Makartni pomogao Prisliju da savlada bas gitaru

Kad su se upoznali, kralj roka je učio da svira instrument, a slavni Bitls mu pružio podršku

3860 pregleda 1 komentar(a)
Pol Makartni (ilustracija), Foto: Shutterstock
Pol Makartni (ilustracija), Foto: Shutterstock

Pored svih pohvala koje je jedan od osnivača Bitlsa Pol Makartni dobio kao tekstopisac, rijetko je dobijao priznanja što se tiče sviranja bas gitare.

“Za ljude je on samo dio Bitlsa. Ali po mom mišljenju, on je najbolji od svih basista, on je broj jedan”, rekao je producent Rik Rubin.

Melodični stil Makartni duguje Džejmsu Džemersonu, kojega često navodi kao osobu koja je najviše uticala na njega. Od tada počeo je da istražuje druge basiste, uključujući jednog od najpoznatijih pjevača svih vremena, Elvisa Prislija.

“Kad smo upoznali Elvisa i ja, on je učio a svira bas, pa sam rekao, ‘Pokušavaš da naučiš da sviraš bas, jesi li... sine? Sjedni, da ti pokažem nekoliko stvari.’ Bio sam vrlo ponosan što sam basista”, prisjetio se Makartni.

Tribjut “The Fab Four” posjetili su Prislijevu vilu na Beverli Hilsu tokom američke turneje 1965. godine.

“Žurka je doista bila pomalo dosadna i neuzbudljiva”, prisjetio se Toni Barou, koji je u to vrijeme bio predstavnik Bitlsa za novinare.

“Ali čim su Prisli i Bitlsi počeli da sviraju zajedno, atmosfera je živnula. Elvis je Polu odsvirao nekoliko akorda na bas gitari i rekao: ‘Vidiš, vježbam’. A Pol se zezao: ‘Ne brini, između nas rečeno, ja i Brajan Epstajn uskoro ćemo od tebe da napravimo zvijezdu’”.

Pa zašto je Elvis u početku pozdravio Bitlse sa takvom ležernošću?

“Jednostavno je potvrdio svoju ulogu”, rekla je Prisila Prisli o svom bivšem suprugu.

“Ali kasnije sam čula da je Pol rekao Džeriju Šefu da čim je Elvis uzeo tu bas gitaru u ruke, odmah se znalo šta će da se desi”.

Svi Bitlsi bili su pod jakim uticajem Prislijevog hita “Heartbreak Hotel”, koji je izvodio uživo početkom 60-ih.

“Elvis je zaista sjajan pjevač, a to se dobro čuje kroz pjesmu ‘Heartbreak Hotel’,” rekao je Makartni.

“To je savršen primjer pjevača koji upravlja pjesmom. I muzički je savršen. Kontrabas i klavir koji se može ugraditi stvaraju ovu nevjerovatno opsjednutu atmosferu. Odjek je veoma zadivljujući. Dok su Bitlsi snimali muziku, često bismo pitali Džordža Martina da čujemo ‘Elvisov odjek’.

Bonus video: