Organizatori Sea Dancea opet najavljuju otkazivanje festivala u Crnoj Gori

Iz organizacije Sea Dance festivala su naglasili da pokretanjem postupka, Agencija za zaštitu konkurencije je naložila Opštini Budva, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore i Turističkoj organizaciji Opštine Budva da obustave svaku saradnju sa Sea Dance festivalom, time onemogućivši njegov dalji rad, i to nekoliko mjeseci pred planirano održavanje

11300 pregleda 55 reakcija 28 komentar(a)
Detalj sa jednog Sea Dencea (Ilustracija), Foto: Sea Dance
Detalj sa jednog Sea Dencea (Ilustracija), Foto: Sea Dance

Sea Dance neće ove godine biti održan na crnogorskom primorju, saopštili su organizatori festivala.

Razlog ovome je, kako kažu, blokada podrške državnih institucija festivalu, koju je prema njihovim riječima bez osnova naložila Agencija za zaštitu konkurencije, koja je dosadašnju saradnju države i Opštine Budva sa festivalom okarakterisala kao "državnu pomoć".

"Sea Dance se seli iz Crne Gore, u opticaju Hrvatska, Turska i Bugarska", navodi se u saopštenju.

Organizatori Sea Dancea su više puta prethodnih godina najavljivali otkazivanje.

"Potpuno je jasno da je u pitanju komercijalna saradnja u vezi sa realizacijom muzičkog festivala, a u cilju pospješivanja budvanskog turizma i promocije destinacije. Ovo je potpuno jasno i transparentno definisano u Ugovoru koji je Opština Budva zaključila sa festivalom, u kojem postoje konkretne obaveze obje strane, a koji je usvojila Skupština Opštine Budve 2015. godine, nakon opsežne javne rasprave duge gotovo godinu dana", kazali su iz organizacije festivala.

Naglasili su da ovakve komercijalne saradnje sa državnim institucijama Exitovi festivali imaju u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući više zemalja Evropske unije, na čije propise se Agencija u ovom slučaju poziva.

"Među njima je i Sea Star festival u Hrvatskoj, koji je prethodnog vikenda sa ogromnim uspjehom održan u Umagu pred preko 40.000 ljudi i uz značajnu podršku Grada Umaga i Hrvatske turističke zajednice", dodali su oni.

Prema njihovim riječima pokretanjem postupka, Agencija za zaštitu konkurencije je naložila Opštini Budva, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore i Turističkoj organizaciji Opštine Budva da obustave svaku saradnju sa Sea Dance festivalom, time onemogućivši njegov dalji rad, i to nekoliko mjeseci pred planirano održavanje.

"Imajući u vidu to da u prethodnih devet godina nijedan državni organ nije uputio ni najmanju primjedbu ovog tipa, te da je postupak pokrenut baš sada, pred predstojeće izbore – čitava situacija navodi na sumnju da su posrijedi predizborni politički obračuni, čiji muzički festival ne želi da bude dio, niti kolateralna šteta" kazali su iz Sea Dance festivala.

Iz organizacije festivala su naglasili da im je žao zbog fanova u Crnoj Gori, i da u ovim uslovima ne mogu realizovati Sea Dance festival na crnogorskoj obali.

"Mi već imamo ponude za održavanje ovogodišnjeg izdanja festivala od nekoliko zemalja, među kojima su Hrvatska, Bugarska i Turska, a sve zahvaljujući reputaciji i prihodima koje Exitovi festivali donose destinacijama u kojima se održavaju“, istakao je Dušan Kovačević, osnivač EXIT i Sea Dance festivala, dodajući da će se ubrzo znati destinacija na kojoj će biti održan Sea Dance ove godine, te da će definitivnu odluku o preseljenju donijeti nakon razgovora sa partnerima iz Opštine Budva", kazali su oni.

Iz festivala su naveli da je Sea Dance festival do sada crnogorskoj turističkoj privredi donio desetine miliona evra.

"Dokument koji je usvojila Vlade Crne Gore 2014. godine ističe da su procjene da će Sea Dance do 2025. crnogorskom turizmu donijeti preko 100 miliona eura i da će u „značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju poslovanja, ne samo turističke, već i ukupne privrede Crne Gore“, dodali su iz organizacije festivala.

Kazali su da je Sea Dance prvi festival koji je EXIT realizovao van Srbije, dok je Exitov tim prošle godine organizovao 26 događaja u 10 zemalja Evrope i svijeta.

"Ostaće upisano u festivalskoj istoriji Crne Gore da je Sea Dance već nakon prvog izdanja dobio najprestižniju nagradu za „Najbolji evropski festival“ u kategoriji do 40.000 posjetilaca dnevno, te da je svake godine od tada ovaj najveći crnogorski festival bio izglasan u top deset najboljih festivala Evrope u pomenutoj kategoriji", kazali su oni.

Bonus video: