Organizatori "Sea Dance"-a: Zakonskih mogućnosti ima, ali nema političke volje za podršku festivalu

Organizatori festivala tvrde da je Sea Dance crnogorskoj turističkoj privredi do sada donio preko 60 miliona eura i, kako kažu, neprocjenjivu promociju širom planete

9027 pregleda 61 reakcija 15 komentar(a)
Sea Dance festival, Foto: Sea Dance
Sea Dance festival, Foto: Sea Dance

Podrška države "Sea Dance" festivalu nije pomoć, već komercijalna saradnja u vezi sa realizacijom muzičkog festivala, a u cilju pospješivanja lokalne turističke privrede i jačanja promocije destinacije, kazali su organizatori festivala.

Oni su reagovali povodom saopštenja Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT), u kojem se navodi da ne postoje zakonske mogućnosti kada je u pitanju finansijska pomoć festivalu, kazavši kako to nije tačno.

"Ovakve komercijalne saradnje sa državnim institucijama Exitovi festivali imaju u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući više zemalja Evropske unije. Među njima je i Sea Star festival u Hrvatskoj, koji je prethodnog vikenda sa ogromnim uspjehom održan u Umagu pred preko 40.000 ljudi i uz značajnu podršku Grada Umaga i Hrvatske turističke zajednice. Na ovaj način se u Hrvatskoj finansiraju i druge velike manifestacije koje podržavaju hrvatske institucije, poput ATP u Umagu, Ultra festivala u Splitu i brojnih drugih, čije finansiranje i održavanje ne bi bilo moguće da je istina ono što je istaknuto u saopštenju MERT-a", rekli su organizatori festivala.

Oni tvrde da je "Sea Dance" crnogorskoj turističkoj privredi do sada donio preko 60 miliona eura i, kako kažu, neprocjenjivu promociju širom planete.

"U dokumentu koji je usvojila Vlade Crne Gore 2014. godine ističe da su procjene da će ovaj festival do 2025. crnogorskom turizmu donijeti preko 100 miliona eura i da će u "značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju poslovanja, ne samo turističke, već i ukupne privrede Crne Gore", dodali su.

Ne žele, kako kažu, da opterećuju dalje crnogorsku javnost polemikom u medijima.

"Jer ako državnim institucijama i nakon 60 miliona eura doprinosa crnogorskom turizmu, najvećih svjetskih zvijezda koje su posjetile Crnu Goru i neprocjenjive vrijednosti promocije destinacije, nije jasno da podrška Sea Dance-u nije državna pomoć, već jedna od najboljih investicija – to je jasan pokazatelj da ovaj festival nije dobrodošao od strane MERT-a i da ne treba ove godine da bude održan u Crnoj Gori", zaključili su.

Bonus video: