Danas se sve brzo mijenja, pa i muzika

Gitarista Srđan Bulatović priča o uspješnom koncertu koji su on i njegov kolega Darko Nikčević održali nedavno u Španiji

3527 pregleda 0 komentar(a)
Sa nastupa na festivalu u Španiji, Foto: Privatna arhiva
Sa nastupa na festivalu u Španiji, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski gitarski duo koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević nedavno su održali koncert u sklopu Internacionalnog festivala gitare u gradu Torelavega u Španiji. Tom prilikom predstavili su se sopstvenim kompozicijama inspirisanim tradicionalnom muzikom Crne Gore, Balkana i Mediterana. Pored njih, crnogorski gitaristi izveli su i sopstvena djela prožeta uticajima klasične, flamenko i filmske muzike.

”Bilo je pravo uživanje biti dio ovog festivala, slušati razne gitariste, kamerne ansamble, simfonijski orkestar Cantabrije, kao i osjetiti reakcije tamošnje publike na pomenute događaje. Velika je čast između ostalih pojaviti se u društvu gitarista i kompozitora kao što su Jorge Cardoso iz Argentine i Oskar Herero iz Španije. Posebno je zadovoljstvo što je naš koncert rasprodat, kao i što je kompletno snimljen u audio i video formatu”, prenio je utiske iz Španije nakon koncerta Bulatović.

Pokušavamo predstaviti gitaru i našu muziku na jedan drugi način. Da ona bude atraktivna, virtuozna, ali u isto vrijeme i emotivna, te razumljiva svijetu. U njoj koristimo nepravilne ritmove, karakteristične za Balkan, a zanimljive publici koja ranije nije imala prilike čuti nešto slično. To je jedno nepresušno polje koje istražujemo sada već godinama

On otkriva da su Darko i on još davno trebali da nastupe na ovom festivalu, još prije nego je nastupila pandemija.

”Međutim, kako je nastupio taj težak period, tako su se i naši koncerti otkazivali. Naš prijatelj gitarista nas je preporučio na nekoliko festivala gdje smo poslali snimke naših djela i koncertnih izvođenja, te smo tako i stupili u kontakt sa organizatorima ovog festivala”, otkriva kako je došlo do toga na nastupe u Španiji.

Ovaj duo već godinama kroz muziku koju stvara provlači tradicionalni muziku. O tome koliko ju je teško ukombinovati i da li kad pišu te etno motive prilagođavaju svojim kompozicijama ili je obrnuto, odgovara:

”Pokušavamo predstaviti gitaru i našu muziku na jedan drugi način. Da ona bude atraktivna, virtuozna, ali u isto vrijeme i emotivna, te razumljiva svijetu. U njoj koristimo nepravilne ritmove, karakteristične Balkanu, a zanimljive publici koja ranije nije imala prilike čuti nešto slično. To je jedno nepresušno polje koje istražujemo sada već godinama. I kada pišemo kompozicije sa orijentalnim prizvukom, mali dio njih je na poznatim crnogorskim temama. Više njih su naše originalne kompozicije nastale inspiracijom na poznate melodije crnogorskog tradicionala. Nije samo orijentalni melos vezan za naš prostor. Mi zaboravljamo da smo na Mediteranu na kome se nalaze mnoge zemlje kao što je i Španija. Možda je tu neka konekcija i prizvuk melodijskog zajedništva, ali i različitosti”, smatra Bulatović.

Pored balkanskih motiva, kroz djela ovog dua provlači se i flamenko. A o tome kako su Španci reagovali na te momente, te imaju li predrasude prema izvođačima koji nijesu sa njihovog govornog područja, a rade flamenko, priča:

”Flamenko je utkan u pojedine naše kompozicije, te predstavlja jedno od sredstava komunikacije sa drugim kulturama. On se prožima i kroz djela pisana za klasičnu gitaru generalno. Naša ideja je da preko flamenka, kao prepoznatljivog izraza i nepravilnih ritmova karakterističnih za naše podneblje, predstavimo sopstveni melos i kulturu svoje muzike i zemlje iz koje potičemo. To je ta različitost koja nam krči put ka dalekim zemljama gdje nisu čuli za kulturu Crne Gore, ali ni Balkana. Muzičke specifičnosti našeg podneblja, bolje reći bisere, kombinujemo sa flamenkom i klasikom kao prepoznatljivim izrazima, dajući im posebnu notu unikatnosti i raznolikosti. To su vrijednosti koje je španska publika znala prepoznati i nagraditi”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Flamenko je utkan u pojedine naše kompozicije, te predstavlja jedno od sredstava komunikacije sa drugim kulturama. On se prožima i kroz djela pisana za klasičnu gitaru generalno. Naša ideja je da preko flamenka, kao prepoznatljivog izraza i nepravilnih ritmova karakterističnih za naše podneblje, predstavimo sopstveni melos i kulturu svoje muzike i zemlje iz koje potičemo

On se pohvalio da je njihov koncert u sklopu ove manifestacije bio rasprodat, a ujedno je i zatvorio ovogodišnje izdanje. No, kod nas je rijetko koji koncert rasprodat iako konstantno muzičari apeluju da se publika mora njegovati i obrazovati, a na koji način bi oni to uradili, Bulatović kaže:

”Taj zadatak bi trebalo jednim dijelom ustupiti muzičarima, da svojim pažljivim odabirom ne podilazeći publici sa jedne, a pokazujući kvalitet sa druge, naprave balans koji će mnogi razumjeti. Imamo mi u Crnoj Gori kvalitetne publike koja vjerovatno negdje greškom zaluta na razne događaje, od kojih im poneki uzmu energiju da izgube volju za možda neke interesantnije, koji bi im možda privukli pažnju. Naša publika često bira samo ono što im je poznato, ne ulazeći u nova traganja i pronalaženja inspiracije u nekim novim djelima, drugačijim muzičkim pravcima i interesantnim izvođenjima i sl. Danas se sve brzo mijenja, pa i muzika. I mi se mijenjamo. Tragajmo zajedno ka nekim novim izrazima i žanrovima, stvarajmo ih”, poručuje Bulatović.

Bonus video: