Predstavnica afričkih djevojaka

Nigerijska pjevačica i kantautorka Ajta Star govori o svom uspjehu, saradnji sa Stormzi i podršci od strane Baraka Obame

3026 pregleda 0 komentar(a)
Ajra Star, Foto: Tomisin Afolabi/Wikimedia Commons
Ajra Star, Foto: Tomisin Afolabi/Wikimedia Commons

Karijera mlade pjevačice Ajre Star je tek počela da se odvija, a već je stekla popularnost. U svojoj muzici ona spaja žanrove kao što su afrobit, R&B i Alté. Otkako je izdala svoj prvi dugoočekivani album “19 and Dangerous” u avgustu 2021. godine, nigerijska pjevačica iz Benina je već ostvarila saradnju sa reperom Stormzi, pjevačicom Keli Rouland i Wizkidom, te otpjevala pjesmu za film “Krid 3”.

Star je stekla priznanje od Baraka Obame koji je odabrao njenu pjesmu “Rush” za svoju godišnju plejlistu u decembru, koja je takođe i najveći hit nigerijske pjevačice. Sa tom pjesmom je stekla 126 miliona slušanja na Spotifaju, i ostvarila prvo mjesto solo-pjesama u odjeljku afrobit muzike.

Za NME Magazin, Star je rekla da od popularnosti posljednjih godina nije “digla nos”, već se osjeća istom običnom djevojkom, koju roditelji tjeraju da pere suđe. Pomenula je da se često dopisuje sa svojim slušaocima i pratiocima na društvenim mrežama, iako to nije česta pojava da se zvijezde dopisuju sa pratiocima.

“Dopisujem se sa pratiocima sve vrijeme. Jedan od njih je već dobio posao, baš sam ponosna na njega”, ispričala je ona.

Uzimajući u obzir činjenicu da njena muzika i energija prenose kulturu afričke pop muzike na svjetski nivo, Star je objasnila da ne osjeća pritisak zbog toga, već je srećna što može da bude to što jeste i da dijeli sa publikom pravu sebe.

Pored Tajle Pelas i Tems, i Star je jedna od njih, koje predstavljaju afričke žene u svijetu i prenose svoju kulturu i tradiciju, te su upravo takve muzičarke nedostajale svjetskoj sceni.

“Toga nije bilo kada sam ja odrastala. Prelijep je osjećaj kada znam da mogu da predstavim djevojke i žene iz Afrike”, dodala je Ajra.

Njena nova pjesma još jednom sadrži njen prepoznatljiv stil uz plesni ritam koji je već zahvatio cijeli TikTok, a mogao bi i vrlo lako postati vodeća pjesma za sljedeći plesni trend te platforme. Sama pjesma svojim pozitivnim tonom čini “srećnom” autorku, koja želi “da podijeli osjećaj sa svijetom”.

“Dopuštam sebi da budem u trenutku”, kaže za NME o svom trenutnom načinu razmišljanja.

“Dopuštam sebi da budem srećna gdje god jesam, tako da mogu da stvaram muziku na osnovu toga kako se osjećam. Puno je veći pritisak kada pokušavate da upravljate svojim osjećajem. Dopuštam sebi da osjećam sve emocije, živim u momentu”, zaključuje ona.

Bonus video: