Turneja Zoon Politikona kreće iz Podgorice

Sastav je 8. septembra u Podgorici, 10. u Nikšiću, 15. Smederevskoj Palanci i 16. Beogradu
63 pregleda 1 komentar(a)
Zoon Politikon, Foto: Privatna arhiva
Zoon Politikon, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.09.2017. 17:19h

Nakon duže pauze, podgorički sastav Zoon Politikon vratio se na scenu, najprije u okviru Morinjske gitarijade prije nešto više od mjesec dana, a za razliku od ostalih sastava koji uglavnom ljetnje dane koriste za svirke, Ilija Gajević (gitara, vokal), Milan Gezović (bas, vokal) i Lazar Kojović (bubanj) tek od septembra pripremaju koncerte.

U razgovoru za “Vijesti”, Gajević je otkrio gdje će sve fanovi moći da ih čuju u naredom periodu, te kakvi su im planovi po pitanju novog materijala.

"Zoonu je izgleda suđeno (kao i nažalost brojnim bendovima iz Crne Gore) da se svako malo raziđemo po bijelom svijetu, pa se svi planovi pretumbaju naglavačke. Posljednjih deset mjeseci, osim jedne na brzinu sklepane svirke u februaru, na kojoj smo prvi put nastupili kao četvorka, nije bilo aktivnosti”, osvrnuo se na dužu pauzu Ilija Gajević.

"Nakon nastupa na Morinjskoj gitarijadi, odlučili smo da u septembru izvučemo maksimum od vremena i snage koje imamo na raspolaganju, pa slijede nastupi 8. u Podgorici (Scottish pub McCloud), 10. u Nikšiću (Blues Brothers Bar), 15. Smederevskoj Palanci (Punk Rock Cafe) i 16. Beogradu (Jazz Bar Centar)”, pohvalio se on.

"Na čekanju su još dva dogovora, pa se nadamo da ćemo uključiti i Sarajevo i Novi Sad u ovu turnejicu. Zapravo su u Morinju i ostvareni kontakti koji su omogućili dva već zakazana nastupa u Srbiji, pa i na tome dugujemo zahvalnost sjajnom organizatoru Vojislavu Uljareviću”, nastavlja Gajević.

Na pitanje u kojem sastavu se vraćaju na binu, s obzirom na to da je nedavno njegov brat Jovan napustio bend, a zamijenio ga je Gezović, muzičar je odgovorio:

"Milan Gezović je definitivno stalni član benda, tako da nastupamo kao trojka, baš kao što smo uradili u Morinju, za sad jedinom nastupu ovog ljeta".

Kada je u pitanju materijal koji će izvoditi na svirkama, Gajević otkriva šta su pripremili.

"Za svirke je spreman pročišćeni materijal sa naša tri EP-a i jednog LP-a. To je cjelina u koju imamo povjerenje, koja za sad odlično komunicira sa publikom, bilo poznatom, bilo onom koja nas prvi put čuje, u šta smo se uvjerili u Sarajevu prošle godine, na jednom od uspjelijih i posjećenijih nastupa benda”, objašnjava on.

Iako nisu iskoristili ovogodišnje crnogorske festivale za nastupe, Gajević otkriva da su većinu posjetili privatno.

"Otprilike smo ispratili neku nit svega što se događalo ovog ljeta. Meni je djelovalo da na festivalima nema oscilacija u odnosu na prethodne godine, pa u tom polju raduje čak i ta stagnacija jer je ona ipak znak toga da postoji koliko-toliko stabilna priča, za čiju budućnost valjda ne moramo da brinemo", zaključuje on.

Novi materijal čeka da bude snimljen

Prema riječima Gajevića, na novom materijalu se uveliko radi, ali će ljubitelji “Zoon politikona” ipak morati da budu strpljivi.

"Novi materijal posljednjih deset mjeseci, lebdeći putuje nevidljivim vezama od Ljubljane do Podgorice i nazad, ali nažalost falilo nam je malo postojanosti u našem prostoru, pa ove godine neće biti ništa od ulaska u studio, niti ćemo sa konfuznim isječcima maltretirati publiku nego samo uživati u onome što je već oblikovano”, kazao je Gajević, koji studira u Sloveniji.

Bonus video: