Veče roka u vremenu koje nije za poeziju

Učenici Gimnazije “Slobodan Škerović” priredili nesvakidašnji događaj

3189 pregleda 121 reakcija 2 komentar(a)
Učesnici Večeri rok poezije u Gimnaziji “Slobodan Škerović”, Foto: Privatna arhiva
Učesnici Večeri rok poezije u Gimnaziji “Slobodan Škerović”, Foto: Privatna arhiva

Klub ljubitelja poezije Gimnazije “Slobodan Škerović”, čijim radom koordinira Gordana Vučinić, profesorica maternjeg jezika i književnosti, organizovao je Veče rok poezije na kojem su učenici ove škole recitovali stihove poznatih svjetskih rok muzičara.

Osim recitatora, veče koje je trajalo oko sat i po, naročito su uljepšale vokalne solistkinje koje su izvele poznate rok hitove. Na početku, prisutnima se obratila profesorica Vučinić i govorila ukratko o istorijatu rok muzike, kulturnim vrijednostima ovog muzičkog pravca i književnoj vrijednosti tekstova.

Učesnici su učenici Gimnazije “Slobodan Škerović”, među kojima i maturanti, koji su juče završili četvorogodišnje obrazovanje u ovoj školi.

U programu su učestvovali Nikolina Radusinović, Jana Božović, Petar Vlahović, Milica Đoković, Lana Jovanović, Lejla Agović, Staša Bjelanović, Radivoje Durutović, Bobana Otašević i Sejdo Kočan.

Profesorica Vučinić je istakla da se za rok poeziju odlučila jer je odrastala i sazrijevala uz tu muziku, ali i da bi gimnazijalcima predstavila potpuno drugačije kulturne vrijednosti od današnjih, ukazala na umjetničku vrijednost tekstova kakve danas rijetko mogu čuti.

Učesnici Večeri rok poezije u Gimnaziji “Slobodan Škerović”
Učesnici Večeri rok poezije u Gimnaziji “Slobodan Škerović”foto: Privatna arhiva

Navodi da izbor poezije rok stvaralaca, kao i muzika koja se na ovoj večeri mogla čuti ima emotivnu i edukativnu svrhu.

“Privremeno smo rastavili stihove od muzike, jer su nam mjerila izbora bila isključivo u vezi sa književnom vrijednošću tekstova, nezavisno od muzičke. Rok poezija je, uz novi zvuk, početkom pedesetih godina 20. vijeka preokrenula društvene i estetske norme u čitavom svijetu. Značila je pobunu protiv potrošačkog društva u cilju stvaranja novog, zasnovanog na miru i ljubavi. U vremenu kada je na političkoj sceni postojalo zaoštravanje blokovske podjele svijeta: Hladni rat, kubanska kriza, Berlinski zid, rasplamsavanje rata u Vijetnamu, rasizam, hipici su u kratkom roku uveli nove poglede na život”, nastavlja Vučinić.

Učesnici Večeri rok poezije u Gimnaziji “Slobodan Škerović”
Učesnici Večeri rok poezije u Gimnaziji “Slobodan Škerović”foto: Privatna arhiva

Nove ikone, kako kaže, bile su rokenrol zvijezde poput Dženis Džoplin, Rolingstonsa, Boba Dilana, Džimija Hendriksa, Bitlsa.

“Većina rok pjesnika su bili žestoki i beskompromisni, pa je tako i Bob Dilan, jedan od njih, 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost”.

Na pitanje po kom kriterijumu su bile birane pjesme za recitaciju, Vučinić navodi da današnje generacije ne poznaju dovoljno rok poeziju i muziku koja se slušala kada oni nisu ni bili rođeni, i dodaje da je u zavisnosti od toga ona vršila izbor.

“Stvaralaštvo nekih umjetnika poznaju rijetki među učenicima. Ono što je najvažnije, dobro su prihvatili tekstove, razumjeli ih i uživali u interpretacijama”.

Što se samog izbora tiče, kako Vučinić kaže, bio je to hod po mukama. Samo je jedna pjesma Bitlsa, nema nijedne pjesme Rolingstonsa, grupe Hu, Lua Rida, Džoj Divižna.

“Ako bismo uvažili sve autoritete ovog muzičkog pravca ovo veče poezije bi trebalo da traje do jutra”, navodi profesorica Vučinić.

Ona smatra da mladi, generalno gledano, nisu zainteresovani za poeziju uopšte. Smatra da ovo nije vrijeme poezije i dodaje da one rijetke ljubitelje poezije, kao i stvaraoce, treba zalivati i njegovati kao ugroženu vrstu.

“Mlade je danas teško privući bilo kakvom tekstu. Knjiga, a pogotovo poezija je izgubila trku sa informacijom. Zasipaju nas informacijama, potrebnim i nepotrebnim. Informacija je kratka, brzo se prerađuje i zamjenjuje novom. One su potrebne da praktično djelujemo, ali nemaju snagu da nas suštinski mijenjaju i da utiču na naš duhovni razvoj”, smatra profesorica Vučinić, koja je koordinatorka ovog kluba i poručuje da su najveći naučnici bili podvižnici duha i strastveni čitaoci, a bili su neinformisani u današnjem smislu te riječi.

Dok se živjelo sporije, ljudi su brže mislili, a danas, kako kaže, živimo brže i sporije mislimo.

“Možda su ovakve večeri put do njihove duše i duha, možda je nekog večeras neka od pjesama suočila sa sopstvenim životom. Nešto se može i naučiti iz te velike energije koja je pokrenula svijet”, smatra ona.

Na pomen domaćih rok izvođača i te vrste muzike na našim prostorima, Vučinić ističe da u domaćoj rok muzici ima veoma talentovanih muzičara koji zaslužuju da im se posveti neko naredno Veče rok poezije.

“Što se tiče naše rok poezije i naših rok pjesnika trebalo bi krenuti od Kornelija Kovača i Arsena Dedića, a potom slijedi plejada uspješnih pjesnika i muzičara”, zaključuje profesorica Vučinić.

Bonus video: