Budva opet centar rege muzike

Vinko Mihajlović najavljuje još jedan Montenegro sun reggae fest, 14. i 15. jula

2535 pregleda 109 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Sredina jula, tačnije 14. i 15. jul, biće rezervisan za rege muziku i ljubitelje iste u Crnoj Gori. Budva će i ovoga puta biti domaćin 12. izdanja Montenegro sun reggae festivala, manifestacije koja je tokom svih ovih godina ugostila preko 1000 izvođača iz 12 zemalja svijeta.

”Festival se već nalazi u asocijaciji rege festivala u svijetu, te imamo u planu da isti proširimo i to tako da traje više dana, ali i u drugim mjesecima da imamo programe koji će biti vezani za ovu manifestaciju”, istakao je na početku razgovora Vinko Mihajlović, direktor ovog festivala. Tvrdi da će i ove godine ljubitelji ovog zvuka uživati, a pripremili su interesantan program.

”Trudimo se da svake godine damo priliku da nastupe bendovima i izvođačima rege muzike sa Balkana, ali i da dovedemo izvođače Evrope i svijeta. Imali smo mali zastoj zbog pandemije, ali već se vraćamo u normalan kolosijek. Ove godine smo se vodili time da budu zastupljeni stilovi ‘roots’ i ‘raggaton’, mada nije isključeno da opet uvodimo i stare ritmove poput ‘ska regea’”, otkriva Mihajlović čime su se vodili kad su ove godine sastavljali program.

Ponosan je na činjenicu da je publika prepoznala ovaj festival kao jedini tog tipa u Crnij Gori.

”Ljudi rezervišu svoj godišnji odmor da bi posjetili ovu manifestaciju”, tvrdi sagovornik “Vijesti” koji već godinama uspješno prati i šta se to dešava na svjetskoj rege muzičkoj sceni, te se uvijek potrudi da među inostranim imenima ima aktuelne izvođače.

”Nije teško ispratiti dešavanja, no je problem uklopiti želje u budžet festivala. Svih ovih godina smo se trudili da uz pomoć prijatelja festivala koji su nam bili tu da pomognu, da sa sredstvima sa kojima raspolažemo napravimo interesantan, ali i publici prijemčiv program. Želimo da dovodimo velika imena, ali i za takve izvođače potrebni su veći budžeti, jer uveliko pripremamo i 17. Petrovac Jazz Festivala, te ništa manje ne posvećujemo pažnje organizaciji i finansijama u odnosu na ovaj rege festival. Ova dva festivala su među najstarijima u Crnoj Gori i već su brend, tako da smatram da bi i Ministastva i druge državne institucije trebalo da imaju više sluha za njih”, kaže Mihajlović te dodaje da pomenute festivale uvijek pomažu Opština Budva, Turistička organizacija Budva, HG “Budvanska rivijera2.

”Smatram da treba i druge institucije da se priključe i da svi zajedno nastavimo ovu misiju promocije turizma. Zato je i naš moto ‘Neka naše manifestacije budu vaše destinacije’. To i govori da smo u službi turizma”, podsjeća, te otkriva da će ove godine imati goste iz Italije, Belgije, Bugarske, Slovenije.

”Prvo ime koje će nastupiti na Montenegro sun reggae festivalu je ‘Siti Hlapci’ iz Slovenije sa frontmenom Tadimenom. Oni su glavni predstavnici slovenačke rege muzike od 1998. godine. Bend je osnovao Tadiman, jedan od pionira domaće rege scene, vođa je benda, pjevač, tekstopisac, producent i svestrani muzičar. Siti Hlapci su do sada objavili tri studijska albuma: Tukaj in sada (2003), Si ti hlapec? (2005) i Pod Jah suncem (2012). Osim njih dolaze nam dragi prijatelji iz Rumunije Megga Dillah, One Lion, dvojac koji je prepoznat širom svijeta, The Sound Of The Freedom Fighter. Imaćemo i podršku domaćih DJ-eva te će na festivalu nastupiti i Daibi i Bratski”, otkriva Mihajlović, te poručuje da line up još nije konačan.

Podjeća da će festival biti održan na tradicionalnoj poziciji - bazen “Rondo” u Budvi, ali sa novim segmentima poput dnevnih dešavanja.

Bonus video: