8 omiljenih pjesama Brajana Koksa

U emisiji ‘Desert Island Discs’ Koks je nabrojao 8 omiljenih pjesama koje bi ponio na pusto ostrvo

1859 pregleda 0 komentar(a)
Brajan Koks, Foto: HBO Max
Brajan Koks, Foto: HBO Max

Glumac Brajan Koks je nedavno dobio značajno priznanje za svoju četverosezonsku ulogu Logana Roja u HBO-ovoj seriji ‘Nasljednici’, gdje je glumio patrijarhalnog oca i milijardera, vlasnika medijskog konglomerata “Waystar Royco”. Međutim, ostvario je plodnu karijeru na ekranu i sceni, a počeo ju je u Škotskom pozorištu. Do 1967. godine debitirao je na West Endu u pozorišnom komadu po Šekspiru ‘As You Like It’.

Tokom svih ovih godina Koks je dobio mnoge nagrade, uključujući dvije BAFTA-e, Zlatni globus, Emi i dvije nagrade Olivier. Dobio je jednoglasne pohvale za svoju revolucionarnu izvedbu Kralja Lira u 1990-im, kada je bio priznan kao jednan od najboljih glumaca svoje generacije.

Koksa je gluma zanimala od malih nogu, kada je sa braćom i sestrama pravio male predstave i nastupao za cijelu porodicu. “Imali smo specijalni prostor za predstave, to je bio je bunker u kojem smo držali ugalj, postavljene su bile zavjese. Moja sestra Mej, koja je imala drečavi glas, ali je bila zaista divna pjevačica, rekla bi: 'Predstavljam Vam Brajana Koksa!’, tada bi razmakla zavjese, a ja bih počeo da glumim Ala Jolsona.”

U emisiji ‘Desert Island Discs’ Koks je morao da nabroji 8 omiljenih pjesama koje bi ponio na pusto ostrvo. Prva pjesma koju je pomenuo jeste obrada Džonija Keša pjesme dueta Sajmona i Garfankela 'Bridge Over Troubled Water', koju je glumac opisao kao nešto "najbolje od oba svijeta". Nazvao je Keša “najvećim", a za njegovu izvedbu rekao je da je "nevjerojatno dirljiva", jer, dodao je glumac, vidi u toj pjesmi odraz svoje muzičke karijere.

Koks je takođe odabrao pjesmu 'Saturday Night at the Movies' grupe ‘The Drifters’ kako bi izjavio svoju životnu ljubav prema kinu. “Ovo je moje djetinjstvo. U kinu sam proveo više od jedne večeri subote. Sve svoje vrijeme provodio sam tamo. Zato mi je veoma bitna ova pjesma. Ipak, nije u pitanju samo jedno veče u kinu, da se pjesma zove ‘Every Night at the Movies’ bilo bi tačnije.”

Koks je takođe pomenuo pjesmu ‘Get Back’ od benda Bitls koji glumac obožava. Opisao je ’60-e kao "vrijeme nevjerojatne društvene mobilnosti, a to je bilovrijeme Beatlesa". Odabrao je 'Get Back' kao pjesmu koju bi obavezno slušao na pustom ostrvu, a kasnije se prisjetio priče kako je na jednoj žurci sreo dvojicu muzičara iz tribjut benda ‘Fab Four’. “Jednom sam otišao na žurku u Dandi, gdje su oni svirali. Pored scene zapazio sam dva momka koji su čvrsto spavali, jedan je bio Džordž Harison, a drugi Ringo Star. Bili su očigledno veoma iscrpljeni. Nikada se nismo upoznali, ali bilo mi je dovoljno što sam ih vidio.”

Pjesma 'Both Sides Now' Džoni Mičel našla se takođe na Koksovoj listi, za koju je rekao da je, "jednostavno zadivljujuća. Njena percepcija u prvoj verziji pjesme ’Both Sides Now’ ne može se poreći, jer čujete ženu koja je živjela život,” time se odnosio na njen početni stav i nastup kao “spekulativni”, ali za kasniji je rekao da je “ ciničan."

U nastavku pogledajte Koksovu kompletnu listu pjesama bez kojih ne bi mogao da živi.

‘Bridge Over Troubled Water’ – Džoni Keš ‘Saturday Night at the Movies’ – ‘The Drifters’ ‘The Air That I Breathe’ – k.d. lang ‘Get Back’ – ‘The Beatles’ ‘La quête’ – Žak Brel ‘Both Sides Now’ – Džoni Mičel ‘God Only Knows’ – ‘The Beach Boys’ ‘Don’t Get Me Wrong’ – ‘Pretenders’

Bonus video: