Deset albuma koji imaju ljetnji vajb

Bilo da se radi o euforičnoj elektronici koja pokreće festivalsku sezonu ili ambijentalnoj pozadinskoj muzici koja pomaže prebroditi radno vrijeme prije nego što konačno ugrabite pivo na suncu, neka muzika postaje još živopisnija i nostalgičnija od juna do septembra

2466 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ljeto je ponovno neprimijetno stiglo, dani postaju duži, temperature se penju, a bašte gradskih kafića su prepune. Ali sa ljetom dolazi i potreba za ljetnjim, opuštajućim zvukom.

Kao što je Džim Morison jednom rekao: "Ljeto je pravo vrijeme za muziku. Kada je stvarno toplo, ako imaš osjećaj slobode, ne puno na umu i osjećaj da ima dovoljno vremena, čini se da je to dobra "klima" za muziku". Prozračnost sezone, više slobodnog vremena i dnevnog svjetla čini da budemo otvoreniji i cijenimo novu muziku. Pronalaženje pravog popisa pjesama čak može pojačati vajb ljeta i oblikovati veze između dragih uspomena i određenih pjesama, prenosi Farout magazin.

Dok je dobra muzika dobra cijele godine, neki albumi se posebno uklapaju uz more i sunce. Bilo da se radi o euforičnoj elektronici koja pokreće festivalsku sezonu ili ambijentalnoj pozadinskoj muzici koja pomaže prebroditi radno vrijeme prije nego što konačno ugrabite pivo na suncu, neka muzika postaje još živopisnija i nostalgičnija od juna do septembra.

Lista albuma:

Jamie XX – In Colour

U 2015. godini, elektronski producent Jamie XX je objavio svoj veoma kul debitantski solo album "In Colour". Nakon gotovo deset godina rada, Jamie se još više upušta u elektroničku sferu, eksperimentišući sa zvukovima i žanrovima. Ovaj album je odmah postao hit. Nominovan je za nagradu Merkuri, kao i za Gremi nagradu za najbolji elektronski album.

S uticajem rejva i haus muzike, Jamie XX spaja zamućenu elektronsku produkciju s bubnjevima, starim zvučnim uzorcima i sanjivim vokalima kako bi izazvao onu slatku nostalgiju koju ljeto donosi.

The Avalanches – Since I Left You

Od jednog albuma koji obiluje zvučnim uzorcima do drugog, izdanje The Avalanchesa iz 2000. godine pod nazivom "Since I Left You" je još jedno remek-djelo u svijetu plesne muzike. Australijski dvojac koristi zvukove svega, od skečeva komičarskog dua Wayne i Shuster u pjesmi "Frontier Psychiatrist", do klavira iz pjesme "Aliens Fighting Robots" Mek Milera u pjesmi "Flight Tonight". Čak se i pjesma "Little Journey" poslužila Madoninom pjesmom "Holiday".

Svaka pjesma se glatko nadovezuje na sljedeću, a The Avalanches ponavljaju iste zvučne miksove i zvukove tokom trajanja albuma, čime album djeluje koherentno i poznato. Zvučno, album je miks sjajne disko muzike i plesnih ritmova. To je album pun zabave i inovacija, uvod u potpuno novi svijet muzike i pouzdan zvučni zapis za svako ljeto.

Talking Heads – Speaking In Tongues

Peti studijski album benda Talking Heads, "Speaking In Tongues", predstavio je bend kako se kreće prema eksperimentalnijim teritorijama svog zvuka, uvodeći elemente fanka kombinovanog s besmislenim tekstovima. To je jedan od njihovih najživahnijih albuma, koji uključuje hitove poput "Burning Down The House" i "This Must Be the Place (Naive Melody)", koja se može smatrati ljetnim klasikom. Kao ljubavna pjesma u svojoj srži, kultna pjesma sadrži vesele sintisajzere i čežnju za domom.

Rupa – Disco Jazz

"Disco Jazz" je album čija je priča jednako zanimljiva kao i njegov zvuk. U proteklih 40 godina, otkako ga je indijska pjevačica Rupa objavila 1982. godine, album je stekao kultni status, a kopije izdanja prodavale su se po visokim cijenama na internetu. Album je pronašao put od prodavnice ploča u Indiji do dubina interneta. Konačno, diskografska kuća "Numero Group" ponovno je izdala album 2019. godine, ispunivši želje brojnih obožavatelja.

Istaknuta pjesma 'Aaj Shanibar' traje osam minuta i pruža čisto ljetno uživanje, s prozračnim vokalima Rupe, bas linijama i ritamskim sekcijama te neodoljivim šarmom.

A Tribe Called Quest – The Low End Theory

Revolucionarni drugi studijski album benda A Tribe Called Quest, "The Low End Theory", predstavlja mješavinu džeza, alternativnog hip-hopa i basa. Dobio je ogromnu pohvalu kritičara i često se nalazi na popisima najboljih albuma svih vremena.

Drugi singl albuma, "Jazz (We've Got)", je posebno istaknut, dok "Scenario" pruža malo veseliji i življi zvuk.

El Michels Affair – Yeti Season

Nakon objavljivanja nekoliko počasnih albuma posvećenih Wu-Tang Clanu, El Michels Affair je u proljeće 2021. godine objavio svoj treći originalni studijski album "Yeti Season". Album vodi daleko od hip-hopa i prema turskom vajbu. Prva pjesma "Unathi" donosi saradnju grupe s Pijom Malik, koja se pojavljuje tijekom cijelog albuma, a ta kombinacija se pokazala kao dobitna.

I pored svog imena, "Yeti Season" je suštinski ljetni album.

Pearl Charles – Magic Mirror

Ovo je hrabar iskaz, ali američka kantautorka Perl Čarls je najbliže što imamo modernoj "ABBAi". Njen drugi studijski album, "Magic Mirror", je sjajni indi-pop album koji istražuje teme modernog izlaženja, sindroma prevaranta i ljetne ljubavi.

"Sweet Sunshine Wine" je možda najviše obasjan suncem od svih pjesama, očaravajuća ljubavna pjesma puna idealizma o "novoj ljetnjoj ljubavi". "Magic Mirror" je album koji će obilježiti ljetne noći i ljetne ljubavi.

Splashh – Comfort

Indi bend Splash je objavio svoj debitantski album 2013. godine. Splashh se pojavio usred revolucije letnjeg indi zvuka zajedno sa bendovima poput DIIVa i Swim Deepa. Međutim, Comfort je ostao jedno od manje poznatih izdanja u tom žanru.

Na albumu koji traje malo više od pola sata, dobijate kompaktni dio ljeta. Sa pjesmama o odmorima, limunadi i opuštanju pored bazena, njegovi tekstovi i vokalni stil izražavaju "sunčanje" i veselost. Ipak, album zadržava određenu suptilnost, utapajući vokale u zvuk gitara. Album sadrži kompilaciju nekoliko ranijih demo snimaka Splashhakoji će vas prenijeti u ljeta prije deset godina.

Mort Garson – Mother Earth’s Plantasia

Mort Garsonov "Mother Earth's Plantasia" dolazi s sloganom koji savršeno opisuje zvuk albuma: "toplo ovozemaljska muzika za biljke... i ljude koji je vole". Ova eksperimentalna elektronska ploča iz 1976. godine koristi "Moog" sintisajzer i izdana je kao dio kampanje za prodavnicu sobnih biljaka u Los Anđelesu. Album je kasnije postigao uspjeh u alternativnim muzičkim krugovima na internetu i ponovo je izdat 2019. godine.

Ovaj instrumentalni album traje 30 minuta i pruža čistu radost kako biljkama, tako i ljudima. To je montaža toplih i umirujućih sintisajzerskih zvukova koji formiraju savršenu ambijentalnu muzičku podlogu za lejtnje baštovanstvo.

Gorillaz – Demon Days

Ljeta 2005. godine, virtuelni bend Gorillaz, predvođen Dejmon Albarnom, objavio je svoj drugi album "Demon Days" koji je naišao na odlične kritike. Album kombinuje uticaje hip-hopa i trip-hopa, uz učešće poznatih ljetnjih imena poput MF Dooma, Šona Rajdera iz Happy Mondaysa i De La Soula.

Teme albuma obuhvataju sve, od opasnosti rudarenja nafte do trenutka kada je drug iz razreda Albarnove ćerke donio nož u školu. Međutim, zvučno, album je zabavan, politizovani tekstovi upareni su sa mračnim pop melodijama koje vas čine beskrajno kul samo slušajući ih.

Bonus video: