Promijenio kulturu hip hopa

Pionir repa Dr.Dre biće nagrađen za svoj doprinos industriji i ovom muzičkom žanru

2712 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na izdanju ASCAP Rhythm & Soul Music Awards 2023, 58-godišnji muzički mogul Dr.Dre biće nagrađen za svoj doprinos industriji i uticaj na hip hop žanr.

Tako će slavni reper dobiti priznanje za Hip-hop ikonu. Ceremonija dodjele nagrada će se održati danas u Los Anđelesu, a događaj predstavlja proslavu 50 godina hip-hop žanra, prenosi NME.com.

“Revolucionarni rani rad Dr. Drea postavio je temelje za hip-hop kakav danas poznajemo”, izjavio je predsjednik i predsedavajući Odbora ASCAP-a Pol Vilijams.

“Kao pobornik nekih od najvećih umjetnika današnjice i uspješan preduzetnik, on je promijenio kulturu hip-hopa. Dre i dalje ostaje ključna figura u muzičkoj industriji i oduševljeni smo što ćemo ga nagraditi prvim ASCAP Hip-Hop Icon Awardom, dok obilježavamo 50 godina ovog žanra”.

Dre, čije je pravo ime Andre Romel Jang, smatra se pionirom modernog hip-hopa i prvo je stekao slavu prije skoro četiri decenije kao član grupe World Class Wreckin’ Cru. Kasnije je postao poznat kao dio gengsta rep grupe N.W.A, zajedno sa Erikom Rajtom, poznatom kao Izi-I, Ajs Kjubom i drugima.

Takođe je bivši suosnivač i suvlasnik izdavačke kuće Death Row Records, koja je zastupala umjetnike poput Tupaka Šakura i Snup Doga.

Pored toga što mu se pripisuje zasluga kao pioniru West Coast G-funk podžanra hip-hopa, Dre je takođe stekao slavu kao suosnivač i neko ko je bio zadužen za razvoj različitih muzičkih tehnologija u okviru kompanije Beats Electronics. Brend je pokrenut u saradnji sa Džimijem Ajvinom, suosnivačem izdavačke kuće Interscope Records.

Bonus video: