Deset najboljih pjesama Čake Kan

Karakteristična kosa, sjajni osmjeh, gomila energije, taj glas. Čaka Kan (pravo ime Ivet Mari Stivens) je ikona R&B, fanka i soul muzike u svakom smislu te riječi

3233 pregleda 1 komentar(a)
Čaka Kan, Foto: Printscreen YouTube
Čaka Kan, Foto: Printscreen YouTube

Fank i Čaka Kan se spominju u istom dahu, s obzirom na to da je ona prva žena koja je zaista propagirala žanr tokom početka svoje karijere sa bendom Rufus i kasnije.

Nedovoljno superlativa može se koristiti da se opiše Čaka i uticaj njenje muzike, koja je inspirisala brojne umjetnike i donijela joj deset Gremi nagrada. Da ne spominjemo prodaju ogromnih 70 miliona ploča širom svijeta, prenosi smoothradio.com, koji je sastavio listu.

Karakteristična kosa, sjajni osmjeh, gomila energije, taj glas. Čaka Kan (pravo ime Ivet Mari Stivens) je ikona R&B, fanka i soul muzike u svakom smislu te riječi.

Ona je stvorila legendaran opus kako bi to dokazala tokom pet decenija svoje karijere i i dalje objavljuje živopisne albume do današnjeg dana.

'What Cha' Gonna Do For Me'

Ova očaravajuća R&B numera je bila najuspješnija pjesma Čake Kan u trenutku kada ju je objavila 1981. godine.

Sa istoimenog albuma, koji je takođe sadržao obradu pjesme "We Can Work It Out" od The Beatlesa, "What Cha' Gonna Do For Me" je napisan od strane članova benda Average White Band, što joj je donijelo dvije nedjelje na vrhu Billboard R&B lista.

'Disrespectful' (sa Meri Džej Blajdž)

Dvije velike vokalne snage R&B-a udružile su se za hit iz 2007. godine "Disrespectful", sa Meri džej Blajdž kao gostujućim izvođačem na pjesmi Čake Kan sa njenog albuma "Funk This".

Ova samouvjerena plesna numera im je čak donijela Gremi nagradu za Najbolji R&B nastup dua ili grupe.

Do You Love What You Feel' (sa bendom Rufus)

Ova numera koju je producirao Kvinsi Džouns postala je disko/soul hit za bivši bend Čake Kan, Rufus, sa albuma "Masterjam" koji je takođe producirao Kvinsi.

Dostigavši vrh Billboard Hot Soul Singles liste (sada poznate kao Hot R&B/Hip-Hop Songs lista), ova pjesma je bila posljednja pjesma iz 1970-ih koja je postigla taj uspjeh, istovremeno se plasirajući i na glavne top-liste singlova.

'Sweet Thing' (sa bendom Rufus)

'Sweet Thing' je bila jedna od prvih hitova Čake Kan sa njenim bivšim bendom Rufus, pri čemu je pjesmu napisala zajedno sa gitaristom benda i tadašnjim dečkom, Tonijem Majdenom.

Međutim, nije bila oduševljena kada je njena prijateljica Meri Džej Blajdž kasnije obradila tu pjesmu, rekavši na koncertu kao šalu da je "to pjesma koju je Meri Džej upropastila".

Naravno, one su zapravo bile prijateljice, čak su i kasnije zajedno izvele pjesmu 'Sweet Thing' na sceni.

'Like Sugar'

Nemoguće je izbjeći zarazni fank ritam pjesme 'Like Sugar', koja je objavljena 2018. godine, i dokazala je da Čaka Kan i dalje ima ono što je potrebno da napravi pjesmu koja je u snažnom fank fazonu.

Njena zarazna ritmika je učinila da ova pjesma postane neka vrsta skrivenog hita za Čaku, pokazujući mlađim generacijama, zašto je sa svojih 65 godina, s pravom stekla titulu 'Kraljica Fanka'.

'Tell Me Something Good' (sa bendom Rufus)

Ova pjesma, koju je napisao Stivi Vonder, bila je veliki hit za Rufus 1974. godine i uspostavila je Čaku Kan kao talentovanu umjetnicu koju treba pratiti.

Jedan kritičar je primijetio da je ova pjesma "rijetka situacija u kojoj umjetnik poput Vondera daje pesmu sa kojom bi mogao da postigne veliki uspjeh sam."

Bio je u pravu, Rufus i Čaka su godinu dana kasnije osvojili Gremi nagradu za najbolje R&B vokalno izvođenje u duetu, grupi ili horu za pjesmu 'Tell Me Something Good'.

'Through The Fire'

Ova romantična balada Čake Kan govori o osobi koja je tako sigurna da je srela ljubav svog života da je spremna da je stavi na test, čak i da prođe kroz vatru.

Taj sentiment je podržao reper Kanje Vest koji je 2004. godine uzorak refrena koristio u svojoj pjesmi 'Through The Wire' nakon što je snimio svoj debi album.

'I Feel For You'

Tehnički najveći hit Čake Kan, 'I Feel For You', osvojio je vrhove top-lista u Velikoj Britaniji, Irskoj i na US Billboard Dance Club listi pjesama.

Pjesmu je napisao Prins i prvobitno je bila dio njegovog debitantskog albuma iz 1979. godine. 'I Feel For You' je prvo ponuđena Patris Rašen, ali ju je odbila, a čak su je i The Pointer Sisters snimile prije nego što je Čaka Kan dala svoj pečat pjesmi.

Ironično, Prinsova epska balada 'Purple Rain' je spriječila pjesmu da se plasira na US Billboard Hot 100 listu, ali je Čaka kasnije osvojila dvije Gremi nagrade kao kompenzaciju za to.

'I'm Every Woman'

"I'm Every Woman" je prvi solo singl Čake Kan i bio je izvanredan način da se predstavi kao istinska solo zvijezda.

Pjesma je bila veliki hit od samog početka, ali je dobila novi zamah kada ju je Vitni Hjuston obradila 1992. godine za film "The Bodyguard", dodajući Čaku kao autora na najprodavanijem filmskom saundtreku svih vremena.

Vitni je čak pozvala Čaku da se pojavi u muzičkom spotu, a morala je demantovati teorije da je ona pružila prateće vokale na originalnoj verziji pjesme, što nije tačno.

'Ain't Nobody' (sa bendom Rufus)

'Ain't Nobody' je vjerovatno prepoznata kao najveća pjesma Čake Kan, ona je sinonim za ovu zvijezdu fanka.

Originalno snimljena i objavljena sa Rufusom 1983. godine, postala je ogroman hit, i bila je toliko voljena da ju je Čaka ponovo objavila šest godina kasnije, 1989. godine.

'Ain't Nobody' je skoro postala klasik ne Čake Kan, jer je bila skoro ponuđena Majklu Džeksonu za njegov album "Thriller" nakon što izdavačka kuća Rufusa nije željela da je objavi kao singl.

Srećom, stvari se nisu odvijale na taj način, i Čaka je stekla svoj zaštitni znak, i nesumnjivo najveću pjesmu.

Bonus video: