Božo Vrećo: Podgorica je moj dom

"Srećan sam, Podgorica je moj dom, mjesto gdje se osjećam kao soko u svom gnijezdu. Publika koja me je svesrdno prihvati i sa toliko puno ljubavi opaše, obgrli, zaštiti u ovom nekom ludom svijetu", pohvalio se na konferenciji za novinare Vrećo

2314 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Damir Murseljević
Sa pres konferencije, Foto: Damir Murseljević

Već godinama bosanskohercegovački princ sevdaha Božo Vrećo tokom proljeća nastupa u Podgorici, a i ovoga puta održaće dva koncerta - večeras i sjutra veče družiće se sa svojom publikom u velikoj sali KIC-a Budo Tomović. Karte za ova dva koncerta rasprodate su još prije 20-ak dana.

"Uvijek je velika pažnja javnosti kad su u pitanju koncerti Boža Vreća. Uvijek se radujemo kad dolazi. Bivša direktorica KIC-a Snežana Burzan je posebno otvorila put i izgradila lijep odnos sa Božom. Upravo kroz taj odnos rodila se ta ljubav sa podgoričkom publikom. Opet je sala rasprodata u rekordnom roku, a ništa manje nijesmo ni očekivali jer je ipak u pitanju umjetnik svjetskog ranga", kazala je Elida Korać v. d. direktorka KIC-a "Budo Tomović".

Božo ne krije da uzajamno poštovanje i ljubav sa podgoričkom publikom traje od njegovog prvog dolaska.

"Srećan sam, Podgorica je moj dom, mjesto gdje se osjećam kao soko u svom gnijezdu. Publika koja me je svesrdno prihvati i sa toliko puno ljubavi opaše, obgrli, zaštiti u ovom nekom ludom svijetu", pohvalio se na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u hotelu Cue Božo Vrećo.

Ne krije da mu je mnogo značilo što je publika čak i po nevremenu satima čekala da dođe do karte, te su oba koncerta rasprodata u rekordnom roku.

"Uvijek mi to puno znači jer je Podgorica negdje u prvom mahu, prvi susret i komunikacija bila takva da smo pokazali da smo jedan organizam, jedno biće koje isto osjeća i voli, i to je ostalo do danas. Čini mi se da Podgorica i generalno crnogorsko življe, ako vas na prvu osjete i zavole to ostaje vječno. Već sam rekao da me osjećate kao svoga, što ja dijelom i jesam. Uvijek se vraćam domu, vama, sebi. Gdje god da se vraćamo, a da je u pitanju ljubav, mi se vraćamo sebi. Puno mi je značilo jer je bilo nevrijeme tog dana, a niko se ni na trenutak nije pokolebao da odustane. Svi su željno iščekivali da dođu do ulaznica, a to je bio jedini način da se dođe do njih", podsjetio je Vrećo koji iza sebe ima šest albuma, te ne krije da je teško napraviti repertoar za nastupe.

"Teško je sažeti repertoar. Teško je otpjevati sve te pjesme u trajanju, a da to bude sat i po ili dva. Koncert ne bi trebalo da bude duži od dva sata. Dovoljno je i za publiku, a i koncizno je i referentno i za nas na sceni. Kako putujem mnogo po festivalima, uvijek nastup traje 90 minuta. Negdje se drže toga da živimo u ludom vremenu gdje ni fokus nije tako jak, iako to ne mogu reći za svoje koncerte. To su dvije noći, nećemo ostati dužni emocije i srca. Ako se koja pjesma ne otpjeva, postoji mogućnost da je čujete negdje drugo, nekim drugim povodom. Teško je iskristalisati repertoar", iskren je Vrećo koji ne krije da mu je drago što se sve više mlađa publika okreće ka sevdahu.

"Svjedoci smo da uprkos modernom vajbu koji nas okružuje u svemu, iako su to repliciranja jer se vraćamo kroz epohe, ništa se novo ne izmišlja, sve više je mladih koji se okreću sevdahu. I sam volim elektronsku muziku koja može da se pripojiti tradicionalnoj muzici. Radim na tom polju, blisko mi je, ne na način da podilazim mlađoj populaciji. Radim to iz eksperimentalnih razloga. U sevdah sam i ušao eksperimentalno vraćajući se na acapellu bez ijednog instrumenta, a onda kasnije se taj dijapazon širio. Negdje sam na tromeđi, raskoraku između nečega što je još uvijek staro, nešto što štitimo i što je bogatstvo, izvor, ali isto tako želim sa obije noge da budem u 21. vijeku. Želim stvarati muziku koja nema okvir. Ne vjerujem u muzičke žanrove, ne vjerujem u rodnost. Mi kao ljudska bića ne poznajemo rodnost. Mi kao muzičari ne smijemo poznavati jednu određenost muzičkog pravca. Ako jednog trenutka imate samo jedan muzički pravac koji slijedite, vi ne da ste zaostali u kapiranju svega što je muzika, nego ste osiromašili sebe kao ličnost, nijeste dopustili da se razvijate do krajnjih granica. Suština života je u sveobuhvatnosti", zaključuje Vrećo.

Bonus video: