Kakve pjesme imaju najbolje šanse za pobjedu na Eurosongu

The Guardian analizirao podatke svih 1.371 finalista najvećeg muzičkog takmičenja

6411 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Analizirajući podatke svih 1.371 finalista Evrovizije od njenog početka 1956. godine, The Guardian je identifikovao vrstu pjesme i izvođača koji imaju najbolje šanse da postignu dobre rezultate.

Uzmite minijaturnu zastavu, stavite osmijeh na lice i pripremite se za unaprijed napisane, zbunjujuće šale voditelja koje publika nije čula do tada... da, finale Evrovizije je večeras, a otvoriće ga predstavnik Austrije. Nakon njega, publika će imati priliku da čuje predstavnike Portugala, Švajcarske, Poljske, Srbije, Francuske, Kipra i Španije. Glavna favoritkinja za osvajanje prvog mjesta, Švedska predstavnica Lorin nastupiće pod rednim brojem devet, a nakon nje svoje numere izvešće predstavnici Albanije, Italije, Estonije, Finske, Češke, Australije, Belgije, Jermenije, Moldavije, Ukraine, Noveške. Pred sam kraj nastupiće predstavnici Njemačke, Litvanije, Izraela, a tek na 24. i 25. mjestu su predstavnici Slovenije odnosno Hrvatske. Takmičarski dio zatvara predstavnik Velike Britanije.

Bez obzira da li ste očarani kičem ili ga gledate prinudno, najmanje jedna pjesma godišnje će izazvati frazu: "čak bih i ja mogao da napišem nešto bolje od toga!"

Tokom skoro sedam decenija, proučavajući pobjednike, drugoplasirane i trećeplasirane, takmičare po žanru, polu, grupi i raspoloženju kako bi sastavili savršen recept za Pjesmu Evrovizije.

"Make it pop"

Zavirite u arhive Evrovizije i naći ćete mnoge žanrove, od kojih se mnogi razlikuju u zavisnosti od zemlje koju predstavljaju.

Do 1970-ih, 85 odsto numera na prvom, drugom ili trećem mjestu na takmičenju nije bilo pop pjesama.

Sada je pop muzika praktično jedini put do podijuma prekrivenog konfetama. Analiza The Guardiana pokazuje da je samo pet pjesama koje nisu pop bilo među prva tri mjesta od 2000. godine.

"Minor miracle"

Postoji velika šansa da ako pripadate određenoj generaciji "Evrovizije", takmičenje se povezuje sa energičnim pjesmama brzim tempom, i to sa dobrim razlogom: četiri od pet pjesama koje su zauzele prva tri mjesta tokom postojanja takmičenja imale su visoku ili srednju energiju.

"It's time for your solo"

Da, dva prethodna pobjednika, ukrajinski Kalush Orchestra i italijanski Måneskin, bili su grupe. I da, Abba je nesumnjivo najprepoznatljivija pobednica Evrovizije svih vremena. Ali prema dobijenim podacima, ako želite da pobijedite na takmičenju u modernoj eri, vjerovatno ćete to učiniti kao solo umjetnik.

Dakle, šta je najbolje pjevati na Evroviziji?

Vrijeme je da nam delegacija Guardiana to otkrije. Dakle, njihovi tekstopisci su pregledali skoro 1.400 snimaka da bi nam ponudili pjesmu. I zahvaljujući Engleskoj lirici, žanru popa, energičnom tempu, solo izvođaču, mažornim i minornim akordima, kao i tekstovima o ljubavi i natprirodnoj sili, pobijedila je švedska pjesma iz 2012. godine i pobjednik takmičenja "Euphoria" od Lorin.

Hoće li Lorin i ove godine ostvariti pobjedu, kako joj se predviđa na kladionicama, večeras ljubitelji ovog takmičenja mogu pratiti direktno na Youtube kanalu Eurosonga od 21 sat.

Bonus video: