Dvadeset najboljih američkih tekstopisaca svih vremena

Talenat za pisanje pjesama je jedna od rijetkih vještina koja zaista može poticati od bilo koga

2376 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Pitajte Boba Dilana, Lou Rida ili Tejlor Svift i oni će potvrditi da čin pisanja pjesama može djelovati kao jedna od onih mitskih i nedokučivih umjetnosti. Rezervisana samo za one prirodno obdarene jednakim djelovima empatije, duhovitosti i stručnosti, kreiranje savršene pjesme može biti zastrašujuće čak i za najodlučnije i ambiciozne umjetnike. Ali istina je da je pisanje pjesama disciplina koja zahtijeva pažnju, vježbu, odlučnost i mnogo, mnogo sreće, prenosi "Far Aut" magazin, koji je sastavio listu.

Kao što se ispostavilo, veliki pjesnik može doći iz bilo kog mjesta. Tokom više od sedam decenija američke popularne muzike, genijalni pjesnički majstori i nevjerovatni muzičari potekli su iz svih 50 saveznih država, raznih pozadina i širokog spektra rasa. Talenat za pisanje pjesama je jedna od rijetkih vještina koja zaista može poticati od bilo koga.

Svakako nije nedostajalo brilijantnih tvoraca pjesama tokom decenija. Od temeljnih bluz umjetnika do eksperimentalnih inovatora, Amerika je bila jedno od najboljih mjesta za pjesnike da svoje ideje prenesu ostatku svijeta. Sa folklornom tradicijom i otkrićima ukorijenjenim u svojoj DNK, Sjedinjene Američke Države podstiču svoje stanovnike da istražuju. Pretvoriti tu bogatu tradiciju u nešto zaista besmrtno je rijtko dostignuće, ali kao što ova lista pokazuje, to se dešava generaciji za generacijom.

20. Tom Peti

Kada se govori o nasljeđu američkih malih gradova, sve se svodi na to da djelujete autentično. Dok je lako probiti se kroz površne elemente nekih rok muzičara, Tom Peti nikada nije imao ništa neiskreno u svojoj srži kada je radio sa Heartbreakersima.

Pregledajući Petijevu diskografiju, njegovo poznavanje dobrog ritma i jednostavnost iza njegovih tekstova omogućili su fanovima da upijaju njegove riječi svaki put kada se čuju na radiju. Iako se pjesme poput "Free Fallin'" i "I Won't Back Down" mogu puštati na radiju u automobilima zauvijek, snaga ne dolazi od sjajne svirke, već od nepokolebljivog uvjerenja. Iako je Bob Dilan možda rušio barijere, Tom Peti je najbliži nasljednik Vudi Gatrija koji svijet roka može ponuditi.

Tom Peti
foto: Printscreen YouTube

19. Tejlor Svift

Više nego bilo koji drugi savremeni umjetnik, Tejlor Svift je jednostavno američka pjesnikinja koja se ističe. Ako niste proveli niti jednu sekundu plačući uz "All Too Well", oslobađajući se uz "Better Than Revenge" ili istražujući dubine svojih osjećanja uz "August", onda vjerovatno niste većina Amerikanaca koji su uglavnom prihvatili Svift kao najdosljedniji i najprepoznatljiviji glas savremene muzike.

Ako ste još uvijek skeptični, posvetite neko vrieme pesmama poput "My Tears Ricochet", "State of Grace" ili "Love Story", koje direktno izlaze iz njenog uma. Bez obzira da li se prebacuje između žanrova ili pronalazi tanku liniju između stvarnosti i fantazije, Svift je stvorila diskografiju koja ostaje nedodirljiva u poređenju sa svojim kolegama. To je stavilo nju u poseban rang i zadržaće se tamo dosta vremena.

Tejlor Svift
foto: Shutterstock

18. Di Di Remon

Možete ovo prihvatiti kako god želite, međutim Di Di Remon je izumitelj pank roka. Basista sa šiškama iz benda Ramones, pionira iz Nju Jorka, započinjao je svaku pjesmu brzim uzvikom "Jedan, dva, tri, četiri!", ali njegovi doprinosi su mnogo više od toga. Kao najistaknutiji pjesnik benda, on je bio odgovoran za davanje identiteta i glasa Ramonesima. Iako je bio poznat kao problematična osoba, njegovi tekstovi otkrivaju iznenađujuće promišljen um.

Bilo da je riječ o šarmu koji podsjeća na žvakaću gumu u pjesmi "Rockaway Beach", uličnoj sirovosti u "53rd and 3rd" ili očaju podstaknutom drogom u "Chinese Rock", Di Di je bio smješniji, duhovitiji i emocionalno dublji nego što je to imao pravo biti jedan panker kao on.

Di Di Ramon
foto: Printscreen YouTube

17. Kendrik Lamar

Teško je umanjiti ogromnu vrijednost koju reperi i hip-hop umjetnici donose u umejtnosti pisanja pjesama. Iako mnogi aspekti žanra mogu djelovati ispražnjeni od emocionalne suštine izvan opojne samouvjerenosti nadmetanja koja je preplavila hip-hop krajem vijeka. Dok su devedesete godine vidjele umjetnike poput Tupaka Šakura kako isporučuju vješto oblikovane pjesme koje odražavaju Ameriku u kojoj su nastale, bilo je potrebno da Kendrik Lamar preoblikuje žanr za novu generaciju.

Sa albumom "good kid, m.A.A.d city" iz 2012. godine, Lamar se izdvojio kao jedan od novih uzora u zajednici pjesničkog stvaralaštva. Kombinacija nepristrasnih stihova bila je vješto složena sa jedinstvenim ritmovima koji su transformisali život ovog repera iz Komptona. Mogao je biti prolazni hit. Međutim, Lamar je nastavio da mijenja ne samo sopstveni stil, već i percepciju hip-hopa uopšte, sa kasnijim izdanjima poput albuma "To Pimp A Butterfly" iz 2016. godine, koji se smatra jednim od najboljih albuma 21. vijeka. Lamarov rad će trajati duže od većine.

Kendrik Lamar
foto: Printscreen YouTube

16. Loreta Lin

Jedno je bilo sigurno: Loreta Lin nije trpjela nikakvu glupost. Nikad. Ova pjevačica kantri muzike rođena u Kentakiju je bila žena koja je mogla raditi šta god želi. Bilo da je to bilo uzimanje kontracepcijske pilule, pronalaženje sopstvenog muškarca, stvaranje sopstvenog imena van porodice ili jednostavno tuča sa drugom djevojkom, Lin nikada nije birala riječi. U svijetu čistog i urednog Nešvil kantri zvuka šezdesetih godina, Lin je bila prava opasnost.

Iako je najpoznatija po klasicima poput "Coal Miner's Daughter", prava posebnost Lin bila je u tome da pomjera granice onoga što žene smiju reći. Pjesme poput "Fist City", "Rated X", "The Pill" i "Don't Come Home A-Drinkin' (With Lovin' On Your Mind)" izazivale su sve granice postavljene od strane patrijarhalnog društva i muzičke industrije koju predvode muškarci. Lin se nikada nije izvinjavala i nije pravila kompromise, što ju je učinilo pravom ikonom oslobođenja i proslave bez obzira na pol.

Loreta Lin
foto: Printscreen YouTube

15. Prins

Većina tekstopisaca mora godinama usavršavati svoju vještinu prije nego što stvore nešto što funkcioniše. Čak i ako umjetnik ima 100 pjesama u svom repertoaru, to ne znači ništa ako nema taj poseban X-faktor koji dira ljude u srce.

Pored impresivnih talenata kao instrumentaliste, Prins je stekao reputaciju muzičkog genija, često mijenjajući različite stilove poput roka, soula, fanka i R&B-a, a ipak održavajući svoj prepoznatljivi zvuk. Dok se većina drugih umjetnika može nadati da će pronaći svoj prepoznatljivi zvuk negdje tokom karijere, malo njih može zvučati poput Džoni Mičel, The Beatlesa i Džejmsa Brauna na jednom albumu. Iako je prerano napustio muzički svijet, svi njegovi savremenici mogu samo da se zapanje i dive nad riznicom koju je ostavio za sobom Prins.

Prins
foto: Shutterstock

14. Brajan Vilson

Kada su The Beatles prvi put stupili na scenu, većina muzičkog svijeta morala je proći kroz značajnu korekciju kursa. Iako su The Beach Boys imali hitove, njihov ugled kao dječaci iz više klase u poređenju s Fab Four nije promakao vođi benda Brajanu Vilsonu. Uprkos insistiranju Majka Lava da ne treba dirati formulu, Vilsonova muzička mašta rezultirala je nekim od najneobičnijih pjesama šezdesetih godina.

Tokom njihovog psihodeličnog perioda, Vilson je stvarao jedno remek-djelo za drugim, koristeći bend studija The Wrecking Crew da bi stvorio muzički sjaj na albumima poput "Pet Sounds". Čak i kada koristi akorde koji ne bi trebali funkcionisati u datom kontekstu, Vilson i dalje pronalazi načine da stvori neke od najvećih pjesama ikada napisanih, poput "God Only Knows" i "Good Vibrations". Možda nije sve bilo zlatno u katalogu The Beach Boys, ali slušajući pesmu poput "Surf's Up", slušaoci mogu čuti zvuk uma genija.

Brajan Vilson
foto: Printscreen YouTube

13. Lucinda Vilijams

Većina Amerike nisu ogromni gradovi ili svijetla koja sijaju. To je prljava, prašnjava i relativno neukrašena zemlja. Ideja da se Amerika nekako uvijek može pratiti do jednostavnih užitaka i svakodnevnih teškoća otvorenih prostora koji zauzimaju 50 saveznih država nije revolucionarna, ali ponekad može zvučati tako kada Lucinda Vilijamse osvetljava to područje.

Spojivši rok i kantri, što bi natjeralo Kita Ričardsa da se dvaput zamisli prije nego što joj stane na put, Vilijams je pjesnička kraljica obične Amerike već više od četiri decenije. Ako pjesme poput "Can't Let Go" i "Unsuffer Me" ne rezonuju baš s mekšim stranama vašeg mozga, čvrste rok trake poput "Real Life Bleeding Fingers and Broken Guitar Strings" će biti dovoljne da vas preobrate. To nije upadljivo ili pretjerano razmaženo, baš kao i sama Vilijams.

Lucinda Vilijams
foto: Printscreen YouTube

12. Pati Smit

Kako se talas panka polako počeo širiti svijetom, pisanje pjesama je često bivalo zapostavljeno. Pati Smit je željela da sruši norme svakom pjesmom koju je pjevala.

Dajući poetski zaokret rok muzici, prvi nekoliko albuma Smit, poput "Horses" i "Easter", obiluju vatrom koja je suština panka, bilo da se radi o samoprihvatanju ili procesiranju različitih faza tuge. Iako pjesme poput "People Have the Power" nekima mogu djelovati kao kliše, ništa nije izvještačeno kada izlaze iz usta Pati Smit. Sex Pistolsi su možda jurili za bukom, ali Pati Smit je željela da riječima pomjera Zemlju.

Pati Smit
foto: Printscreen YouTube

11. Džeri Liber/Majk Stoler

Kako je rokenrol počeo dobijati oblik sredinom 1950-ih, neko je morao "preuzeti kormilo" i voditi novi žanr. Dvojica zaljubljenika u bijeli ritam i bluz muziku već su napravili velike talase sa pjesmama poput "Kansas City" i "Hound Dog". Kada je Elvis Prisli želio snimiti "Hound Dog", upoznao se sa kompozitorima, Džerijem Liberom i Majkom Stolerom.

Tokom naredne decenije, oni su postali najveća imena u rokenrolu. Pjesme poput "Yakety Yak", "On Broadway", "Stand By Me" i "Leader of the Pack" postavile su ovo dvoje kao neprikosnovene u svijetu hitova, kako u rok, doo-wop, pop, pa čak i soul muzici. Sa karijerom koja je i prethodila i preživjela Billboard Hot 100, oni su se proširili kroz brzo evoluirajući svijet popularne muzike i utvrdili šta čini pjesmu hitom.

.
foto: Printscreen YouTube

10. Rendi Njumen

Ako ste rođeni u 21.vijeku, onda vam je glas Randija Njumena već poznat. Pisanje hita "You’ve Got A Friend In Me" moglo bi biti dovoljno da se Njumen učvrsti na ovoj listi. Međutim, njegova karijera je nedvosmisleno duboka i ispunjena sa mnoštvom različitih pjesama, u rasponu od jednoglasno bolnih do zapanjujuće radosnih.

Njumen nikada neće dobiti isto priznanje kao Bob Dilan, Džon Lenon ili Leonard Kohen, samo zbog činjenice da je njegova muzika "lako" dostupna. Dok svi gore pomenuti umjetnici žestoko brane svoj status tekstopisaca braneći svoju muziku i svoju umjetnost zastrašujućim arsenalom vatrene retorike, Njuman je aktivno tražio priliku da uspostavi kontakt sa svojom publikom putem televizije, filma i bilo kojih drugih kanala koji su mu dostupni. "A Fool In Love", saundtrek za film "Meet The Parents" jedan je od najboljih ikada napisanih saundtrekova za film i to je dokaz njegove genijalnosti.

Rendi Njumen
foto: Printscreen YouTube

9. Lu Rid

Tvorac i pop agitator, pokojni Lu Rid, čovjek je koji zaslužuje posebnu pohvalu u zajednici tekstopisaca. Pohvaljen ne samo zbog svoje nesumnjive kreativne vizije, već i zbog svoje sposobnosti da stvara alternativne pop pjesme koje još uvijek se slušaju šest decenija kasnije. Ne, Rid zaslužuje pohvale jer nikada nije sumnjao u sebe kao umjetnika, uprkos svim prljavštinama koje muzička industrija nudi.

Ridu se mogu pripisati ne samo sjajne pjesme poput "Perfect Dai" i "Valk On The Vild Side", već je i njegov rad sa The Velvet Underground uložio mnogo napora da Ameriku učini važnom u širenju ALT-roka kao što je Britanija 1960-ih.

Lu Rid
foto: Printscreen YouTube

8. Kurt Kobejn

Lako je tvrditi da je Kurt Kobejin bio najveći tekstopisac svih vremena, i njegov uticaj je neosporan. Tokom svoje karijere, Kobejn je uvijek tvrdio da su tekstovi gotovo naknadna misao, favorizujući zvuk riječi nad značenjem, što je izvanredno s obzirom na to koliko se to pokazalo moćnim. Iako riječi možda nisu uvijek bile glavne u pjesmama Nirvane, emocije koje stoje iza njegovog glasa ne mogu se potcijeniti.

Kurt Kobejn
foto: Shutterstock

7. Brajan Holand-Lemont Dozier-Edi Holand

Kada je Beri Gordi gradio svoj ansambl Motown početkom 1960-ih, odlučio je da će biti potreban tim tekstopisaca da bi stvorio dovoljno materijala za održavanje svojih ambicija. Prijatelji kao što su Smoki Robinson i Marvin Gaj su dali svoj doprinos, ali su imali svoje ambicije za produktivnost. Braća Brajan i Edi Holand ulaze zajedno sa svojim kolegom Lemontom Dozierom, da bi mogli raditi iza kulisa kako bi Motown uvijek imao kvalitetne pjesme koje su spremne.

Rezultat je bio 14 singlova broj jedan koje je trio napisao, uključujući skoro sve hit pjesme grupe Supremes, kao što su "Where Did Our Love Go", "You Cant Hurry Love" i "I Hear a Symphony". Ponekad se čini da je trio Holand-Dozier-Holand možda napisao sve sjajne pjesme iz 1960-ih.

č
foto: Printscreen YouTube

6. Brus Springstin

Penjući se na vrh muzičkog svijeta, lako je izgubiti iz vida prijatelje koje je čovjek stekao na putu. Iako slava može svima okrenuti glavu, uvek je važno imati na umu humanost koja stoji iza dobre rok pjesme. Međutim, Brus Springstin je bio posvećen svakodnevnom životu, a polovina njegovog materijala je dokaz ljudskog duha.

U svakoj svojoj priči o gubitnicima Amerike, Springsteen uvijek stavlja dušu na pravo mjesto, prikazujući svakog od ovih razmaženih likova sa empatijom, poštovanjem i razumijevanjem, šta znači kada su vaši snovi malo van domašaja.

Brus Springstin
foto: Shutterstock

5. Robert Hanter- Džeri Garsija

Gotovo je nemoguće shvatiti suštinu Amerike u pesmama jednog izvođača, ali Robert Hanter i Džeri Garsija vjerovatno su se približili svima. Tokom svojih 30 godina u Grateful Deadu, Hanter i Garsija su uzeli svoje folk korijene i stavili ih u neke od najpsihodeličnijih i hipnotizirajućih pjesama rok ere. Hanter je posebno bio fasciniran Amerikom koja je obuhvatala sve.

.
foto: Printscreen YouTube

4. Kerol King

Savremeni koncept pop pjesama oblikovan je onim što je Tin Pan Alej postavio. Prije nego što su Bitlsi uopšte počeli da nastupaju, umjetnici su obilazili razne fabrike hitova u Njujorku u potrazi za tekstopiscem.

Talenat King za pisanje pjesama nikada nije oslabio i uvijek se činilo da slušaoca pozdravlja kao starog prijatelja. Dok većina umjetnika ima mentalitet "lažiraj dok ne uspiješ", King je bila veteran sposoban da stvara sjajna umjetnička djela kroz trominutnu muziku.

.
foto: Printscreen YouTube

3. Pol Sajmon

Većina tekstopisaca koje smatramo najboljim u Americi možda će otkriti da su njihovi korijeni čvrsto utkani u folk bum iz 1960-ih. Pol Sajmon je sigurno jedan od odabranih. Prvobitno poznat kao polovina dvojca poznatog kao Tom i Džeri, koji će postati Sajmon i Garfunkel, ovaj tekstopisac proizveo je bezbroj sjajnih hitova.

Tokom svog vremena sa prijateljem iz dejtinjstva Artom Garfunkelom, Sajmon je stvorio bezvremenske klasike poput" The Sound of Silence" i " A Bridge Over Troubled Water".

.
foto: Printscreen YouTube

2. Vili Dikson

Iako nije ime na istom nivou kao i većina drugih umjetnika na ovoj listi, Vili Dikson gotovo sigurno ima najveći uticaj na popularnu muziku u poređenju sa relativno skromnim nivoom slave. Vrhunski sesijski basista i istaknuti vokal čikaške Bluz scene, Dikson je pronašao svoju pravac, stvarajući pjesme za najveće i najsjajnije zvijezde ranog spajanja roka i bluza.

.
foto: Printscreen YouTube

1. Bob Dilan

Tokom sedam decenija rada, niko nije inspirisao više ljudi da počnu da se petljaju sa riječima i muzikom nego dobri stari Robert Zimerman. Iako je njegova reputacija kantautora ono na šta se stavlja primat kada se govori o Dilanovom nasljeđu, koje uključuje Nobelovu nagradu za književnost, Dilanovo izvođenje ovih pjesama svojim jedinstvenim glasom otvorilo je vrata generacijama ambicioznih muzičara.

Činjenica da je Dilan uspio da pređe iz folka u rokera, bilo je inspirativno. Ali neosporna istina je bila da je to uvijek zvučalo kao Bob Dilan koji daje cijelog sebe u svemu što radi. To je kombinacija ogromnog obima, divlje raznolikosti, neuništive kreativnosti i natprirodnog vlasništva nad ogromnom tradicijom zemlje to je ono što Boba Dilana čini nenadmašnim Američkim tekstopiscem.

Bob Dilan
foto: Shutterstock

Bonus video: