike plaže „S.A.R.S.“ je 2013. godine posvetio i numeru „Bojana“, a u saradnji sa kotorskom klapom “Who See”.

Na molbu da prokomentariše nedavna dešavanja, koja su zatekla mnoge ljubitelje Ade Bojane, kada je desni rukavac presušio, muzičar je odgovorio:

“Nisam imao priliku u skorije vrijeme da je posjetim te nisam upućen u trenutna zbivanja. Ali me plaši trend popularizacije Ade Bojane kao turističke atrakcije i nadam se da neće u narednim godinama izgubiti svoj šarm i mir koji ju je krasio do sada“.

Uvijek rado počaste publiku numerom "Buđav lebac"

Magazin “People” nedavno je podsjetio svoje čitaoce na svjetske muzičare koji su priznali da im izvođenje najpopularnijih numera na koncertima najčešće teško pada, a među njima su se našli Led Zeppelin (Stairway to Heaven), Radiohead (Creep), Beastie Boys (Fight For Your Right) i mnogi drugi. Ipak, ovo pravilo izgleda da ne važi za ex-YU sastave, a pogotovo za „S.A.R.S.“, jer kako ističe Kovačević, uvijek rado počaste publiku numerom „Buđav lebac“.

“Ne smeta nam da izvodimo naše najveće hitove, naprotiv, drago nam je da vidimo da publika nakon toliko godina na koncertima pjeva te pjesme sa istim žarom“, tvrdi frontmen sastava, koji odgovara i na pitanje da li im smeta što je „Lutka“ postala zaštitni znak prvog plesa na vjenčanjima ili im je to ipak simpatično

„Što se tiče 'Lutke', samo se nadam da se ljudima neće smučiti pjesma od toliko izvođenja po vjenčanjima. Nama je svakako simpatično to što je postala neoficijalna pjesma prvog plesa“, kazao je muzičar.

Bonus video: