Džez zaslužio mjesto na mapi razvoja kulture

Direktor Made in New York Jazz Festivala Vladimir Maraš najavljuje osmo izdanje koje će i ovoga puta okupiti najveća svjetska imena ovog muzičkog žanra

7378 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Medijatag
Foto: Medijatag

Osmo izdanje Made in New York Jazz Festivala i ove godine u Crnu Goru dovodi sjajne zvijezde džez scene. Festival će otvoriti poznata makedonske grupa Leb i sol i to u četvrtak, 15. juna u džez klubu Sejdefa u Podgorici sa početkom u 22 sata. Zbog velikog interesovanja publike, rok veterani održaće i reprizni koncert, dan kasnije, u petak 16. juna na istom mjestu i u isto vrijeme.

U subotu, 17. juna u džez klubu Sejdefa, koncert u okviru festivala održaće Vasil Hadžimanov Band, sa početkom u 22 sara, a karte za sva tri događaja su davno rasprodate.

Velika koncertna premijera ovogodišnjeg izdanja festivala održaće se 16. juna u naselju Porto Montenegro u Tivtu (Synchro stage), a dva dana kasnije 18. juna isti program biće priređen na završnici manifestacije u Podgorici u atrijumu The Capital Plaza centra.

Na dva velika festivalska koncerta publika će imati jedinstvenu priliku da uživa u vanserijskim dvosatnim džez spektaklima za koje će između ostalih biti zaduženi i Di Di Bridžvoter, Denis Čambers, Bisera Veletanlić, Ešli Pezoti, Aaron Goldberg, Santi Debriano, Jakov Majman, Aleksis Baro, Vasil Hadžimanov, Vladimir Maraš, Šule Jovović i Goran Potić.

Idejni tvorac i direktor ovog događaja, crnogorski kompozitor i muzičar Vladimir Maraš siguran je da će publika i ovoga puta uživati u jedinstvenoj prilici da čuje toliko sjajnih muzičara na jednom mjestu, ali vjeruje da će i ostali programi biti jednako interesantni.

Osvrnuo se i na to što od ove godine Made in New York Jazz Festival dobio status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, ali i i kako događaji koji nijesu komercijalnog tipa mogu biti dugoročno održivi....

Vladimire, od ove godine Made in New York Jazz Festival dobio je značajnu podršku u smislu da se pored KorotArta našao na listi značajnih kulturnih događaja u Crnoj Gori. Do ove godine epitet “značajnih” nosile su i ne tako reprezentativne manifestacije, koliko vam znači?

Status Festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, koji je Made in New York Jazz Festivalu prošlog decembra dodijelilo crnogorsko Ministarstvo za kulturu i medije, znači nam po mnogo osnova - nakon sedam godina kontinuiteta održavanja projekta Made in New York Jazz Festival u Crnoj Gori, podrška resornog ministarstva pokazuje da je džez muzika konačno postala sistemski vidljiva i da kao takva, zaslužuje svoje mjesto na mapi razvoja kulture u Crnoj Gori. Osim značajne finansijske potpore, ovaj status poruka je koja prelazi granice naše zemlje i jasan je znak popravljanja ukupnih prilika na polju kulture u Crnoj Gori. Da li tu ima još mnogo posla, svakako da ima. Ali kako se ono kaže, najduži put mora početi prvim korakom, pa s tim u vezi, napravljeno je već nekoliko koraka, a put ozdravljenja crnogorske kulture svakako je dug put koji je pred nama.

Posljednjih dana slušamo dosta o tome kako komercijalne festivale treba da podrži država i da je šteta ako se ne održe. S obzirom na to da je upravo Made in New York Jazz Festival okarakterisan kao nekomercijalni i umjetnički, koliko je teško za takve projekte naći mehanizam za dugoročnu održivost?

Komercijalni festivali su, kako im kaže i naziv, oni koji se obraćaju publici koja prati komercijalnu muziku, a takvih je najviše. U posljednjih nekoliko decenija imali smo mnogo komercijalnih festivala koji su dobijali, po mom skromnom mišljenju, nesrazmjerno veliku finansijsku, dakle budžetsku podršku u odnosu na ponuđeno. Evaluacija tih manifestacija i obrazlaganje tih ulaganja posebna su priča, jer tu zaista ima nevjerovatnih stvari. Dakle, jedan sam od onih koji će podržati inicijativu da se za početak jasno razgraniči umjetnost i komercijalnost - s tim u vezi, uvijek ću dići ruku za podršku džezu, bluzu roku, klasičnoj muzici, manje komercijalnim žanrovima, uopšte - andergraund kulturi i novoj modernoj muzici na svakom polju, ali u isti koš stavljati umjetničke festivale i festivale komercijalnog tipa i po istim konkursnim linijama ih podržavati, to za mene nije prihvatljivo. Sistem jasnog razgraničenja tu mora postojati i to jeste obaveza Ministarstva kulture i medija. Koliko sam informisan, već se radi na nekim modelima sa ciljem uređivanja iz te oblasti, pa da sačekamo. Najbolja moguća podrška džez festivalu u ovom trenutku je kupovina ulaznica za ove vanserijske programe. Vjerujemo da je i cijena ulaznice sasvim prihvatljiva s obzirom na ukupne okolnosti, a za one koji to još nisu uradili, dajemo informaciju da za oba velika koncerta ulaznica u prodaji još ima, ali do kada, to već ne garantujemo. Svakako, na web adresi www.jazzmne.com/shop i na dvije lokacije - u džez klubu Sejdefa u Podgorici i klubu BlueRoom u Porto Montenegru u Tivtu i dalje možete kupiti svoj primjerak ulaznice za oba spektakla.

I ove godine festival okuplja brojne zvijezde iz oblasti džeza. Čijem se nastupu ti posebno raduješ?

Iskreno, ako imate trostruku dobitnicu Gremi nagrade, Di Di Bridžvoter u Tivtu i Podgorici, to je samo po sebi velika vijest za crnogorsku kulturu. Potpuno je jasno da je Di Di kao živa legenda svjetske džez muzike, uslovno rečeno, najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja festivala, ali kad tome dodamo i imena kao što su Denis Čambers, član “Drum Hallof Fame”, Ešli Pezoti, njujoršku džez zvijezdu u svjetskom usponu, našu Biseru Veletanlić koju ne moramo posebno predstavljati, Vasila Hadžimanova… Santi Debriano, Aaron Goldberg, Jakov Majman, Aleksis Baro, Šule Jovović, Goran Potić, evo da dodam i moju malenkost… To se okuplja jednom u životu! To je jedinstveni paket koji je u suštini, svjetska premijera u dva izdanja. Za Crnu Goru, rijetka prilika i čast. Dva dvosatna koncerta ostaće u pamćenju svima koji budu prisustvovali, to je sigurno.

Svake godine na velikim koncertima bude izvedena neka tvoja kompozicija. Koliko su ti ovakve manifestacije podstrek da pišeš, s obzirom na to da Made in New York Jazz Festival prilika da upravo muzika koju stvara izvode sjajni muzičari?

Ako za mene postoji nezgodno pitanje, to je ovo koje si mi upravo postavila. Tako je. I ovogodišnji festival otvorićemo mojom kompozicijom. Problem je u tome što ozbiljna organizacija koju zahtijeva ovaj projekat traje 365 dana godišnje, sa više ili manje gužve ili haosa. Jednostavno, morate biti u tome ukoliko želite da vaša reputacija potraje. Posebna je čast imati najveća svjetska imena iza sebe, koji čitaju vaše note i iskreno uživaju u tome. To je na neki način tiha potvrda vašoj kreativnosti. Međutim, ako ste besprijekoran producent i organizator ovog projekta, danak mora da se plati u vremenu za kreativni napredak. Srećom, talenat za komponovanje ne blijedi vremenom, tako da… Novi CD Vladimira Maraša i njegovog benda jeste u prvoj fazi pripreme, materijal je spreman, ali autor mora da se izbori za nekoliko mjeseci “mirne glave” u kojima će se nakon više od deceniju, posvetiti proizvodnji novog autorskog izdanja.

Interesantno jem kao što si već pomenuo, da ćemo ove godine na festivalu čuti i Biseru Veletanlić. S obzirom na to da rijetko nastupa, kako se njoj čini ova ideja festivala?

Bisera i ja smo sarađivali s početka sada već davnih devedesetih. Sticajem okolnosti ili srećom, kako god, Kornelije Kovač s kojim sam tada sarađivao, prepoznao je u meni aranžerski talent koji je mogao odgovoriti Biserinim visokim standardima, tako da slobodno mogu reći da je taj dio moje karijere bio jedan od najplodnijih. Bisera mi je pala na pamet odmah nakon što nam je Di Di Bridžvoter potvrdila dolazak, pa je bilo potpuno prirodno da dvije džez dive, jednu svjetsku i jednu regionalnu, spojimo na ovom džez festivalu. Naravno da je bez razmišljanja prihvatila, a duhovitost i otvorenost kojom zrači, biće neizostavan sastojak naše ovogodišnje džez priče.

Od domaćih muzičara (tu mislim na Balkan) najavljeni su Vasil Hadžimanov, Goran Potić, ali i Šule Jovović koji je tu od prvog festivala. Uvijek je Made in New York Jazz Festival prilika i za neke mlade muzičare kako sa ovih prostora, tako i inostrane. Imamo li ih i ove godine?

Tako je. Vasila ne treba puno predstavljati i crnogorska publika je više nego dobro informisana o njegovim umjetničkim dostignućima. Rasprodat koncert VH Benda za 17. jun još jedna je potvrda te činjenice. Goran Potić, dugogodišnji gitarista džez orkestra RTS-a prvi put dolazi na naš festival i jedan je od najreprezentativnijih predstavnika ex-Yu džeza. Našeg Šula Jovovića mislim da nema potrebe predstavljati i on je jedan od onih za koga će na bini Made in New York Jazz Festivala uvijek biti mjesta. Što se tiče mladih, budućih džez umjetnika iz Crne Gore, to je već tema za malo dužu elaboraciju. Imamo mi džez umjetnika, ali da li su baš svi potrebnog nivoa da izađu na veliku scenu, to je nešto drugo. Dakle, osim benefita koje ovaj proizvod donosi crnogorskoj džez sceni, dugoročna direktna korist ovog projekta mora biti i podizanje svijesti o potrebi da Crna Gora dobije formalno džez obrazovanje kroz obrazovni sistem. Nažalost, Crna Gora jedina je zemlja u regionu koja nema svoj nacionalni Big bend, svoj revijski orkestar ili veliki narodni orkestar. Da li po okriljem Javnog servisa ili neke druge institucije, manje je važno, ali to mora da se hitno promijeni. Nadam se da ne treba previše opravdavati razloge za ovaj moj stav, ali trenutno, bolna je činjenica da niko od donosilaca odluka u Crnoj Gori to ne vidi kao nužnost u što kraćem roku. Ovaj projekat ali i ja lično, potrudićemo se da što prije osvijestimo donosioce odluke u tom smjeru, kako bi Made in New York Jazz Festival ali i mnogi drugi, postojeći i budući festivali i projekti, imali bazu talenata u svojoj zemlji, umjesto da ih bezuspješno vraćamo nakon školovanja iz Austrije, Njemačke, Velike Britanije ili SAD. Doći će i taj dan. Na dva Street Jamsession programa u Porto Montenegru (15. jun u 19 h) i Trgu nezavisnosti u Podgorici 17. juna u 20 h, publici će se predstaviti neke mlade crnogorske džez snage… Sara Jovović, Martin Đorđević, Stefan Pavićević uz podršku iskusnog Šula Jovovića… Imamo i dva afterparty programa nakon oba velika koncerta - BlueRoom u Porto Montenegru 16. juna u 23 sata i dva dana kasnije, 18. juna takođe u 23 sata u džez klubu Sejdefa, gdje će se predstaviti crnogorski blues band “Kindof Blues”. Odaberite neki od programa i vidimo se od 15. do 18. juna na ovogodišnjoj ljetnjoj džez avanturi u Crnoj Gori.

Bonus video: